Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 november 2015 | 09:00

Bäst på Monsters of Film 2015

Stockholms egen, fantastiska skräckfilmsfestival är över. Vi summerar och tipsar om de bästa godbitarna.
De som kan tycka att “vanliga” filmfestivaler är lite tråkiga och pretentiösa, eller helt enkelt med för lite blod, våld och ruskigheter bör inte missa Monsters of Films tillställningar. Varje oktober har de en egen festival med skräcktema där det ryms allt från amerikanska indierysare till europeisk splatter.

Publiken röstar fram de bästa och i år vann:
1. Liza - The Fox Fairy
2. Turbo Kid
3. The Corpse of Anna Fritz

Här är mina personliga favoriter från årets festival:

The Hallow
Brittisk pärla som med sin nyinflyttade kärnfamilj i mysigt hus i skogen verkar som vilken dussinrysare som helst. Men snart börjar varelser röra sig i skogen, mystisk gegga droppa från taket och det blir riktigt spännande...



We are Still Here
Härligt ruggig hyllning till italiensk 80-talsskräck med ännu ett sådant där hus man inte vill flytta in i. Denna gång ett par som nyligen förlorat sitt barn och blir varse om att New England-huset de valt som sitt nya hem kräver ett mänskligt offer var 30:e år.



Turbo Kid
Ännu en kärleksfull 80-talshyllning om än mer splatter än skräck. Titelkaraktären är en ensam, tonårig serietidningsälskare som får chansen att bli superhjälte och rädda det post-apokalyptiska samhälle han bor i.



The Sand
Är man inte ute efter cheesy camp så behöver man inte leta längre. Fånig men roande B-skräckis om strandfestande ungdomar som på bakfyllan upptäcker att något blodtörstigt lever i sanden - och att de inte kan fly därifrån!



Deathgasm
Den ultimata filmen för skräck- och splatterälskande metalrockare! Blodet sprutar och elgitarrerna är på högsta volym när den hopplösa nörden spelar djävulsmusik som förvandlar invånarna i hans nyzeeländska by till blodtörstiga demoner!



Villmark Asylum
Fristående uppföljare till norska “Vildmark” (2003). Saneringsarbetare åker ut till ensligt, gammalt nedlagt mentalsjukhus som får Overlook Hotel att likna en barnstuga. Här lurar både läskiga barn, sjuksköterskor och deformerade mördare i de mörka korridorerna.



German Angst
Skräckantalogi på tyska med tre bisarra historier varav första är signerad Jörg Buttergereit (kultrullen “Nekromantik”). En mänsklig försökskanin, nazisttortyr och knarksex avhandlas i en svårglömd film som skulle få självaste Crypt Keeper att gå och gömma sig.



Sensoria
Svenskt bidrag till festivalen är en läbbig, stämningsfull Polanski-inspirerad lägenhetsskräckis om ensam kvinna som inser att det fanns en obehaglig anledning till varför nya bostaden var så lättillgänglig.



México Bárbaro
Mer skräckantalogi. Tycker man att Hollywood är lite för mesiga och pryda så kan man spana in den här mexikanska galningen om allt från kåta skogstroll till träskpsykopater som kokar soppa på kroppsdelar.



Emelie
Nedtonad men inte mindre nervpirrande psykologisk thriller om en barnvakt med dold - och skrämmande - agenda. Tillräckligt otäck för att vägra en främling prata med ens barn igen någonsin!



Såg ni något intressant på Monsters of Film i år? Kommentera nedan.
| 3 november 2015 09:00 |