Serie

Skribent

Patrik Jonsson

18 december 2014 | 18:00

Årets 12 bästa nya TV-serier

Förra veckan fokuserade jag på de TV-serier som tragiskt lämnade oss under året. Denna vecka ska jag dock ta mig en titt på de serier som istället debuterade och mer eller mindre tog mig med storm. Med endast knappt två veckor kvar av 2014 har det blivit hög tid för mig att summera lite.
Trots att det rådde rätt så tråkiga tongångar den förra veckan då vi tog ett rejält djupdyk ned till avrättningsträsket, där nedläggningsyxan visade allt annat än nåd, tycker jag ändå att 2014 varit ett smått fantastiskt TV-serieår. Alla år har en bunt med älskade serier som läggs ned. Få år har dock, likt 2014, briljerat så pass starkt med så många färska tillika lyckade serier. Just detta vill jag denna vecka lägga lite tyngd på, helt enkelt se på 2014 lite mer positivt. För det ska man i ärlighetens namn göra, 2014 tycker jag nämligen har varit ett av de starkaste TV-serieåren någonsin, sina nedläggningar till trots. Detta handlar inte bara om årets debutanter, som ju denna artikel främst kommer att lägga sin fokus på, utan det handlar också om att i stort sett samtliga av de återkommande serierna har levererat på mycket hög nivå.

Redan i början av året återsåg vi nya omgångar av bland andra "Justified", "The Americans" och "Shameless" som samtliga bjöd på riktigt härliga säsonger, speciellt den sistnämnda som nog brände av en av sina starkaste hittills. Då våren tog vid möttes vi av än mer gamla favoriter vilka fortsatte att imponera med sin magi. Här kan bland annat "Vikings", "Game of Thrones", "Veep" och härliga "Hannibal" nämnas som några alldeles lysande exempel. Då väl sommaren tog vid kanske man var inställd på att få lite vilostund, men ingalunda. TV-sommaren 2014 ville något helt annat och bjöd på den ena imponerande säsongen efter den andra av serier som "Orange is the New Black", "Rectify", "Ray Donovan", "Hell on Wheels", "Longmire", "True Blood", "The Killing" samt "The Bridge".

Hösten må ha varit, precis likt fjolåret, den svagaste av TV-säsongerna i år. Sett till debuterande serier alltså. Då vi dock snackar om gamla pålitliga vapendragare som "Boardwalk Empire", "Homeland", "Sons of Anarchy" och "American Horror Story" bjöds vi på minst sagt både fantastiska, fantasirika och underhållande stunder. Att vi under året miste serier som "True Blood", "Sons of Anarchy" och "Boardwalk Empire" var visserligen trist, men man får ändå imponeras av att de avslutades så pass starkt som de gjorde. Även i dessa fallen visade 2014 på en imponerande styrka! Jag vill även tillägga att jag verkligen gillade detta årets omgångar av serierna "Banshee" och "Hemlock Grove". Två serier vilka debuterade ifjol och som jag då inte alls gillade.

Detta var de gamla trotjänarna det, nu över till debutanterna. De TV-serier som nu och för alltid kommer att prydas med stämpeln 2014. Här är årets bästa;

12. "Chicago P.D." (NBC)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Detta är absolut inte något mästerverk, allt behöver dock inte vara ett mästerverk för att det ska räknas som bra. Snutserier spottas det ut från kanaler lite då och då för att uttrycka det hela milt. De flesta är dessvärre inget vidare, de tillför liksom inget. "Chicago P.D." är dock åtminstone rätt underhållande och hyggligt välskrivet, skådespelarna är det heller inget fel på, tvärtom. Visserligen är även detta en rätt "vanlig" procedural, men den har i alla fall den goda smaken att ibland binda lite röda trådar genom avsnitten. Dessutom är inte allting svart och vitt i denna, lite gråzoner förgyller alltid en TV-series vardag tycker jag och därför utmärker sig "Chicago P.D." även i den aspekten. "Chicago P.D." fick en andra säsong som startade redan i höstas. Trailer finns här.

