Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

31 december 2018 | 16:00

Årets 5 bästa manliga tv-prestationer

Vilka skådespelare har lyckats golva dig med sina tv-prestationer under året?
Igår betade vi av listan med de fem bästa kvinnliga tv-prestationerna från 2018, idag har det blivit dags att avsluta tv-året med en summering av männens bidrag.
 
Till att börja med vill jag nämna att jag varken har sett årets säsong av "The Americans" eller "This is Us", men jag har förstått att både Matthew Rhys och Sterling K. Browns insatser har varit fenomenala - de hamnar, eftersom jag inte sett dem, därför utanför listan nedan.
 
Några andra namn som nästan tog sig in på listan var Jeffrey Wright ("Westworld"), Jason Bateman ("Ozark"), Joseph Fiennes ("The Handmaid's Tale"), Wyatt Russel ("Lodge 49"), Louie Anderson ("Baskets"), Mandy Patinkin ("Homeland"), Ben Whishaw ("En engelsk skandal"), Hugh Grant ("En engelsk skandal").
 

5. Bill Hader ("Barry")

 
 
Det var nog inte många som förväntade sig att bli golvade av Bill Haders tv-serie om en deprimerad lönnmördare - som vill byta karriär och bli amatörskådis. Men manus, regi och grymt skådespel från Hader blev det en av årets bästa tv-serier.
 

4. Darren Criss ("The Assassination of Gianni Versace")

 
 
Även om jag aldrig riktigt föll för själva serien, så lyckades "The Assassination of Gianni Versace" åtminstone vaska fram en av årets starkaste skådespelarprestationer. Darren Criss plockade välförtjänt hem en Emmyvinst tidigare under året - och står nu nominerad till en Golden Globe för samma roll. 
 

3. Brian Tyree Henry ("Atlanta")

 
 
Med tanke på att jag nyligen satte "Atlanta" som årets bästa tv-serie, på min topp 30-lista, är det kanske inte helt förvånande att en av skådespelarna har letat sig in på listan även här. Brian Tyree Henrys insats i seriens andra säsong var helt fantastisk, jag intervjuade honom tidigare under året kring det gripande avsnittet "Woods", och han bjöd dessutom även på ett grymt musikalavsnitt av "Room 104" nu under hösten.
 

2. Benicio del Toro ("Escape at Dannemora")

 
 
Gårdagens lista över årets bästa kvinnliga skådespelarinsatser toppades av Patricia Arquette, för sin roll som Tilly i "Escape at Dannemora". Givetvis lyckas även Benicio del Toro, som gör rollen som mördaren Richard i samma grymma (verklighetsbaserade) serie. En insats som givetvis även har gjort att han nu står nominerad vid nästa helgens Golden Globe-gala.
 

1. Benedict Cumberbatch ("Patrick Melrose")

 
 
Benedict Cumberbatch är för mig en lika självklar vinnare, som Arquette på gårdagens lista, trots att serien i fråga delat tittarna i två läger. Det verkar nämligen som att man antingen hatar eller älskar "Patrick Melrose". För min del är det här tveklöst Cumberbatch karriärsmässigt bästa roll hittills.
 
Faktumet att han själv, innan det ens fanns en serie på planeringsstadiet, i flera intervjuer sagt att hans drömroll var att få göra just Patrick Melrose - känns oerhört passande. 
 
Vilka skådespelarprestationer har golvat dig mest under året? Kommentera gärna nedan!
| 31 december 2018 16:00 |