SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

12 februari 2017 | 12:00

Är "Six" rätt serie för dig? Kolla vår lista så får du svaret

Första säsongen av "Six" har kommit halvvägs och både karaktärer och story har slagit rot. Är det dags för dig att börja titta? Ja, om du hittar något du gillar på vår lista över liknande serier och filmer så är det hög tid.
TV-serien ”Six” påminner om en massa annat, men har ändå en unik ingrediens; handlingen är baserad på händelser och upplevelser, berättade av verklighetens Navy SEAL Team Six (som också porträtteras i "Zero Dark Thirty"), vilket självklart skänker en viss trovärdighet. Idéen med amerikanska soldater som agerar världspolis är däremot lika gammal som kriget i Vietnam.

Nu när säsongen kommit halvvägs och fyra av åtta avsnitt finns att se är det dags att ställa frågan: ”Är det här en serie för mig?”

För att underlätta har vi sammanställt en lista med bra, moderna serier och filmer som rör sig i samma universum som ”Six”. Hittar du något du gillar på listan är sannolikheten stor att du också kommer att uppskatta ”Six”. Den röda tråden är terrorister som jagas i Mellanöstern och i Afrika av amerikanska specialförband. Vem gillar inte sånt?1. Homeland (2011)

En av de senaste årens mest populära serier handlar om CIA och dess eviga jakt på terrorister. Serien behandlar inledningsvis landets skräck och fördomar om islam och dess extrema utövare, men har med tiden blivit bredare. Seriens två främsta styrkor är konstant bra manus samt huvudrollen, den bipolära CIA-agenten Carrie, som övertygande spelas av Claire Danes. IMDb-betyg: 8,4.

2. Zero Dark Thirty (2012)

Enligt egen utsago är detta den sanna historien om hur det amerikanska försvaret lyckades lokalisera och avrätta terrororganisationen al-Qaedas ledare Osama bin Laden. CIA har dock klagat på detaljer i filmen, men överlag känns den både trolig och verklig. IMDb-betyg: 7,4.

3. Strike Back (2010-2015)

En snabb och relativt lättsam serie om en specialgrupp inom brittiska underrättelsetjänsten, understödd av en amerikansk kollega. Ett uppdrag per säsong med hög ”bara ett avsnitt till”-faktor. Det höga tempot i jakten på terrorister, främst i Afrika, för tankarna till den klassikern ”24” (som nyligen började sändas på nytt). Både miljöer och tugg påminner om "Six". IMDb-betyg: 8,3.4. Lone Survivor (2013)

Ytterligare en film baserad på verkliga händelser och amerikanska soldater på jakt efter en notorisk terrorledare. Mark Wahlberg spelar en soldat som i egenskap av ensam överlevare tvingas slåss mot fiender på egen hand. Om han överlever? Filmens titel spoiler, men det gör inte filmen mindre spännande för det. Både filmen och verkligheten har ändå ett sorgligt slut. IMDb-betyg: 7,6.

5. American Sniper (2014)

Clint Eastwoods film med Bradley Cooper i huvudrollen som rutinerad prickskytt som efter fyra vändor i krigszoner får svårt att hitta tillbaka till hemmalivet. Självklart är även denna film baserad på en verklig person och filmen nominerades till sex Oscars 2015, bland annat för bästa film (men vann bara för bästa ljudredigering). IMDb-betyg: 7,3.

6. Captain Philips (2013)

En film som egentligen inte handlar varken om terrorister eller specialsoldater, men som ändå skildrar frustrationen som antagligen uppstår när man under vapenhot tvingas utföra handlingar mot ens egen vilja, likt det Richard "Rip" Taggart i "Six" upplever. Filmen är baserad på verklighet som inträffade bara fyra år innan filmen kom ut, då ett skepp blev kapat av pirater från Somalia. Löjligt spännande i all sin vidrighet. IMDb-betyg: 7,8."Six" finns att streama på HBO Nordic.


Har jag missat något självklart på listan? Rätta mig genast i kommentarsfältet nedanför.
| 12 februari 2017 12:00 |