Film

Skribent

MovieZine

20 april 2015 | 12:00

BBC luras av nät-troll

BBC's radioprogram föll offer för skämtsam twittrare, och svaret är briljant.
Allt började med en skämtsam tweet från 20-årige Godfrey Elfwick. Han skrev:

- Jag har faktiskt aldrig sett Star Wars, men faktumet att skurken var svart och åt vattenmeloner var obeskrivligt rasistiskt även för 70-talet.

Det ska sägas att 20-åringen också beskriver sig själv som en "demisexual, genderqueer, Muslim atheist" på sin Twitter-biografi.

Så långt inget konstigt alltså. 

Det roliga inträffade när BBC's radioproducent Angela Sheeran inte insåg att tweeten var humoristisk, och istället bjöd in Godfrey att tala i radioprogrammet "World Have Your Say" ("Uttala er, Världen", typ). Poängen var att låta människor som aldrig sett "Star Wars" uttala sig om den nya trailern till "The Force Awakens". 
Godfrey tackade ja och infann sig. Han började genast prata om de många social-politiska misslyckandena i franchisen. 

- Från vad jag har sett av de gamla filmerna så finns det många sociala problem med dem som är rotade i homofobi och lättvindiga rasstereotyper.

Med ett outgrundligt pokerface fortsatte han:

- Den där guldroboten, "C-25" eller vad han heter, är en töntig, neurotisk fegis. Den enda kvinnliga huvudkaraktären slutar upp i en rymdbikini fastkedjad vid en kåt rymdsnigel. Och huvudskurken, vad heter han, "Darth Raider"? Han är svart, har en djup röst, och han lyssnar på rapmusik. Det är liksom bara en riktigt dålig rasstereotyp.

Det är oklart om Angela Sheeran uppfattade skämtet eller inte. Gästen som kom efter gav fullkomligt logiska svar och verkade inte ha sett filmerna på riktigt, och Sheeran höll i vilket fall masken under Godfreys uttalanden.

Godfrey gav slutligen sitt omdöme om trailern där han påpekade att trailern var "av väldigt låg kvalité" och "att det förmodligen bara skulle bli mer av samma", samt att han inte tyckte att världen behövde det just nu.

Snart kom det fram att Godfrey Elfwick hade "trollat" självaste BBC. 

En talesman för mediaföretaget uttalade sig skamset:

- Vid det här tillfället, var Kraften inte med oss.


| 20 april 2015 12:00 |