Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 juni 2023 | 09:45

Arnold Schwarzeneggers mest berömda replik skapade bråk med James Cameron

Den välkända filmrepliken ur "The Terminator" kunde ha låtit lite annorlunda... Kul trivia ur nya dokumentären "Arnold".
Arnold Schwarzeneggers "I'll be back" från 1984 års "The Terminator" blev hans första kända oneliner (av många). Repliken yttras av mördarmaskinen sekunderna innan Arnold kraschar in med en bil genom en polisstation.
 
Men det berömda citatet kunde ha låtit annorlunda. I manus stod det egentligen "I'll come back" och det uppstod en hetsig debatt på inspelningen, minns regissören James Cameron. Det här är en av många Schwarzenegger-anekdoter som vi får ta del av i "Arnold", den Netflix-aktuella dokumentärserien.
 
- Vi spelade in scenen på polisstationen, säger Cameron. Repliken var "I'll come back". Det var inte menat som ett stort ögonblick alls, det var vara det. "Inga problem, jag kommer tillbaka". Av någon anledning sa inte Arnold: "I'll come back". Jag sa "ok, håll det simpelt. Säg I'll be back."
 
 
Schwarzenegger berättar att han var orolig att repliken "I'll be back" skulle låta lustig för en cyborg. Han föreslog "I will be back" vilket lät mer som vad en maskin skulle säga. Men Cameron lackade ur på förslaget:
 
- Då säger han: "är det du eller jag jag som skriver manus? Säg för fan inte åt mig hur jag ska skriva", berättar Arnold.
 
I efterhand visade det sig att James Cameron prickade in en riktigt klassisk filmreplik åt Arnold. Än idag blir skådespelaren stoppad av fans och ombedd att säga den.
 
- Det blev den mest citerade repliken i filmhistorien, tror jag. Så det visar bara vem som hade rätt och vem som hade fel, skrattar Schwarzenegger.
 
| 8 juni 2023 09:45 |