Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 februari 2024 | 17:00

Bästa tv-serierna 2024! MovieZines tv-redaktör tipsar om sina 5 favoriter hittills

Mindre än 50 dagar in på 2024, så har det redan släppts mängder av fantastiska tv-serier. Här lyfter vår tv-redaktör Jonatan Blomberg fram sina favoriter!
Jag har i flera artiklar under året kallat 2024 för ett av våra bästa tv-år någonsin. Vilket är varför jag efter mindre än 50 dagar med enkelhet hade kunnat sätta ihop en lista på åtminstone 10 grymma nya tv-serier, något jag annars brukar göra i juli när halva året hunnit passera.

I form av MovieZines tv-redaktör så hinner jag se en hel del, både bra och mindre bra tv-serier. Här tänkte jag därför lyfta fram mina personliga favoriter - och sedan komma tillbaka och fylla på med fler under årets gång. Jag kan exempelvis redan nu avslöja att det finns titlar både i mars och april som garanterat kommer att ta sig in på listan, där jag fått börja tjuvkika lite. 

Men vi börjar i alla fall med mina 5 absoluta favoriter (plus en bonus som inte släppts än): 
 

"Criminal Record" (Apple TV+)

 
 
Läs också: MovieZine snackar med skådespelarna Peter Capaldi och Cush Jumbo

Med "Heat"-vibbar så lyckas skådespelarna Peter Capaldi och Cush Jumbo förvandla en relativt enkel historia, till en fantastisk thrillerserie. Handlingen följer en yngre polis (Jumbo) som får in ett tips om att en dömd mördare egentligen är oskyldig, medan den äldre och hyllade mordutredaren (Capaldi) fortsatt är stensäker på att han burat in rätt man. Det som följer är en slags katt-och-råtta-dans mellan de båda poliserna, vilket genom just dessa två skådespelares insatser förvandlas till något väldigt speciellt.
 

"The Curse" (SkyShowtime)

 
 
Läs också: "Så jävla udda och fantastisk"

Det här är inte ett tips som kommer passa alla. "The Curse" är en otroligt udda tv-serie som utmanar oss tittare med scener som nästan känns på samma sätt som när någon drar med naglarna över svarta tavlan (inser att detta kanske är en referens som få kan relatera till idag). Det kryper helt enkelt i kroppen på en. Men för mig så gör det samtidigt att "The Curse" står ut ur mängden på ett sätt som gör att den aldrig kommer falla i glömska för mig. Emma Stone är dessutom helt fantastisk, vilket knappast kommer som någon nyhet.
 

"Masters of the Air" (Apple TV+)

 
 
 
"Band of Brothers" är fortfarande svårslagen, men jag tycker verkligen att "Masters of the Air" är en värdig uppföljare. Och efter att ha fått se i förväg på hela serien så blir den i alla fall enligt mig bara starkare och starkare för varje avsnitt, utan att avslöja för mycket. Om du har ens ett litet intresse av filmer eller serier som utspelar sig under det andra världskriget, så är den här miniserien utan tvekan ett måste. 
 

"Fargo" (säsong 5, HBO Max)

 
 
Den femte säsongen av "Fargo" hade visserligen premiär redan under 2023, men med tanke på att ett helt gäng av miniseriens avsnitt släpptes i år - så förtjänar den verkligen sin plats på listan. "Fargo" hör väl lite till samma "udda" gäng som "The Curse", så man behöver ha en viss förkärlek till produktioner som utspelar sig i en slags förhöjd verklighet.

Juno Temple, Jon Hamm, Sam Spruell och Jennifer Jason Leigh, äger alla sina roller på ett sätt som gör det svårt att sitta still i soffan framför tvn. Nu har jag visserligen gillat de flesta "Fargo"-säsongerna, men den senaste är min favorit (tillsammans med den allra första). Om du däremot inte givit någon av dessa en chans ännu (lyllo dig!) så kan du hoppa direkt in på den femte, då alla säsongerna är fristående från varandra.
 

"Tokyo Vice" (säsong 2, HBO Max)

 
 
Läs också: MovieZine snackar med "Tokyo Vice"-skådespelarna Ansel Elgort och Ken Watanabe

Nu gillade jag verkligen den första säsongen av "Tokyo Vice", men jag kan ändå förstå varför den inte blev ett globalt fenomen med tanke på att den största delen av dialogen sker på japanska. Den första säsongen slutade däremot med en väldigt spännande cliffhanger, där den nya säsongen nu tar vid och sedan skjuter iväg direkt utan att slå av på tempot. Sedan blir den delvis verklighetsbaserade fortsättningen bara mer och mer spännande för varje avsnitt som går. 

Handlingen följer en amerikansk journalist som blir anställd vid en av Japans största dagstidningar under 90-talet, vilket han för övrigt var den första utlänningen att lyckas med. Där börjar han att bevaka den organiserade brottsligheten i Tokyo. Som tittare får vi följa med rakt in i de många olika Yakuza-medlemmarnas läskiga vardag samt se hur poliserna försöker ta tillbaka kontrollen över Tokyo.
 

Bonus: "Shôgun" (Disney+) - släpps 27 februari

 
 
Nu fuskar jag lite. Men i och med att jag har haft förmånen att titta i förväg på i stort sett alla större premiärer vi har att se fram emot under februari, så skulle det ju kännas dumt att lämna min absoluta favorit utanför listan. Även fast premiären fortfarande är knappt två veckor bort.
 
Adaptionen av den gamla boken (med samma namn som serien) utspelar sig i Japan under slutet av 1500-talet, under en tid precis på gränsen till blodigt inbördeskrig. Vi tittare kastas in i handlingen precis när den första engelsmannen driver iland med ett skepp, där nästan alla har dött av svält. Vi får sedan lära känna den väldigt annorlunda världen och kulturen genom hans ögon, samtidigt som han blir en viktig bricka i det politiska spelet kring det stundande inbördeskriget.
 

Läs också: Krig och samurajer i påkostade "Shogun": Bland det bästa jag sett

 
Har du hunnit beta av alla titlarna på listan? Håller du med om mina favoriter hittills? Kommentera gärna nedan med dina egna kandidater till årets bästa tv-serier!
| 17 februari 2024 17:00 |