Film

Skribent

Alexander Dunerfors

14 november 2012 | 13:01

Benh Zeitlin: "Världen behöver se vad de går miste om"

#SFF12 - "Beasts of the Southern Wild" är independentdramat på allas läppar i år. Vi talar med med regissören.

2012 har varit ett otroligt år för den unge filmaren Benh Zeitlin. Hans långfilmsdebut har sedan premiären i Sundance i början av året gjort en magnifik resa genom världens filmfestivaler, och lämnar få ögon torra. Ikväll har den underbara historien nått Sverige, och Stockholms filmfestival.

I "Beasts of the Southern Wild" möter vi en sexårig flicka som bor med sin pappa i Badkaret, ett av olycksdrabbade New Orleans bortglömda områden. Det är Hushpuppy, hennes vardag och hennes otroliga kämparglöd som står i fokus. 

För MovieZine berättar Zeitlin om inspirationen, inspelningen och hur det känns att hyllas av självaste presidenten.

Du som är född och uppväxt i Queens, vad har du för relation till Louisiana där filmen utspelar sig?

- Som barn tog mina föräldrar med mig till New Orleans, jag var kanske 12-13 år. Det var en plats som förföljde mig resten av livet. Jag ville alltid åka tillbaka, och 2006 flyttade jag dit permanent. Jag har bott där nu i sex år. Filmen är inspelad 1,5 timme från New Orleans, det var en plats jag hittade runt 2008. Jag åkte dit för att skriva filmen och bodde där i slummen i några år.

Har du bott med de här människorna som du skriver om?

- Ja. Filmen är inte realistisk, människorna som bor där är inte exakt de som syns i filmen. Men de har inspirerat stora delar av filmen. Jag bodde med dem ganska länge.

Det hade lätt kunnat bli en mörk och deprimerande historia, men du har valt ett annat spår. "No crying", säger pappan i filmen. För dem är varje dag en fest.

- Det är ungefär så människorna är i södra Louisiana. Du ser dem inte tycka synd om sig själva. Trots alla katastrofer de gått igenom som orkanen och oljeutsläppet. De firar och är fulla av glädje. De har övervunnit allt elände. Filmen försöker skildra samma attityd gentemot katastrofer som man hittar där.

I Sverige har vi inte den typen av miljöer, och själv sitter jag och hoppas på att Hushpuppy kommer att ta sig därifrån. Att hon ska få se världen. Vad tror du händer när filmen tar slut?

- Jag tror inte att någon där nere tycker att människorna i Badkaret går miste om saker. Det är snarare resten av världen som behöver se vad de går miste om i Badkaret. Det är mycket av vad filmen handlar om: för de flesta är det långt ifrån deras verklighet, men det är en plats som förtjänar respekt, och en livsstil som må vara okonventionell, men också är otroligt glädjerik. Den andan, att de kan gå igenom så mycket tragedi men ändå gå segrande ur det, det är ett resultat av att de lever som de gör. Skulle det hända i en modern stad, så skulle de flesta av oss inte överleva. Där finns det en otrolig stolthet, trots att allt du har är förstört, ditt hem, alla butiker och all teknologi är borta, så kan man ändå överleva. I slutet av filmen tror jag att Hushpuppy har lärt sig att bli en överlevare.

Den lilla flickan som spelar Hushpuppy är otrolig. Hur hittade ni henne?

- Vi gjorde en massiv castingturné, där vi tittade på runt 4000 flickor under nio månader. Vi var på skolor, i kyrkor, hängde upp flyers över hela staten. Hon kom till en provspelning på ett bibliotek, i en stad väldigt nära där vi spelade in filmen, och hon förändrade våra liv.

Hur var inspelningen för er?

- Filmen är inspelad 1,5 timme från New Orleans. När man åkt förbi alla husen och kommer längre in i vildmarken, in i en värld som styrs av insekter och ofattbar hetta. Det var väldigt tuffa förutsättningar. Men vi ville filma i miljöerna där det här faktiskt hände. Och vår upplevelse var otrolig, där finns en väldigt hjälpsam kultur trots att de flesta som jobbade med filmen var outsiders och aldrig hade varit i kontakt med den världen. De tog in oss, erbjöd mat och logi, och var väldigt givmilda.

Du har haft en otrolig resa med filmen under året. Det är en liten film som kom från ingenstans, och vinner nu alla de stora priserna. Hade du kunnat föreställa dig det?

- Oj, verkligen inte. I Staterna, om du saknar stjärnskådespelare, genre eller budget, har man inga förväntningar alls. Vi hoppades på att den skulle visas på några festivaler och kanske gå upp på ett par dukar i Amerika. Men vi chockades alla av hur den har växt, och spridit sig över världen. Det är underbart.

Tänker du något på Oscarzbuzzen?

- Jag försöker att låta bli, för det kanske inte blir något. Jag är bara glad av att många får se filmen, det är det viktigaste. Skulle det hända, så betyder det att ännu fler får se den, och blir det inte av så är det också helt okej.

Hur känns det att Barack Obama har "Beasts of the Southern Wild" som sin nya favoritfilm?

- Det känns stort! Det var ett av mina stoltaste ögonblick. Man tror aldrig att man ska få tala till presidenten i nittio minuter. Jag har aldrig pratat med honom personligen, men när någon ser en av mina filmer så hör de vad jag har att säga. Det är häftigt att han såg den och gillade den.

Betyder det att han fick din röst i höst?

- Haha!

Har du din nästa film uttänkt?

- På sätt och vis. Det blir en till film i ungefär samma anda. Vi filmar också i Louisiana, men det blir en helt annan historia. Den handlar om ett ekosystem där åldrandet har ballat ur. En del blir gamla och en del förblir unga. Filmen blir en action/äventyr-historia, men man kommer att känna igen sig. Vi fortsätter i samma spår och förhoppningsvis blir det fler filmer som kommer ur den här miljön.

"Beasts of the Southern Wild" har sin ordinarie biopremiär den 11 januari.

| 14 november 2012 13:01 |