Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 mars 2021 | 20:00

Det är inget fel på bilden i "Zack Snyder's Justice League"

Varför ska du vara så fyrkantig, Zack Snyder?
De som sett trailers till "Zack Snyder's Justice League" har redan märkt att något känns annorlunda. Regissören har valt det idag ovanliga formatet 1.33:1 (eller 4:3) för sin film. Ett bildformat som kanske påminner om hur det var att se "Tre kronor" på tv innan millennieskiftet, mer än någon bombastisk superhjältefilm.

Bilden kommer inte att fylla ut din widescreen-tv så som du antagligen är van vid, utan tittarna får vänja sig vid svarta kanter på sidorna. Men innan någon ringer HBO Nordic för att klaga - det finns en förklaring. (Vettig eller ej, avgör själv.)
 
Den korta versionen: Zack Snyder filmade "Justice League" i ett extra stort format anpassat för IMAX-biografer. De svarta kanterna på sidorna gör bara att du ser mer i bilden, inte mindre.
 
För den långa versionen, läs vidare...
 
Large dcef6bf828986a7d25deb5a215e0530f snyder 4.3
 

Varför så fyrkantig, Snyder?

 
Det vanliga är att biofilmer spelas in i formaten 1.85:1 eller det ultrabreda 2.39:1. Förutom när man filmar med IMAX-kameror för den större och framför allt högre IMAX-duken. IMAX-formatet (1.43:1) ger dig inte mindre bild på sidorna, men snarare mer bild och mer information upp- och nedtill.

Tekniska detaljer åsido, IGN förklarar att Snyder blev förtjust i det mer fyrkantiga formatet när han filmade några actionscener till "Batman v Superman" (2016) för IMAX.

Med detta i åtanke spelade han in hela "Justice League" så att filmen skulle fylla upp duken på en IMAX-biograf.
 
 

Mer film för pengarna än i "Justice League" från 2017

 
Efter att en familjetragedi tvingade Zack Snyder att överlämna projektet till Joss Whedon, valde man att beskära bilderna till något lite mer.. klassiskt och kommersiellt. Det vi såg på bio när "Justice League" släpptes 2017 är alltså scener där man kapat delar av bilden.
 
Nu har Snyder fått chansen att återställa dem.

- Min avsikt var att hela filmen skulle visas i ett gigantiskt 1.43-format på en enorm IMAX-duk. Superhjältar som figurer tenderar att vara mindre horisontella. Möjligen Superman när han flyger. Men när de står är de mer vertikala. Scenerna komponerades och filmades så, och mitt jobb har nu varit att återställa det. Det är en helt annan estetik, en annorlunda känsla. Ingen annan gör så, förklarar Snyder i en intervju.
 
 
Det är alltså inget fel på din tv-bild. "Zack Snyder's Justice League" ser ut precis som regissören har tänkt och visar mer i varje bild. 
 
Filmen är också fyra timmar lång... så vi kan anta att Warner Bros aldrig skulle ha låtit honom släppa den här versionen på bio år 2017. Tack vare HBO Max har Snyder fått helt fria tyglar.
 
Ironiskt, kan tyckas, att en film gjord i IMAX-format nu släpps på streaming och rakt in i våra widescreen-skärmar. Om publiken uppskattar eller ogillar det annorlunda formatet kommer nog bli tydligt ganska snart.
 
"Zack Snyder's Justice League" finns att streama på HBO Nordic från 18 mars. 
| 17 mars 2021 20:00 |