11. "Penny Dreadful" (Showtime)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

I slutet av vårsäsongen möttes vi av denna smått bisarra och egendomliga produktion. Skapad, skriven och producerad av Bond-herrarna John Logan & Sam Mendes. "Penny Dreadful" är nog dock inte en TV-serie för alla, här har man nog en stor fördel ifall man gillar monster, goth och kanske framför allt det viktorianska London. För att vara en slags monsterserie tycker jag ändå att den är rätt bra skriven, den visar dessutom upp en hel del fantasirikedom och originalitet. Här har man alltså slängt in monster och karaktärer från många gamla klassiska skräckromaner. Man har naturligtvis även låtit sig starkt inspirerats av dess berättelser, dock med en rätt härlig fingertoppskänsla. "Penny Dreadful" kommer tillbaka i slutet av våren. Trailer finns här.

10. "Halt and Catch Fire" (AMC)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

En TV-serie som kretsar kring datorernas stora boom på 80-talet tilltalade väl mig inte något speciellt så där på förhand. Visst älskade jag 80-talet, men datorer har liksom aldrig varit något jätteintresse, vi har då definitivt inte alltid gått hand i hand. Nu sitter jag inte här och påstår att datorernas frammarsch inte varit viktig, jag menar jag klarar mig knappt längre utan internet, men ni förstår nog ändå lite vad jag menar? Detta till trots blev jag smått förälskad i "Halt and Catch Fire", serien blev helt enkelt en riktigt trevlig överraskning. Tidskänslan sitter där den ska, skådespeleriet är riktigt bra, musiken är grym och själva handlingen, trots underlaget kring datorer, var faktiskt då och då lite spännande. Man ville ju liksom veta hur det skulle gå för dem? Dessutom är serien riktigt snygg producerad, men det brukar ju serier från AMC vara så det kanske inte var så oväntat? Jag tycker man helt klart, trots ett eventuellt ointresse för själva underlaget, ska ge denna en chans. "Halt and Catch Fire" har fått en andra säsong. Trailer finns här.

9. "Kingdom" (DirecTv)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Här har vi en liten pärla som seglat lite under radarn i höst, DirecTv är inte en jättestor kanal men det betyder dock uppenbarligen inte att de ej kan göra riktigt bra TV. Detta är "Kingdom" ett klockrent exempel på, en serie som kretsar kring en familj vilka äger ett träningsgym för MMA-fighters. Förutom en del fighting och tillhörande träning fokuserar serien väldigt mycket på familjedrama där motsättningar, drogproblem, prostitution, kriminalitet och andra skumraskaffärer utgör en stor del av seriens huvudcentra. Det hela är överraskande välskrivet och välspelat, man behöver absolut inte vara en stor fanatiker av MMA för att uppskatta "Kingdom", rekommenderas! Serien har tilldelats inte bara en utan två ytterligare säsonger. Trailer finns här.

8. "The Red Road" (Sundance)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Att Sundance Channel var en kanal på stark frammarsch stod redan klart förra sommaren då de gav oss fantastiska "Rectify". När de sedan i våras följde upp med "The Red Road" var den lilla tvekan som fanns kvar i mig som bortblåst; Sundance kommer snart att bli en av de stora spelarna i TV-världen, var så säkra. Nu är "The Red Road" inte riktigt lika stark som "Rectify" men den är ändå riktig jäkla bra, bättre än mycket, mycket annat som går just nu. En riktigt härlig thrillerserie i ett behagligt tempo med starka skådespelarinsater. Ja där faktiskt självaste Jason Mamoa får de högsta applåderna från mig. Kul att få se honom i sådan här högform och jag hoppas denna roll genererar i fler mer seriösa roller för Mamoa i framtiden. Sundance gav "The Red Road" förnyat förtroende så den kommer tillbaka nu till våren. Trailer finns här. 

7. "Intruders" (BBC America)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

En annan kanal på frammarsch är just BBC America som i år hade den goda smaken att leverera den psykologiska och kryptiska "Intruders". Ni som hoppar på den gör dock bäst i att förvänta er en rätt skruvad och diffus handling, ty detta är sannerligen ingen serie som håller dig i handen eller som envist försöker överförklara allt. Den är...ja kryptisk. Gillar ni dock sådant här ska ni därför inte tveka. "Intruders" är dessutom riktigt välspelad och snyggt producerad. En ganska mörk historia med svarta och regniga miljöer, bleka färger, thrillerstämningen kan man definitivt inte klaga på. Trailer finns här.

