Woman at War 2018

Äventyr Drama Komedi
Island
101 MIN
Engelska
Spanska
Isländska
Woman at War poster

Synopsis

Halla har börjat få misstänksamma blickar - kan denna ensamstående, till synes harmlösa körledare verkligen vara den omtalade kvinnliga ekoterrorist som beslutat sig för att förstöra Islands ekonomi och infrastruktur? Samtidigt som Halla förbereder sig för en omfattande sabotageoperation mot aluminiumindustrin får hon veta att hennes ansökan om adoption av en liten flicka från Ukraina har godkänts. Nu måste hon välja sin väg.
Ditt betyg
3.8 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

1 november 2018 | 18:40

Miljökamp och musik i en ljuv symfoni

Islands Oscarsbidrag för 2019 är en härlig dramakomedi om en David och Goliat-strid. Ett unikt kvinnoporträtt och kreativ regi gör "Woman at War" till en film som fascinerar från första till sista bildrutan.
49-åriga Halla är en charmig, ensamstående körledare med en hemlig sidosyssla. Vad ingen vet är att hon också är "Mountain Woman", den efterlysta terroristen som hela Island letar efter. Halla gör vad hon kan för att stoppa kinesiska storbolag att trampa in i hennes land och förstöra naturen. Att sabba elledningar är kanske en udda hobby för en tant nära medelåldern, men det blir aldrig svårt att heja på filmens udda antihjälte i hennes strid. Det är ett farligt, smutsigt jobb men någon måste göra det.

Isländska skådespelerskan Halldóra Geirharðsdóttir syns i nästan varje scen (ibland dubbelt upp, då Halla har en tvillingsyster). Hon har lyckats skapa en härligt komplex karaktär, vars aktioner man kanske inte alltid håller med, men vars övertygelse känns stark och äkta. Det är en oförutsägbar rollfigur, med släktdrag från Erin Brockovich och Katniss Everdeen, men ändå något helt och hållet eget och originellt.

Hallas berättelse blir ännu mer invecklad när det visar sig att hon blivit godkänd som adoptivmor åt en fyraårig flicka från Ukraina. Ska hon lägga miljöfighten åt sidan och bli mamma? Eller är det kanske alldeles för sent att backa?

Det är en häftig karaktär, en magnetisk skådis och en både humorfylld och relevant historia med element av miljöthriller.

Men vad som gör "Woman at War" ännu mer oemotståndlig, och höjer den snäppet högre, är regissörens kreativa vision. Benedikt Erlingsson låter filmens musik ta plats på ett ovanligt sätt - bandet dyker helt enkelt upp i bild, vare sig det är i de isländska bergen eller i huvudpersonens lägenhet, och hon verkar till och med ha en tyst kommunikation med musikanterna. De blir som låtsaskompisar som bara hon kan se, som finns där för att lägga soundtrack på hennes ovanliga liv.

Regissören själv säger att han vill överraska sin publik genom att berätta en komplicerad historia på ett lekfullt och innovativt sätt. Det har han verkligen lyckats med. "Woman at War" är en cool, och unik berättelse som är förvånansvärt lättillgänglig och publikfriande, samtidigt som den tar upp stora teman. Både aktuell, spännande och väldigt mysig.
| 1 november 2018 18:40 |