Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 december 2014 | 18:00

Årets sämsta nya TV-serier

Patrik Jonsson tittar tillbaka på TV-årets besvikelser, från "Gotham" till "The Strain".
Förra veckan plockade jag fram och hyllade de bästa serierna som 2014 hade att erbjuda, men inget gott som inte har något ont med sig. Denna vecka ska vi nämligen ta oss en titt på de serier jag istället mer eller mindre avskydde.

Till att börja med hoppas jag att ni alla hade en trevlig och fröjdefull julafton, att ni både ätit och druckit gott och fått många härliga klappar. Nu är det dock, trots dagen till ära, slut på friden. Nu ska jag nämligen ge mig i kast med motorsågen och det är absolut inte några julgranar som ska kapas, däremot ska jag ta mig an allt bös som TV hade att erbjuda detta år, 2014. Sköter jag nu detta riktigt snyggt (styggt) lär endast ett kalhygge kvarstå då jag är färdig. Jag bryr mig inte om ifall jag är elak, ty jag har ändå redan fått mina klappar i år!

Nu har jag säkert nämnt detta hundra gånger tidigare, men det tål att upprepas; 2014 har annars varit ett riktigt starkt TV-serieår, enligt mig till och med ett av de allra bästa. Tyvärr är det väl dock alltid så att ett  TV-serieår även bjuder på unkna serier, hur än imponerande och starkt det annars levererat. Nu så här under julens ledigheter är det garanterat många av er där hemma som sitter och vältrar er i film och TV-serier, mysigt jag vet. Ni som tänkt ge er i kast med årets upplaga av TV-serier gör dock bäst i att undvika följande;

"Extant" (CBS)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Att se Halle Berry som en förvirrad, orolig, gråtandes, paranoid, jagad, panikslagen stirrandes och framförallt menlös astronaut under sommaren och senhösten var i mina ögon bara en ren jäkla plåga. Jag har aldrig gillat Berry men här var hon ju helt katastrofal. Katastrofalt var även manuset, regin, ja helt enkelt hela jäkla utförandet. Detta trots ett namn som Steven Spielberg, vilken är seriens skapare och tydligen även seriens huvudproducent. Man blir mörkrädd. Detta tillhör dock tyvärr inte ovanligheterna då det gäller herr Spielberg och TV-serier, man börjar dessvärre bli van. Efter sophögar som "Terra Nova" och "The River" får vi alltså nu även lägga till "Extant" till Spielbergs växande lista av TV-junk. Spielberg ska hålla sig till kabel annars funkar det uppenbarligen inte och Halle Berry? Ja jag vet ärligt talat inte vart jag tycker att hon ska hålla sig, men borta låter väl som ett bra alternativ.

"Believe" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Ännu en serie med stora namn som föll framstupa ned i skitdiket för att aldrig mer ta sig upp. Bakom "Believe" stod nämligen J.J. Abrams och Alfonso Cuarón och man kan ju undra vad dessa herrar åt till middag innan de satte sig ned och rapade ur sig denna? Jag kan nämligen inte kalla "Believe" för något annat än en sur uppstötning. Att Abrams radat upp ett gäng dåliga serier efter storhetstiden med "Alias", "Lost" och "Fringe" må vara en sak. Men att självaste Cuarón skapade denna är för mig, apropå mat temat jag snöat in på här, väldigt svårsmält. Förutom manus och regi, som var ett enda stort nystan av svammel, led dessutom serien av riktigt dåliga skådespelarinsatser. Jag hittar helt enkelt inte mycket positivt att säga om denna, skulle vara att den blev nedlagd då. Det finns alltså hopp om livet. Nu lämnar vi denna och går vidare.

"Gotham" (Fox)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I och med att det är så fantastiskt populärt med superhjältar och andra serietidningsskildringar nuförtiden lär väl minst hälften av er därute protestera hejvilt då jag valt att ha med Fox:s hypade storsatsning "Gotham". Jag är ledsen, men jag ändrar inte uppfattning om detta tramsmaraton i vilket fall. Att se Batman (Bruce Wayne) som barn, Catwoman som barn och så vidare, gav mig absolut ingenting. Zero, Zip, Nada, Nothing! Inte gör det saken bättre att nästan varenda sate överspelar och dumskallar runt å det grövsta. Jag tror banne mig jag aldrig sett staden Gotham så fånig, vilket är extra illa då seriehe-vetet är döpt till just "Gotham". Skicka skiten till Nickelodeon eller lägg ned omedelbart! Jäkla dumheter. Sugen i alla fall? Passa då på att kolla in TV4 från och med 6 januari.

