Klipp

Skribent

Viktor Jerner

10 december 2016 | 17:00

Är "Star Wars" i själva verket en reflektion kring döden?

Det här får till och med prequel-trilogin att framstå som snäppet bättre och smartare än tidigare.
Får många - inklusive undertecknad - är "Star Wars" så mycket mer än bara en filmsaga. Den episka berättelsen som på senare år har börjat växa stadigt igen är också en sorts permanent livsfilosofi som hjälper en genom den snåriga vardagen. 

Att de hittills sju filmerna delvis tematiskt rör döden är ingen hemlighet, men i veckan snubblade jag över en spännande videoanalys på Youtube-kanalen Wisecrack där det argumenteras för att döden skulle kunna vara sagans ultimata grundpelare. Kolla in videon nedan: 


Analysen har titeln "The Philosophy of Darth Vader" och det är också precis det som den främst handlar om. Men då Anakin Skywalker, hans barn och deras resa är mittpunkten i Star Wars-sagan är också Darth Vaders filosofi direkt sammankopplad med huvudtematiken i filmerna. Det borde betyda att just döden blir det starkast genomgående temat i serien, och det som distinkt separerar sith-sidan och jedi-sidan från varandra. 

Vader, Palpatine och deras anhängare har korrumperats och besegrats av det förkrossande faktum att de inte kan stoppa döden, att de inte kan kontrollera den. Obi-Wan, Luke, Yoda och jediorden väljer istället att omfamna det, att acceptera döden som en naturlig del av livscykeln och kapitulera inför det. I friktionen mellan dessa två grupper föds stjärnornas krig och allt det som vi håller kärt i mytologin. 

En annan spännande aspekt med detta tankesätt är att även den av många avskydda prequel-trilogin får några pluspoäng så här i efterhand. Tematikmässigt är ju Lucas helt rätt ute i sitt berättande och den naturliga röda tråden är tydlig, oavsett vad man tycker om allt det andra som brutalt plågar de tre filmerna.

Vad tycker du är den absoluta kärnan i Star Wars? 
| 10 december 2016 17:00 |