Arnold 2023

Dokumentär
USA
60 MIN
Engelska
Arnold poster

Synopsis

En dokumentärserie om Arnold Schwarzeneggers liv och karriär. Möt den österrikiske kroppsbyggaren som blev filmstjärna i Hollywood och därefter politiker.
Ditt betyg
3.5 av 17 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Arnold
Seriepremiär
7 juni 2023
Digitalpremiär
7 juni 2023
Antal säsonger
1
Antal avsnitt
3
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
TBA
2023-06-07
02
TBA
2023-06-07
03
TBA
2023-06-07

Recensent

Alexander Kardelo

7 juni 2023 | 09:10

Schwarzenegger ser tillbaka i fängslande dokumentärserie

RECENSION. Dokumentären om Arnold Schwarzeneggers liv och karriärer som idrottsman, filmstjärna och guvernör skildrar en fascinerande framgångssaga.
Visst, lökiga spionserien ”Fubar” blev en rejäl besvikelse, speciellt för gamla Arnold-fans som jag. Men nu är allt glömt och förlåtet. Schwarzenegger är redan tillbaka på Netflix, med en dokumentärserie som leder oss genom ett händelserikt liv och en… nej, tre imponerande karriärer. Här får vi möta kroppsbyggaren från Österrike som blev firad filmstjärna i Hollywood för att därefter ruska om den politiska sfären i Kalifornien.
 
Sagan om Schwarzenegger börjar i den natursköna österrikiska byn Thal. Mamman skurar golv och dikterar vikten av hårt arbete - pappan göder bröderna Schwarzeneggers tävlingsinstinkt. Så byggs en grabb redo att erövra världen.
 
I tonåren ser han en ”Herkules”-film på bio och blir imponerad av skådespelaren Reg Parks svällande muskler. En ung Arnold blir stammis på gymmet och upptäcker bodybuilding. Det första av tre avsnitt i denna miniserie är tillägnat ”Idrottsmannen” och skildrar ett liv kantat av Mr. Universum-tävlingar och skivstänger.
 
Han inleder serien med att förklara en unik gåva: Arnold Schwarzenegger påstår sig kunna visualisera sina mål och drömmar så levande att han gör allt för att nå dit. Några år senare får en rejält pumpad grabb själv utmana barndomsidolen Reg Park om en mästartitel. År 1969 sker skådespelardebuten - passande nog i filmen ”Herkules i New York”. 22-årige ”Arnold Strong” imponerar på absolut ingen med sin första filmroll.
 
Andra avsnittet heter ”Skådespelaren” och är kanske det mest intressanta för en inbuten filmnörd. Här följer vi en Arnold som vunnit varenda titel och lagt bodybuilding-karriären på hyllan för att ta sig an en ny utmaning. Hans omänskliga biceps visar sig vara en perfekt match för en ny era av amerikanska actionfilmer där hjältarna skulle vara enmans-arméer, larger-than-life.
 
Hans image som en ostoppbar maskin gör honom klockren för roller i ”Conan” (1982) och ”The Terminator” (1984). Den distinkta brytningen må skrämma några filmbolagschefer, men motgångar verkar bara elda på Arnolda lust till att kämpa hårdare och sikta högre. Och kändisskapet når nya, oanade nivåer.
 
Regissörens namn må vara Lesley Chilcott, men visst känns ”Arnold” hårt regisserad av sin huvudperson. Det här är Schwarzeneggers berättelse och hans ohämmade hyllning till sin egna förträfflighet. Och jag här ju hur han själv skryter om sina marknadsförings-skills och hur duktig han är på "schmäh" - alltså "skitsnack" på österrikisk tyska. Men jag sväljer ändå det mesta, för hans framgångssaga är genuint fascinerande och väcker respekt.
 
Det där ”schmäh” kommer väl till pass när Schwarzenegger pausar sin skådespelarkarriär i början av 2000-talet. Nu vill han in i politiken. Avsnitt 3, ”Amerikanen”, visar hur en bjässe med oneliners som ”I’ll be back” lyckas vinna kaliforniska folkets röster och hjärtan och bli guvernör. Han byter egentligen bara en scen mot en annan, men det vore för lätt att avfärda Arnold som en clown. Här får vi följa med på en sjuårig resa som orädd krigare för folket och klimatet. Och än en gång kan man inte låta bli att imponeras av hans ihärdighet.
 
Dokumentären om Schwarzenegger ger en bred överblick över hans uppväxt och karriärlivets toppar och dalar. Det är en reklamfilm för den amerikanska drömmen och kanske främst för Arnold själv. Vad jag saknar för ett ännu högre betyg är en djupare inblick i hans själ.
 
Det som slår mig är hur ogärna Arnold talar om känslor, eller vågar bli riktigt personlig. Han är en gubbe av sin tid, och fnyser åt tanken på folk som ”ska känna efter hur de mår hela tiden”. Storebrors död i en bilolycka avhandlas korthugget. Pappans våldsamma beteende nämns som en parentes. Arnold Schwarzenegger verkar bli betydligt mer berörd när han ”bara” får silvermedaljen i en turnering… eller när ”Den siste actionhjälten” (1993) floppar på bio. Då ryktas det att han faktiskt grät en gång i sitt liv.
 
Den nu 75-årige legenden bläddrar i gamla fotoalbum, och arkivklippen som grävts fram är ett nöje att se - ja, jag är en aning partisk när det gälller en barndomsidol. En charmig tonåring med sanslös fysik blir en av världens mest kända superstjärnor, och vi får följa med på en otrolig resa.
 
Förutom hans egna berättelse om sitt liv får vi höra från såväl gamla barndomsvänner som andra Hollywoodikoner - Sylvester Stallone minns 80-talets stora rivalitet med ett leende och James Cameron bjuder på anekdoter.
 
Och visst undrar man vad Arnold Schwarzenegger ska hitta på härnäst. Vilka utmaningar ligger framför honom, och vilken karriär lockar nu för de kommande 20 åren? Ja, han verkar ha det rätt gott där hemma med sina åsnor och cigarrer, men jag tror den här krutgubben är för rastlös för att låta detta bli hans bokslut. ”Heroes don’t retire… they reload” har han själv nyligen sagt. Vi vet ju. He'll be back.
| 7 juni 2023 09:10 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Arnold
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu