Film

Skribent

Alexander Dunerfors

21 juli 2016 | 13:45

Besviken på ”RoboCop”? Det är regissören också

José Padilha erkänner vad som gick snett med hans remake… Och du kan nog gissa exakt vad det var.
När nyinspelningen av 80-talsrullen ”RoboCop” hamnade i José Padilhas händer lät det lovande. Men någon ny kultklassiker var det inte tal om när remaken, med Joel Kinnaman i plåtdräkten, landade på bio våren 2014. Recensionerna var ljumna, biopubliken svek. ”RoboCop” spelade in sin budget men kan nog klassas som en besvikelse.

Två år har gått och med lite distans har regissören José Padilha insett vad som gick snett.

- Jag hade inte den kreativa frihet som jag behövde. Jag lade 90 procent av min tid på att kämpa och slåss. Att göra en studiofilm är inte samma sak som att göra film, insåg jag. Jag kommer tänka mig för en miljon gånger innan jag ger mig på en så stor produktion igen, säger Padilha till Screen Daily.

- Jag kom till Hollywood och trodde att jag, med min meritlista, skulle få göra filmen jag ville göra. Vilket misstag.Så har det hänt igen. 1) Filmstudio anlitar en spännande regissör med nya idéer. 2) Filmstudio kapar all frihet och lägger sig i alldeles för mycket. 3) Filmen blir pannkaka när regissören inte får jobba ifred.

Vi såg det hända med Josh Trank och ”Fantastic Four” (jag hävdar fortfarande att det ligger en bra film gömd där någonstans under all skit) och det finns många andra liknande skräckexempel från Hollywood. Nya ”RoboCop” är klart godkänd underhållning, men kanske inte den råa, realistiska och uppdaterade vision vi hade väntat oss att se av ”Tropa de Elite”-regissören.

José Padilha jobbar nu istället med "Narcos" åt Netflix, en serie där han förhoppningsvis får det svängrum en filmskapare bör få.

Vad tyckte ni om "RoboCop" - fanns det något där som Padilha lyckades med? Kommentera nedan.
| 21 juli 2016 13:45 |