"The Strain" (FX)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Apropå hypad. "The Strain" tillsammans med "Gotham" måste ändå ha tillhört några av årets på förhand mest hypade serier. Precis som "Gotham" levererade dock inte "The Strain" riktigt vad jag hade hoppats på, trots rätt nedtonade förväntningar. Återigen fick jag det bevisat för mig att Guillermo del Toro tappat stinget samt att vampyrer och allehanda monstervirus står mig upp i halsen. Med extremt styltigt skådespeleri, menlös handling, illa klippta "actionscener" och korkade karaktärer föll "The Strain" ganska platt innan det var färdigt. "The Strain" skulle vara någonting vi aldrig sett förut; fail. Vampyrerna skulle vara skräckinjagande; fail. "The Strain" har tilldelats en andra säsong; BIG fail.

"Salem" (WGN America)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Att häxor blev en mer eller mindre het fluga efter framgångarna med FX:s "American Horror Story: Coven" var uppenbarligen något som WGN America snappade upp. Den flugan mosades dock ganska snabbt i och med deras minst sagt sömniga häxdrama "Salem". Jag har då sällan skådat maken till boredom. Här har vi alltså en TV-serie på 13 avsnitt som hela tiden utspelar sig i en och samma by och skog. Samma kulisser, samma färger, samma stugor, samma träd, samma stockar, samma stenar, samma samma samma. I TRETTON avsnitt. Syster söv ned mig så oerhört frustrerande och tråkigt! Någon borde ha talat om för WGN America att variation förnöjer...Jag menar då manuset kan jämföras med en utdragen och smärtsam tortyr borde det väl ha ringt i ett par klockor redan innan det gick till produktion? Icke. WGN America verkar dock gå igång på att tortera mig för de har nämligen gett "Salem" en andra säsong. Men jag har vid det här laget hittat ett kryphål och tagit mig ut ur deras förkastliga tortyrkammare, någon andra säsong blir det därmed inte för mig.

"Crisis" (NBC)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här har vi då en TV-serie med en mycket passande titel, ty den summerar både kanalen och själva TV-serien mycket väl; kris! Att det råder en kris hos NBC är det inget snack om, annars skulle inte sådant här dravel sippra genom och ut till sändning från första början. NBC har länge levt på sina flaggskepp i komedigenren, nu är många av dessa avslutade. Kvar har de thrillerserien "Hannibal", som kanalen ironiskt nog haft tankar på att lägga ned ett antal gånger, vilken är den enda serien hos NBC som jag anser är riktigt bra. "Crisis" var dock allt annat än bra och vilken misshandel av annars vanligtvis gedigna skådisar som Gillian Anderson och Dermot Mulroney. Som att rätt och slätt köra ned dem i en köttkvarn och hoppas på ett lyckat resultat...Nä, skärpning NBC, det här håller inte! En liten fjäder i hatten ska de i alla fall ha för att de lade ned tramset.

"Those Who Kill" (A&E)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Att hoppa på svenska och danska serier tillhör inte ovanligheterna där borta i väst. I vissa fall har det fungerat riktigt bra ("The Killing" & "The Bridge"), här har vi dock ett exempel på hur jäkla illa det kan gå. "Those Who Kill" var alltså en amerikansk version av den danska thrillerserien "Den Som Draeper". Ifall ni inte känner igen titeln beror det förmodligen på att just denna serie inte blev någon större hit, vare sig i Sverige eller hemma i Danmark. Då kan man ju dock påstå att A&E hade möjligheten att göra sin version mycket bättre, men istället valde man att sätta sig ned och göra serien ännu sämre än det till synes bleka originalet. Bravo! Jag menar det måste väl ändå krävas någon form av "skicklighet" att göra en dålig TV-serie ännu sämre? Hurra! Tack och lov lades pinan ned efter endast två avsnitt, A&E valde dock att eftersända hela kackan under sommaren. Jag hoppas verkligen inte att ni kastade bort er tid på denna och ni som funderar på att se den, lyd mitt råd och stay the *piiiiip* away!

