Film

Skribent

Alexander Dunerfors

10 januari 2018 | 17:00

Beck-grannen har blivit actionfigur

Svensk filmindustri har humor trots allt. Kolla in fler "samlarobjekt" som ingår i Guldbaggegalans fyndiga kampanj.
I Hollywood är det inte ovanligt att man gör samlarobjekt av filmkaraktärer. Superhjältar, animerade figurer och actionikoner figurerar som dockor, på nyckelringar eller sänglakan. Fenomenet har hittills inte varit så vanligt i Sverige, vilket man hoppas ändra på inför den kommande Guldbaggegalan.

Här är vår första titt på den populära birollen och citatmaskinen Valdemar - mer känd som Grannen från Beck-filmerna - som actionfigur.
 
Tyvärr är det inte klart om den faktiskt kommer finnas till salu - håll inte tummarna. Grannen-dockan ingår i kampanjen Guldbaggen Collectibles, skapad av Acne, för att påminna om svenska filmskatter och väcka nyfikenhet inför den kommande galan.

- Svensk film har skapat en ocean av härliga ikoner och för varje år får vi fler karaktärer att älska. Att leka med idén om samlarobjekt såsom de stora amerikanska filmstudiona jobbar är kittlande. Vi har tillsammans med Acne gett konceptet en mer svensk touch, där antihjälten får stå i fokus, berättar Ida Kjellgren, produktionsledare på Svenska Filminstitutet, i ett pressmeddelande.
 
 
På sajten Guldbaggencollectibles.se hittar man fler fyndiga samlarobjekt, så som en musmatta med "Masjävlar"-citat - perfekt för den som "jobbar med data".
 
 
Eller vad sägs om ett doftljus ”med naturtrogen doft av äldreboende” från "Hundraåringen"?
 
 
Här finns också en färgläggningsbok för alla med dödsångest...
 
 
...och diademet "Stig-Helmer" som styr upp frisyren inför nästa sällskapsresa.
 
 
Bäst är ändå maskeraddräkten "Mållgan", för alla som behöver en vän. Lite tragiskt, väldigt roligt!
 
 
Önskar inte du också att prylarna fanns på riktigt?
| 10 januari 2018 17:00 |