Eighth Grade 2018

Drama Komedi
USA
93 MIN
Engelska
Eighth Grade poster

Synopsis

Den tonåriga Kayla försöker att ta sig igenom den sista veckan av sitt sista hemska skolår innan det är dags för high school.
Ditt betyg
3.5 av 23 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Eighth Grade
Digitalpremiär
22 april 2019
Språk
Engelska
Land
USA
Längd

Recensent

Annika Andersson

25 januari 2018 | 07:00

Intensivt och underbart berättat coming-of-age-drama

Ett coming-of-age-drama med större intensitet och autenticitet än jag någonsin sett förut. Komikern Bo Burnhams långfilmsdebut är en underhållande påminnelse om de obekväma tonåren, och man kommer garanterat att skruva igenkännande på sig i biostolen både en och två gånger mellan skratten.
I ”Eighth Grade” får vi följa 13-åriga Kayla (Elsie Fisher) under fem händelserika dagar, när hon efter att ha öppnat en låda med hälsningar från sitt yngre jag, som hoppats hon nu lever ett coolare liv med pojkvän och massa skoj, tvingas ut ur sitt skal och övervinna sin osäkerhet för att bli den person hon velat vara.

Hon går på en födelsedagsfest hos den populära tjejen i klassen som ignorerar henne. Hon vågar sig fram till klassens supernygge Aiden (Luke Prael) som hon måste locka med låtsasnakenbilder för att han ska titta upp från sin mobiltelefon. Hon fräser åt sin snälla men hopplöst aningslösa pappa (Josh Hamilton), alternativt ignorerar honom med sin mobiltelefon. Sist men inte minst får hon följa med en vuxen supercool gymnasietjej som heter Olivia (Emily Robinson) ut, och hänga med henne och hennes kompisar på den lokala gallerian.

Alla dessa ögonblick är så skickligt berättade att det mumlades i biosalongen efter Sundance-visningen från alla håll om hur autentisk filmen kändes, och om de obekväma känslor som kom upp till ytan när man transporterades tillbaka till de åren. Alla kunde identifiera sig med Kayla.

Det som är intressant här är hur väl komikern, regissören och manusförfattaren Bo Burnham lyckats fånga en 13-årig tjejs berättelse i sin långfilmsdebut, och hur fantastiskt Fisher porträtterar Kayla! Man kan tro att dialogerna improviserats på grund av de många ”uhms” och ”ehrs” men det är Fisher som skickligt återger det skrivna manuset och lyckas få det att låta helt improviserat.

Så även om ”Eighth Grade” verkar vara samma sorts återkommande coming-of-age-berättelser som genomsyrar indiefilmsvärlden, har jag inte sett den här intensiteten i ett coming-of-age-drama någonsin förut. ”Eigtht Grade” är en underbar film som jag tror kommer göra en fin och välförtjänt prisvinnarrunda på filmfestivalerna runt om i världen. Här i Sundance är den i skrivandes stund nominerad för det stora jurypriset!
| 25 januari 2018 07:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Eighth Grade
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu