Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 maj 2018 | 08:45

Är Thanos egentligen hjälten i ”Avengers: Infinity War”?

Manusförfattarna bakom Marvels storfilm kan få dig att tänka om. (Spoilervaning om du inte sett filmen!)
Det sägs att de bästa skurkarna är de vars motiv man kan förstå. De som själva inte ser sig som kriminella, eller mördare, utan är hjältar i sin egna berättelse. Det stämmer definitivt in på Thanos i ”Avengers: Infinity War”.

Jag har av misstag kallat Thanos för ”maktgalen rymdskurk” i tidigare artiklar om Avengers, men det stämmer inte riktigt när man ser filmen. Thanos är visserligen stor, skrämmande och talar med Josh Brolins respektingivande stämma - men han är också någon som ser ett allvarligt hot i universum, och vågar agera för att förhindra en katastrof. Även om lösningen är rätt drastisk: att offra halva universums befolkning så att den andra halvan kan leva i lycka och harmoni (typ), och aldrig behöva få slut på resurser. Thanos försöker bara rädda världen - och det kan debatteras om han faktiskt lyckas.
 
Spoilervarning: Läs bara vidare om du sett "Avengers: Infinity War"!
 
 

"Det här är hjältens resa"

 
Manusförfattarna bakom ”Avengers: Infinity War”, Christopher Markus och Stephen McFeely, har talat med Buzzfeed om hur de applicerade den så kallade Hjälteresan på Thanos berättelse.

För den oinsatte är Hjälteresan (eller ”Hero’s journey”) ett populärt begrepp i allt från böcker till Hollywoodfilmer. En mall som hjälper till att skapa en engagerande berättelse med ett äventyr, prövningar på vägen, och slutligen en belöning.

- Det här är Thanos hjälteresa. I slutet av resan måste vår huvudperson, vår protagonist i det här fallet, få vad han vill, förklarar McFeely.

De visste att Thanos behövde få ihop alla Infinity Stones och använda sin mäktiga handske under filmens gång. De visste bara inte exakt när. Efter flera utkast och diskussioner insåg de att det behövde ske under filmens starka klimax.

- Även om slutet är en tragedi så måste det vara definitivt. Att säga ”jösses, bara en sten kvar, undrar om han kommer få den sista?” kändes som en larvig tv-cliffhanger, säger Markus.
 
 

"Avengers 4" blir en annorlunda film

 
Vi vet inte vad som ska hända i ”Avengers 4” men en hel del trovärdiga teorier har dykt upp. Många fans räknar med att det tragiska slutet i ”Infinity War” kan göras ogjort, och vi vet att karaktärer som Spider-Man, Gamora och Black Panther lär komma tillbaka i fler filmer.

Men vad säger manusförfattarna om uppföljaren?

- ”Avengers 4” kommer inte göra det ni tror. Det är en annorlunda film än man tror. Och… dödsfallen är på riktigt. Jag vill bara säga att de är på riktigt. Ju snarare du accepterar det, desto fortare kan du gå in i nästa fas av sorg, säger Markus.

- Jag tycker ”Infinity War” är en mogen film för en blockbuster. Den andra är också mogen. Vi äger våra val, och vi ska förhoppningsvis överraska och glädja fansen och engagera dem på nytt. Filmerna är naturligtvis kopplade till varann, men det är två olika filmer, tillägger McFeely.
 
 

Har du också blivit dödad av Thanos?

 
Det hjärtekrossare slutet i ”Avengers: Infinity War” förvandlar flera kära superhjältar till aska. Inte nog med det, halva jordens befolkning försvinner med ett fingerknäpp. Det är ett mäktigt avslut på en mäktig storfilm, som verkligen sätter igång fantasin.

På sajten DidThanosKill.Me kan du ta en titt på om du själv skulle ha dött av Thanos mäktiga handske, eller överlevt den brutala utrensningen. Chanserna är 50/50 - lycka till!
 
Överlevde du Thanos? Och vad hoppas du ska hända i "Avengers 4"? Kommentera nedan.
| 3 maj 2018 08:45 |