6. "The Knick" (Cinemax)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Att äntligen på allvar få avnjuta ett verk av Steven Soderbergh i TV-tablån var mycket välkommet, speciellt då det blev så pass snyggt, välskrivet, välproducerat och välspelat som i denna. Förmodligen den bästa serien Cinemax har producerat, förmodligen den bästa sjukhusserien någonsin, förmodligen Clive Owens bästa rollprestation och förmodligen bland det bästa Soderbergh har skapat. Den kan dock bli ännu bättre (ta i trä) då jag dessvärre tyckte att vissa avsnitt släpade något. Andra avsnitt var dock riktigt bra så utgången blev därmed naturligtvis ändå högst positiv. Möjligtvis inte en serie för alla, för det första har den där något speciella Soderbergh-stilen i både utseende och utförande som jag vet att alla ej kan med. Sedan kan jag nog avråda er med låg äckelhetsfaktor från att se "The Knick" ty i operationssalen visas i stort sett allt, i vissa scener kan det bli kladdigt värre. "The Knick" har tilldelats en andra säsong. Trailer finns här.

5. "24: Live Another Day"


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Jack´s back! Ja och allt det där. Mycket riktigt, detta är ju egentligen en "nygammal" serie. Jag tycker dock att den ändå platsar här då det faktiskt var fyra år sedan sist då Bauer löpte amok på diverse terrorister och andra elaka typer. "Live Another Day" räknas dessutom mer som en miniserie än som en helt vanlig öppen TV-serie. Så hur tedde sig då allas våran Jack Bauers comeback? Jo jag njöt faktisk för fulla muggar. Det var mer underhållande än vad jag vågat hoppats på att återigen få se, den nu ännu bittrare, Jack Bauer sparka arsle på bästa sändningstid. Det är långt ifrån alla TV-serier som lyckas med sådant här. Det vill säga att vara borta från etern under en bunt år och sedan liksom komma tillbaka som från ingenstans. "24-Live Another Day" rodde dock det hela i land så det både small, exploderade och blixtrade om det. Trailer finns här.

4. "The Affair" (Showtime)


84e7e41dd1f7c3c4d3dbb5723d4663eb the affair

Precis som jag nämnde lite i förtexten bjöd inte höstsäsongen på något större antal av starka debutanter. Den bjöd dock på "The Affair" vilken jag helt klart tycker att var höstens starkaste kort, så tack för den Showtime! En slags dramathriller, med betoning på drama, som kretsar kring två par där mannen och kvinnan från respektive par inleder en affär. Kanske inte låter så där vidare värst originellt och intressant, men tro mig då jag säger att i denna finns det sannerligen mer att hämta. Jag vägrar dock att gå in på detaljer, dessa får ni upptäcka själva. Vad jag kan säga är att den är mycket smart skriven och berättad samt att skådespelarinsatserna är alldeles lysande. "The Affair" var en liten underdog som sannerligen överraskade, missa inte denna! Serien har blivit förnyad med en andra säsong. Trailer finns här.

3. "The Leftovers" (HBO)


84e7e41dd1f7c3c4d3dbb5723d4663eb the leftovers

Förmodligen den största vattendelaren på denna lista och säkerligen av årets serieutbud överhuvudtaget. Både hatad och älskad. Eftersom jag valt att ta med den här på min lista förstår ni säkert i vilken kör jag ställer mig och stämmer upp? Exakt, jag älskar den. Nu fick visserligen "The Leftovers" ett varmare mottagande här hemma i Svea och ute i Europa i allmänhet, än där borta i USA. Åtminstone inbillar jag mig det, jag har nämligen stött på mer hatiska kommentarer på amerikanska sajter än på den här sidan av pölen. Gnälldes det inte kring religionsfrågor så gnälldes det på skaparen Damon Lindelof ("Lost"), detta tröttsamma Lindelof-hat som jag bara tycker är löjligt. Nåväl, "The Leftovers" är bra, den är till och med jättebra. Gillar man välskrivna karaktärsserier är den given och ni som sett "Lost" kommer nog att känna igen er i mycket av seriens utseende och upplägg. Det är dock inte in your face så att säga, den är nämligen smartare skriven och skapad än så. Men visst doftar den Lindelof, absolut. "The Leftovers" fick till slut, tack och lov, en andra säsong. Trailer finns här. 