"Stalker" (CBS)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Här skulle jag kunna nöja mig med att bara skriva dynga och gå vidare, ty jag har egentligen ingen lust att öda på ord då det gäller den här vedervärdiga serien. Lite mer syrligheter kan jag dock ändå bjuda på. Det här missfostret till TV-serie är alltså skapad av Kevin Williamson, samma överskattade människa som en gång i tiden gav oss "Scream". En lyckträff på sin höjd. Nåväl, då han för snart två år sedan slog alla rekord i dumhet med sin minst sagt imbecilla serie "The Following" trodde jag ändå att botten var nådd. I höstas fick jag dock till min blotta förskräckelse förklarat för mig att denne man kunde häva ur sig något än mer korkat och osmakligt i och med "Stalker". Jag ber er, på mina bara knän, håll er borta från den här sörjan. Er tid är så mycket viktigare och då menar jag på vad än annat ni väljer att spendera den. Spendera den bara inte på ett endaste avsnitt av "Stalker".

"From Dusk Till Dawn" (El Rey)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kan man göra en fantastisk TV-serie med en kultfilm som "Fargo" som grund så kan man väl även göra det med "From Dusk Till Dawn"? Nej, nej, nej och åter nej, inte under några omständigheter! Till att börja med förstår jag inte vitsen med att göra ett mer eller mindre plagiat av filmen? TV-serien "From Dusk Till Dawn" följer nämligen, till skillnad från TV-serien "Fargo", filmens handling rätt starkt. Vad finns det egenligen då som ska överraska när filmens "tvist" redan sedan urminnes tider är känd, Jake Busey med en revolverpenis? Nej, det här var helt klart en av de absolut sämsta serierna jag sett i år, förmodligen på många år. Att man dessutom har haft den oaptitliga smaken att ge bedrövelsen en andra säsong svider desto mer. Fast i och för sig är ju hela den här idén osmaklig så det hela kanske går hand i hand? Visserligen är detta en typisk "campy" TV-serie, men då allt är så ologiskt, styltigt, fult och rentav barnsligt orkar jag bara inte...

"Z Nation" (Syfy)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Som ni förmodligen redan har summerat av ovanstånde utsago avskyr jag TV-serien "From Dusk Till Dawn". Ställer man dock den jämte Syfy:s zombieaction "Z Nation" framstår "From Dusk Till Dawn" som ett genialt mästerverk. Då kanske ni förstår på vilken nivå "Z Nation" ligger? Ja jag är nästan mållös, sicken dynga. Från gänget som gav oss "Sharknado" kommer här nu "Z Nation"! Behöver jag egentligen tillägga så mycket mer? Nu är jag fullt medveten om att den här serien inte ska tas på absoluta allvar, men jag tycker ändå det får finnas gränser. Vilket slöseri med pengar. Ni som klagat på vissa bitar och säsonger av AMC:s zombiedrama "The Walking Dead" ain´t seen nothing yet...De enda jag kan rekommendera denna TV-serie till är ni som underhålls av att se riktigt urusla b-filmer och TV-serier. Ni som verkligen njuter av hur jäkla dålig en film eller TV-serie kan bli, för er är "Z Nation" given. För oss andra? En valfri ögonsjukdom. Det tar mit emot att säga men "Z Nation" har tilldelats en andra säsong...

Här är några ytterligare stinkande TV-rötägg från 2014 ni kan hålla er borta från; "The 100", "Mixology", "Friends with better Lives", "Resurrection", "Matador", "Star-Crossed", "Bad Teacher", "Surviving Jack", "The Mysteries of Laura", "Selfie", "Scorpion", "Mulaney", "A To Z", "The Flash", "Constantine" och "Helix".

Vad tycker ni själva där ute, anser ni jag varit orättvis mot någon serie? Och vilka av årets TV-serier skulle ni själva valt att lägga i en bottenlista? Kommentera gärna och ha nu en härlig nyårsafton nästa vecka, gott nytt år och på återseende 2015!
| 26 december 2014 18:00 |