Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 januari 2017 | 13:00

Behöver vi verkligen fler ”Alien”-filmer?

Har Ridley Scotts ”Alien” gjort sitt eller känns det nödvändigt med fler uppföljare/prequels? James Cameron är skeptisk inför filmseriens framtid.
Sedan Ridley Scotts banbrytande rymdskräckis ”Alien” rån 1979 och James Camerons actionspäckade uppföljare ”Aliens” från 1986 har många försökt kopiera framgångskonceptet. Inte minst i ytterligare två ”Alien”-filmer (regisserade David Fincher och Jean-Pierre Jeunet men slaktade av studion), som de flesta helst skulle glömma. 

Efter prequeln ”Prometheus” 2012 är Ridley Scott tillbaks hos sina kära utomjordingar. I vår kommer ”Alien: Covenant” upp på bio och den första trailern ser faktiskt riktigt skrämmande och lovande ut:


Men en som inte är helsåld på idén är James Cameron själv. I en intervju med Vulture ställer han sig tveksam till fler filmer i serien:

- Filmserien har liksom vandrat åt alla håll. Ridley gjorde den första filmen, som inspirerade en hel generation av filmskapare och science fiction-fans med en enda film. Så många filmer har lånat dess stil, inklusive min egna ”Aliens”, som var den legitima uppföljaren, och enligt mig den rättmätiga arvtagaren. Jag gjorde den som en fanboy, för att hedra originalfilmen. Sen dess har det inte gått jättebra.

Nu tycker James Cameron att vi har fått lite för många variationer på samma tema. 

- Jag har sett det här i 100 skräckfilmer sedan dess. Jag tycker att båda filmerna håller än, som referenspunkt. Men finns det en anledning till att göra ännu en nu? Jag vet inte. Kanske. Juryn får avgöra, vi får se vad Ridley har hittat på.


James Cameron med Sigourney Weaver på inspelningen av "Aliens - Återkomsten".

Regissören är dock snabb på att förtydliga att han inte dissar nästa ”Alien”.

- Jag vill bara tillägga en sak, och klipp inte bort det här, snälla. Jag kommer att stå i kö för varje Ridley Scott-film, även de mindre fantastiska. Han är en sådan konstnär, en filmskapare som jag alltid lär mig av. Det blir fascinerande att se vad han gör när han återvänder till sin egna franchise.

Ridley Scott planerar för övrigt ytterligare några "Alien"-filmer, så vi får bara hoppas att hans idéer håller. James Cameron vill inte vara sämre utan jobbar på hela fyra uppföljare till "Avatar".

Vad säger ni, har "Alien"-filmerna gjort sitt, eller ser ni gärna fler uppföljare/prequels?
| 30 januari 2017 13:00 |