Film

Skribent

Anders Eklöf

12 januari 2022 | 11:14

Oemotståndligt vacker virtuell värld i filmen "Belle" - se inledningen

Regissören bakom "Miraï, min lillasyster" och "Vargbarnen" har en ny film på gång, som handlar om en popdrottning i en virtuell verklighet.
När Mamoru Hosodas animerade film "Belle" visades på filmfestivalen i Cannes fick den stående ovationer i hela 14 minuter, så förväntningarna på den japanska regissörens senaste är minst sagt höga.
 
Filmen handlar om den 17 år gamla skolflickan Suzu som bor i en småstad tillsammans med sin pappa. Efer att ha varit en skugga av sig själv i flera år går hon med i den populära virtuella världen "U", där hon blir den världskända sångerskan Belle. När hon träffar en mystisk varelse ger de sig ut på ett äventyr om utmaningar, kärlek och att hitta sig själv. 
 
Nu har hela öppningssekvensen från filmen dykt upp, som ger en visuellt tilltalandde försmak på vad vi kan förvänta oss när den har biopremiär i Sverige.
 
 
Mamoru Hosada ligger bakom filmerna "Summer Wars", "Vargbarnen" och "Miraï, min lillasyster", som alla har nominerats och vunnit ett flertal olika inhemska och internationella filmpriser.
 
Premissen påminner en del om "Summer Wars" från 2009, som också handlar om en virtuell verklighet. "Belle" ser dock oerhört vacker ut rent visuellt och ämnet känns lika aktuellt idag som då, med allt snack om Metaverse och liknande upplevelser.
 
 
En oväntad svensk detalj är att ingen mindre än den svenska kompositören Ludvig Forssell har varit med och gjort musik till filmen, som är känd för sina prisbelönta insatser i spel som "Death Stranding" och "Metal Gear Solid V: The Phantom Pain".
 
När "Belle" har svensk biopremiär är ännu oklart. I Japan hade filmen premiär redan i somras och går upp på de amerikanska biograferna idag den 12 januari. 
 
Vad tycker du om de övriga filmerna från Mamoru Hosoda? Ser du fram emot "Belle"?
| 12 januari 2022 11:14 |