2. "Fargo" (FX)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Att TV-serieversionen av bröderna Cohens mer eller mindre kultförklarade 90-talsthriller "Fargo" skulle bli så förbaskat j-vla bra som den blev hade jag aldrig, i min vildaste fantasi, kunnat föreställa mig. Det är dagens sanning. Faktum är att jag tycker serien är minst lika välskriven, minst lika fantasifull, minst lika underhållande, minst lika välspelad, minst lika snyggt producerad och minst lika smart som den smått magiska filmen. Bara det är nästan helt ofattbart, filmen "Fargo" var ju knappast någon medioker strunt film, snacka om kaxigt att ge sig på något dylikt. När jag nu sett resultatet förstår jag dock deras mod. Med ett sådant här fantastiskt manus i händerna måste man bara våga, detta bara måste den större publiken få ta del av. Jag tackar för det, jag blev totalt hänförd. Det var ganska länge tyst om planerna kring en eventuell andra säsong, men så lyfte slutligen FX på locket i somras och avslöjade att det blir en andra säsong. Underbart. Vi får dock vänta på den till tidigast nästa höst. Trailer finns här.

1. "True Detective" (HBO)


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Självfallet måste även succéserien "True Detective" nämnas då vi snackar om just debutanter 2014 och vilken jäkla debutant! Bland det bästa jag sett. Nu har jag hyllat och rosat denna serie så många gånger i år att mitt vokabulär börjar sina. Men det är ju faktiskt så, när det väl kommer ett sådant här mästerverk och det är inte ofta, är det svårt att tygla sig själv. "True Detective" är ju ett praktexempel på varför jag så passionerat älskar och vurmar för just TV-serier. När sådant här skjuts ut ur TV-rutan blir jag f-n i mig stolt. Det finns egentligen ingenting jag finner att klaga på vad det gäller denna serie, för mig är den komplett. Allt från skådespeleri, med Woody och Matthew i fronten, till manus, regi och produktion; magi. Miljöerna, stämningen, musiken; magi. "True Detective" var dessutom först ut bland debutanterna i år då den hade premiär redan i januari. Snacka om att lägga ribban högt, sanslöst. Det arbetas flitigt på en andra säsong, det är mycket som står på spel, mycket som den ska leva upp till. Jag önskar dock dem all lycka och jag lovar att jag kommer att sitta som klistrad där framför TV:n då det väl är dags någon gång nu i sommar! Trailer finns här. 

Bubblare:


Trots hela tolv starka TV-serier från detta fantastiska TV-serieår 2014, tvingades jag lämna ytterligare några helt klart starka och sevärda utanför listan; "Manhattan", "Happy Valley", "Gang Related", "Silicon Valley", "Marco Polo" och sist men inte minst "Transparent".

Bonus:


Abstract abstract art 3d  31141940 2560 1600

Som om detta inte vore nog vill jag även slå ett starkt slag för Starz:s och BBC One:s thrillerserie "The Missing". Anledningen till att jag inte hade med den på listan är på grund av att jag faktiskt ännu inte sett klart serien. Jag är dock fyra avsnitt in och detta är extremt lovande. "The Missing" handlar om bortförandet av och utredningen kring en ung pojke i Frankrike och sträcker sig över flera år. Serien utspelar sig i två olika tidsskeenden, inte helt olikt "True Detective" alltså och precis som just "True Detective" kommer den andra säsongen att presentera ett helt nytt fall, nya karaktärer och platser. Spana in denna, den första säsongen består av åtta avsnitt. Trailer finns här. 

Vad tycker, tänker och anser ni själva där ute, vilka var era favoriter från 2014? Kommentera gärna nedan!

När vi hörs nästa gång är det juldag vilket betyder att själva julaftonen då har passerat. Därför vill jag passa på att önska eder alla en riktigt god jul redan nu; God Jul!
| 18 december 2014 18:00 |