Film

Skribent

Alexander Dunerfors

20 december 2012 | 18:01

Årets värsta filmtabbe?

Få storfilmer slinker igenom utan att ett gäng fel letar sig in. "Ice Age 4" och "Men in Black III" var värst.

Ofta handlar det om rena klaff-fel, frisyrer som ligger fel mellan klippen eller kaffekoppar som vägrar stå still på en plats. Andra gånger kan det vara betydligt större missar (nu talar vi inte om ologiska luckor som här i "The Avengers"...).

Det finns gott om sajter som håller reda på filmmisstagen åt oss så att vi själva slipper. IMDb i all ära, men MovieMistakes.com har ägnat sig helhjärtat åt att just leta fel och låta medlemmarna betygsätta sina favorittabbar.

Och medan år 2012 lider mot sitt slut har man listat årets värsta tabbar. Här är "segrarna":

1. Ice Age 4 - Manny kallar piratharen för Påskharen, fastän påsken inte fanns på istiden.

2. Battleship - Första gången som The Sampson träffas, får skeppet ett stort hål vid bogen. Vid andra salvan är hålet borta.

3. The Amazing Spider-Man - När Peter ramlar ner genom taket och landar i boxningsringen, försvinner plötsligt plankorna som låg över honom.

4. Skyfall - I scenen där M blir ombedd att lämna MI6 reser hon sig upp, tar upp kappan men lämnar handväskan kvar på golvet. I nästa klipp är inte handväskan kvar.

5. Red Tails - När Lightning beordras tillbaka till basen efter förstörelsen av tåget, kollar piloten igenom hans filmer från vapenkameran. Kamerorna ska sitta fram på planet men några av filmerna är uppenbart från bakre delen av hans P-40.

6. Lorax - När Ted besöker Once-ler för andra gången och hoppar undan för att undvika släggan, åker hans glasögon bak på ryggen. I nästa klipp är de fortfarande av men hänger på framsidan.

7. The Dictator - När Aladeen försöker klättra över FN:s staket syns en hörsnäcka i Sacha Baron Cohens öra.

8. Looper - Unge Joe är högerhänt, och skjuter folk med högerhanden medan Äldre Joe gör detsamma med vänsterhanden.

9. Argo - Filmen utspelar sig år 1980 men Ben Afflecks karaktär bär en Rolex Deepsea Sea Dweller, en klocka som släpptes först 2008.

10. Underworld: Awakening - Detektiven Sebastian avlossar sju skott i en scen utan att behöva ladda om pistolen. I en annan scen är det åtta skott. Hans revolver, en Taurus Judge, är designad för bara fem kulor.

Säga vad man vill om en del av de här missarna. Animerade filmer brukar ta sig friheter (talande djur, hallå?), så jag skulle nog inte rankat "Ice Age 4" i topp. Det känns överhuvudtaget som ett dåligt år för filmmissar, men det är väl å andra sidan bara positivt för publiken, inte sant? 

Noteras bör att Rian Johnson själv har kommenterat "Loopers" 8:e placering via Twitter - det är så enkelt som att Joe är lika bra med båda händerna.

Här är filmerna som enligt MovieMistakes hade flest missar under året:

1. Men in Black III - 63

2. Skyfall - 26

3. The Amazing Spider-Man - 24

4. The Avengers - 22

5. Looper - 14

6. The Dark Knight Rises - 13

7. Prometheus - 13

8. Argo - 13

9. The Hunger Games - 12

10. Underworld: Awakening - 10

| 20 december 2012 18:01 |