Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

7 september 2016 | 20:00

Är "Stranger Things" baserad på verkliga händelser?

Det finns klara paralleller mellan serien och de verkliga tidsexperiment som utfördes i hemlighet av regeringen på 80-talet. Låt oss gräva i saken.
Att Netflix senaste mäster-serie "Stranger Things" har lånat inspiration från ett flertal filmer som kom ut under samma tid som serien utspelar sig, är inget nytt. Men känner du till den påstådda sanningen om Montauk-experimenten på 80-talet? Så här hänger de ihop.

"Stranger Things" hette "Montauk" från början


Montauk-projektet är känt som en rad av hemliga experiment som regeringen utförde på Montauk Air Force Station på Long Island. Konspirationsteorin om de hemliga försöken började på 80-talet i samband med att en man vid namn Preston Nichols hävdade att han hade börjat få tillbaka förtryckta minnen av experimenten som han påstod utfördes på honom.

Det är tydligt att Duffer-bröderna bakom "Stranger Things" är inspirerade av denna händelse. Om vi gräver i arkivet hittar vi nämligen en synopsis från april 2015 till en ny Netflix-serie kallad "Montauk" - samma synopsis som vi idag förknippar med "Stranger Things".



Portaler till andra dimensioner


Så hur mycket har bröderna lånat från ryktena om Montauk-projektet? Nichols beskrev i en rad med böcker att forskarna i Montauk undersökte tidsresande, telepati, telekenesis, utomjordingar och huruvida Apollos månlandning var fejk. Experimenten var kopplade till ett annat projekt kallat "The Philadelphia Experiment" 1943, där ett hål i dimensionen ska ha skickat två sjömän till framtiden: Montauk, 1983. Nichols menar att det var denna incident som väckte hans dimmiga minnen av försöken till liv. Låter portaler till andra dimensioner bekant?



Eleven kontaktar Will i Upside Down genom en radio


Förutom dessa portaler innehöll några av testen den så kallade Montauk-stolen, där en av dessa sjömän, Duncan, utsattes för experiment som påminner väldigt mycket om vad Eleven tvingas genomgå i "Stranger Things".

Så här berättar Nichols i sin bok:

- Det första experimentet kallades "Det Seende Ögat". Genom att hålla en hårslinga eller annan lämplig del från en annan person i sin hand kunde Duncan fokusera på den personen och se saker genom hennes ögon, höra vad hon hörde och känna vad hon kände. Han kunde gå in i vilken annan människas kropp som helst.

Det var mer eller mindre så här Hawkins forskare upptäckte The Upside Down i "Stranger Things". Dessutom kunde Eleven på samma sätt använda en radio för att bevisa för Mike, Dustin och Lucas att Will fortfarande var i livet.



Eleven är inte det enda barnet som rövades bort


En annan nyckelfaktor som "Stranger Things" verkar ha lånat från Montauk är att regeringen kidnappade barn som försökskaniner, precis som i Elevens fall. Än mer intressant är det att sjömannen Duncan i Montauk 1983 på något vis gick in i sitt syskons kropp, född 1963.

Med detta i åtanke kan man fråga sig om Eleven har fått sina speciella krafter från någon annan som har tagit över hennes kropp.



Demogorgon, någon?


Slutligen hittar vi ett stort kapitel i "The Montauk Project: Experiment in Time" där Nichols berättar om ett monster från det undermedvetna steg in i verkligheten och bevittnades av alla inblandade. Så här beskrivs det:

- Vi beslutade till sist att vi hade fått nog av försöken. Allting hände när någon närmade sig Duncan, som viskade från sin stol "Tiden är inne". I samma stund kom ett monster till liv från hans undermedvetna. Radiosändaren ritade till och med upp ett hårigt monster. Det var stort, hårigt, hungrigt och otrevligt. Men det kom inte från underjorden vid nollpunkten, utan dök upp någonstans på marken. Det åt allt som kom i dess väg. Och det förstörde allt som fanns omkring. Flera olika människor såg det, men nästan alla beskrev olika versioner av odjuret.

Demogorgon, någon? Det här går hand i hand med den populära fan-teorin att demogorgonen i "Stranger Things" i själva verket är en manifestation av Elevens ilska.

"Stranger Things" är naturligtvis ingen karbonkopia av hur Montauk-projektet sägs ha gått till, men det råder ingen tvekan om att seriens skapare Ross och Matt Duffer baserade stora delar av idén till succéserien på konspirationsteorin från 80-talet.

Hur reagerar du på konspirationsteorin om Montauk-experimenten?
| 7 september 2016 20:00 |