Film

Skribent

Oskar Möller

16 juli 2023 | 17:00

Årsdagen av världens första atombomb uppmärksammas av "Oppenheimer"-gänget

Gänget bakom "Oppenhiemer" uppmärksammar det historiska Trinitytestet i en featurette - idag är årsdagen då världens första atombomb avfyrades i en öken i New Mexico.
Filmstudion och talangerna bakom "Oppenheimer" har kommit ut med en featurette på årsdagen av det så kallade Trinitytestet - en tidig morgon 16 juli 1945 då den amerikanska militären fyrade av världens första atombomb i den anerikanska öknen. Numera står det ett monument på den plats i New Mexico där bomben detonerades.
 
Ingen kunde förutse de hemska konsekvenserna för världen som den första plutoniumfyllda bomben skulle komma att ha när dess efterföljare släpptes över världen och för all framtid påverkade mänsklig politik och säkerhet. Kodnamnet Trinity valdes av bombens upphovsman Oppenheimer själv - en man vars eget namn skulle bli synonymt med massförstörelse.
 
Se Christopher Nolan, Robert Downey Jr, Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy, Josh Hartnett och Florence Pugh kommentera den ödesdigra dagens händelser och beslut i den här 2 minuter korta featurefilmen!
 
 
| 16 juli 2023 17:00 |