Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

30 december 2018 | 18:00

Årets 5 bästa kvinnliga tv-prestationer

Vilka skådespelerskor har lyckats golva dig med sina tv-prestationer under året?
Det har blivit dags att lyfta fram de fem kvinnliga skådespelare (männen får vänta tills imorgon) som har bjudit på årets bästa tv-prestationer. Med handen på hjärtat så har det varit en helt omöjlig lista att få till i år, vi har nämligen varit otroligt bortskämda med ett gäng urstarka prestationer.
 
Jag har därför försökt att slänga in ett extra, väldigt svårdefinierat och personligt, kriterium för att ta man ska få en plats i den absoluta toppen: Är prestationen så bra, att det är en av de främsta anledningarna till varför jag gillar serien de är med i?
 
Som ett bevis på hur fullkomligt omöjligt det har varit att banta ned årets bästa kvinnliga tv-prestationer - till blott fem stycken. Inkluderar jag här femton ytterligare kvinnor som har förgyllt mitt tv-år (utan inbördes ordning). 
 
Maddie Hasson ("Impulse"), Alison Brie ("GLOW"), Elisabeth Moss ("The Handmaid's Tale"), Yvonne Strahovski ("The Handmaid's Tale), Thandie Newton ("Westworld"), Sissy Spacek ("Castle Rock"), Jessica Barden ("The End of the F***cking World"), Florence Pugh ("The Little Drummer Girl"), Gaia Girace ("My Brilliant Friend"), Hayley Atwell ("Howards End"), Sarah Goldberg ("Barry"), Elizabeth Olsen ("Sorry for Your Loss"), Rhea Seehorn ("Better Call Saul"), Claire Danes ("Homeland") och Regina King ("Seven Seconds").
 

5. Rachel Brosnahan ("The Marvelous Mrs. Maisel")

 
 
Rachel Brosnahan har redan plockat hem en Emmy och Golden Globe-vinst för den första säsongen av "The Marvelous Mrs. Maisel" ifjol. Årets säsong var inte riktigt lika stark enligt mig, men bara för att vi bitvis fick spendera för lite tid med Brosnahans karaktär. Varje sekund hon är på skärmen är en fröjd tack vare hennes starka insats.
 

4. Jodie Comer ("Killing Eve")

 
 
En av årets största nykomlingar är utan tvekan Jodie Comer, vars roll som lönnmördarskan Villanelle i "Killing Eve" blev en riktig braksuccé. Tillsammans med Sandra Oh lyckades hon forma en av de mest oförutsägbara upplevelserna på tv i år. 
 

3. Hedda Stiernstedt ("Vår tid är nu")

 
 
Hedda Stiernstedt imponerade redan under den första säsongen av "Vår tid är nu", som sedan ledde till en vinst på Kristallengalan för hennes insats. Under årets säsong hittade hon fram till nya nivåer - och under min intervju med henne diskuterade vi en av årets mest gripande scener i detalj.
 

2. Julia Roberts ("Homecoming")

 
 
I sin första huvudroll i en tv-serie visar Julia Roberts direkt var skådespelarskåpet ska stå. Genom Sam Esmails ("Mr. Robot") regi får Roberts chansen att axla praktiskt taget två huvudroller, tack vare att serien utspelar sig i två helt olika tidslinjer. Oscarsvinnaren Roberts har inte utmanats såhär mycket på flera årtionden - och lyckas slutligen få till en av karriärens starkaste skådespelarprestationer.
 

1. Patricia Arquette ("Escape at Dannemora")

 
 
Patricia Arquettes roll i superhyllade miniserien "Escape at Dannemora" är min självklara favorit på den kvinnliga sidan. Bland männen (som vi fördjupar oss mer på imorgon) är det bara Benicio del Toro ("Escape at Dannemora") och Brian Tyree Henry ("Atlanta") som ens är i närheten i år. Hon gör rollen som den verkliga personen Tilly Mitchell, vars förmåga att ljuga, manipulera och spela oskyldig fullständigt har bemästrats av en fantastisk Arquette.
 
Vilka skådespelerskor har lyckats golva dig med sina tv-prestationer under året? Kommentera gärna nedan!
| 30 december 2018 18:00 |