BERLIN 2024

Skribent

Annika Andersson

26 februari 2024 | 09:00

Berlin 2024: 5 filmer jag älskade på årets festival

Berlins filmfestival avslutades igår, men filmernas resa till andra festivaler, streamingplattformar och biografer har bara börjat. Här är fem filmer jag älskade på årets festival.
Berlins filmfestival är över men filmerna består. Gillar du också festivalrullar? Här är några av mina favoriter som jag kan tänka mig kommer dyka upp på svenska biografer eller streamingtjänster under året. Håll utkik efter:
 

Sasquatch Sunset

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Bröderna Zellners antropologiska komedi är en ordlös reflektion över vår värld och vår natur. Urtid och framtid knyts ihop medan vi följer fyra Sasquatch-nomader under årets säsonger. Filmen är oerhört vacker och kontemplativ, med fina skådespelarprestationer trots att Jesse Eisenberg, Riley Keough, Christophe Zajac-Denek, och Nathan Zellner gömts undan i Chewbacca-liknande kostymer.
 
En drömsk filmupplevelse i ett surrealistisk koncept, men med realistiska miljöer - “Sasquatch Sunset” är underbart unik och ett måste på filmlistan!
 

Love Lies Bleeding

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Kristen Stewart spelar Lou, en tillbakadragen gymföreståndare som faller pladask för en ambitiös bodybuilder på genomresa till Las Vegas för att tävla. Men Jackie (Katy O’Brian), som hon heter, är labil och deras kärleksaffär leder till våldsamheter när de sugs in i Lous kriminella familjs nätverk. Ed Harris spelar pappan, Anna Baryshnikov Lou’s ex-flickvän, och vi ser även Dave Franco i rollistan.
 
En riktigt mörk, skruvad, och rejält underhållande indiefilm! MovieZines recension finns här.
 

Sterben (Dying)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Matthias Glasners epos är en tre timmar lång dramakomedi om en dysfunktionell familj som bjuder på underskönt vackra klassiska orkesterkompositioner. Lars Eidinger spelar dirigenten Tom, vars åldrade föräldrar lider av demens respektive cancer. Hans alkoholiserade syster kan inte ge mycket hjälp då hon knappt kan ta hand om sig själv, så allt ansvar faller på Tom.
 
Det är inte lätt - en smärtsamt rolig scen mellan mor och son avslöjar att de faktiskt alltid har hatat varandra. Filmen kan beskrivas som ett kammarspel, och bjuder på enormt fina skådespelarprestationer. På det stora hela en gripande filmupplevelse, men så vann den också Silverbjörnen för Bästa Manus.
 

Passage (Crossing)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Levan Akin (“And Then We Danced”) har skrivit och regisserat filmen om Lia (Mzia Arabuli). Hon reser från en liten georgisk by till Istanbul för att hitta sin systerdotter Tekla som kastats ut för att hon är transkvinna, född man. Men systerns döende sista önskan var att finna dottern, hämta hem henne, och be om förlåtelse.
 
Handlingen skrider fram i långsamt tempo till de gripande slutscenerna som lämnade Berlinpubliken i tårar. En ljuvlig pärla som inte får missas! MovieZines recension finns här.
 

Sons (Vogler)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Gustav Möller (“Den Skyldige”) är tillbaka med ett intensivt och klaustrofobiskt thrillerdrama som får en att sitta på nålar. Möller är ju en mästare på att skapa intensitet med små medel på liten yta. Nästan hela filmen utspelar sig i fängelset där Sidse Babett Knudsen (“Borgen”) spelar fångvaktaren Eva.
 
Hennes värld rämnar när Mikkel (Sebastian Bull) dyker upp, en våldsam brottsling med koppling till hennes förflutna. “Sons” lämnar mycket att fundera på, och ger en spännande filmupplevelse som jag varmt kan rekommendera. Min recension finns att läsa här.
 

Läs också: Asta August kopplar av med reality-TV - "En del av magin med film är borta"

 
Vilken av de här filmenra blir du mest intresserad av? Kommentera gärna här nedanför.
| 26 februari 2024 09:00 |