Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 juli 2019 | 17:00

Bästa filmerna 2019 - här är våra 11 favoriter hittills i år

Vilka är 2019 års bästa filmer? Halvvägs igenom ett fullspäckat bioår listar MovieZine favoriterna.
Från Jordan Peeles omtalade mardrömsscenarion i "Us", till den pampiga superhjältefinalen i "Avengers: Endgame". Det här filmåret har redan bjudit publiken på många storslagna upplevelser, lämpliga för både en chill popcornkväll och passionerade diskussioner. Halvvägs genom 2019 samlar vi redaktionen på MovieZine för att sammanställa några av våra absoluta favoriter.

Utan inbördes ordning - här är 2019 års bästa filmer (hittills)!
 

Avengers: Endgame

 
Inte bara årets utan årtiondets största film. Marvel bjöd på ett känslomässigt spektakel som knöt ihop säcken efter ett decennium av spektakulära äventyr. Så många fina ögonblick för fansen i ett tretimmars epos som balanserar action, humor och drama med trygg hand.
 
 

Booksmart

 
Olivia Wildes regidebut är en tokrolig och högrelevant tolkning av den uttjatade (men ack så älskade) high school-genren. Regissören vrider ut och in på alla klyschor och stereotyper i en historia om två bästisar och en sista vild festnatt innan college. En underbar blinkning åt alla John Hughes-klassiker och "Supersugen" med årets kanske skönaste ensemble.
 
 

Can You Ever Forgive Me?

 
Melissa McCarthy och Richard E. Grant blev båda Oscarsnominerade för det här dramat, som bygger på sanna händelser. Vi följer författaren Lee som super och är på gränsen att bli utfattig, när hon plötsligt upptäcker sin speciella talang. Hon börjar förfalska brev från döda kändisar, och det går riktigt bra. Till en början.
 
 

Den skyldige

 
Den här danska thrillern (från svenske debutregissören Gustav Möller) är betydligt mer spännande än vad den borde vara. Allt utspelar sig på larmcentralen där en trött polis får ett samtal om en kidnappning. Ljuden och dialogen är det enda som leder oss genom en nagelbitande händelsekedja med flera twistar.
 
 

Eighth Grade

 
En av förra årets mest hyllade indiefilmer smög sig ut på diverse streamingtjänster under våren. Det handlar om komikern Bo Burnhams filmdebut, en rörande och äkta skildring av livet som tjej på väg in i tonåren. Alla har vi varit i den åldern och kan känna igen oss i osäkerheten och de pinsamma situationer som Kayla (träffsäkert fångad av Elsie Fisher) ställs inför.
 
 

The Favourite

 
Ruggigt underhållande intriger när två kvinnor slåss om Drottning Annes gunst. Yorgos Lanthimos kostymdrama liknar inga andra, med sina vassa repliker och oväntat moderna foto. Mest sevärd är den förstås för magnifika trion Emma Stone, Rachel Weisz och Olivia Colman. "The Favourite" är en njutning från första till sista bildrutan.
 
 

Rocketman

 
Elton Johns liv är "sex, droger och rock'n'roll" på högvarv. Den här biografin blandar de största topphitsen med de mörkaste dalarna i hans liv, och resultatet är en glittrande och fartfylld musikal med starka känslor. Taron Egerton briljerar i huvudrollen. Ett måste för alla som gillade förra årets "Bohemian Rhapsody" - den här är ännu bättre!
 
 

Shazam!

 
Superhjältegenren har sällan varit roligare än i "Shazam!", en lättsam och familjevänlig komedi om grabben som får superkrafter. Vi är mycket imponerade av svenske regissören David F. Sandberg, som lyckades göra en serietidningsfilm med glimten i ögat och mycket hjärta. Uppföljaren kan inte komma fort nog.
 
 

They Shall Not Grow Old

 
Vi har alla sett de svartvita filmerna från första världskriget. Men aldrig på det här sättet. Peter Jackson har fräschat upp gamla rullar och ljudlagt dem, och plötsligt blir soldaterna på frontlinjen riktiga människor. En otrolig dokumentär där historien, tack vare dagens teknik, får nytt liv.
 
 

Us

 
Jordan Peele följde upp skräckfilmen "Get Out" med en egen unik twist på home-invasion-thrillern. Vi är fortfarande inte klara med att skala av alla lager och diskutera de dolda budskapen i vårens kanske mest komplexa rysare. Lupita Nyong'o är magnifik i rollen som mamman som får en otäck dubbelgångare på halsen.
 
 

Woman at War

 
Islands Oscarsbidrag är en underhållande mix av miljöthriller och kuppkomedi, med kreativa musikaliska inslag. Filmen följer en medelålders kvinna som lever ett dubbelliv - hon är landets mest efterlysta miljöterrorist, som egenhändigt utkämpar ett krig mot de globala storföretagen.
 
 
Vilka är era favoritfilmer som släppts under 2019?
| 1 juli 2019 17:00 |