Serie

Skribent

MovieZine

11 maj 2020 | 12:40

Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i Netflix-drama

Jonas Åkerlund regisserar serien "Clark", om brottslingen som gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet.
Netflix nästa svenska originalserie kommer handla om Clark Olofsson – den svenska brottslingen som kallats för Sveriges första popgangster, gett upphov till begreppet Stockholmssyndromet, rymt från fängelser och begått bankrån över hela Europa.

Serien "Clark" i sex delar är baserad på Olofssons självbiografi “Vafan var det som hände” och får ingen mindre än Bill Skarsgård i huvudrollen. Regisserar gör Jonas Åkerlund. Manus skrivs av Fredrik Agetoft och Peter Arrhenius tillsammans med Åkerlund.

- Clark Olofsson är på gott och ont en av Sveriges mest färgstarka och fascinerande individer. Det är med skräckblandad förtjusning som jag antar mig denna utmaning. Jag tror att med Jonas och Netflix i ryggen kan vi berätta en banbrytande historia. Med ett tempo och galenskaper vi kanske inte har sett på tv innan. Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna, kommenterar Skarsgård.

Baserad på sanningar och lögner

Den svenskspråkiga serien är baserad på Clark Olofssons sanningar och lögner från hans självbiografi och följer honom från ungdomsåren fram till idag. Den ökände gangstern startade sin kriminella karriär på 1960-talet och har blivit en av de mest kontroversiella personligheterna i modern svensk historia.

Clark har tillbringat mer än hälften av sitt liv bakom galler, dömd för flertalet brott såsom narkotikahandel, mordförsök, övergrepp, stöld och dussintals bankrån. Han har även orsakat trauma, sorg, besvikelse och lämnat spår av allmän ödeläggelse.

På 1970-talet gav Clark upphov till begreppet ”Stockholmssyndromet” under ett misslyckat bankrån i Stockholm och han har sedan dess behållit positionen som kändisbrottslingen som lurade svenska folket att låta sig charmas av honom. Precis som han önskade.
 
Våldsamt och verkligt
 
Hyllade regissören Jonas Åkerlund ställer sig snart bakom kameran på sitt andra Netflix-exklusiva projekt efter "Polar":

- Clark är berättelsen om den mest politiskt inkorrekta mannen, som levde det mest politiskt inkorrekta livet. Det är precis sådana här berättelser som jag alltid letar efter. Det är en extremt våldsam, kvick, emotionell, verklig och surrealistisk biografi som gestaltar Stockholmssyndromet, men berättelsen handlar samtidigt inte bara om rånet vid Norrmalmstorg. Den handlar om hela hans liv och vad som gjorde honom till den han är, alla sanningar och lögner om hans häpnadsväckande karriär.
 
- Bill Skarsgård är en perfekt match för att gestalta Stockholmssyndromet och denna roll. Och Netflix är den perfekta plattformen, det är inte bara den största streamingtjänsten, de har också modet att berätta denna otroliga historia.
| 11 maj 2020 12:40 |