Six 2017-2018

Action Drama Historisk
USA
45 MIN
Engelska
Six poster

Synopsis

Den amerikanska flottan jobbar på att förgöra en talibansk ledare i Afganistan då de upptäcker att en amerikan jobbar för fienden.
Ditt betyg
3.4 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Pilot
2017-01-19
02
Her Name Is Esther
2017-01-26
03
Tour of Duty
2017-02-02
04
Man Down
2017-02-09
05
Collateral
2017-02-16
06
Confession
2017-02-23
07
Blood Brothers
2017-03-02
08
End Game
2017-03-09

Recensent

Annika Andersson

12 augusti 2018 | 15:00

Testosterontungt militärdrama i dyster verklighet

18 actionpackade avsnitt av ”SIX” finns att streama, för den som vill känna på frontlivet som SEAL-soldat på säkert avstånd hemifrån soffhörnan.
Så är då andra säsongen av militärdramat ”SIX” över, och det har bekräftats att det inte blir någon tredje säsong. Men 18 actionpackade avsnitt av den testosterontunga serien finns att streama, för den som vill känna på frontlivet som SEAL-soldat på säkert avstånd hemifrån soffhörnan.

Serien är nämligen inspirerad av verkliga händelser. De amerikanska elitsoldaterna i ”Navy SEAL Team Six” oskadliggjorde Osama bin Laden 2011, i vad som kallats ett perfekt utförande där allt klaffat helt enligt planerna. Efter nästan ett helt decennium av övningar och noggrant planerande, tog hela attacken bara 40 minuter, och det tog endast nio minuter att hitta bin Laden.

Även i serien jagar elitsoldaterna ett terroristnätverk, som första säsongen leder dem till Afghanistan under ledning av Richard "Rip" Taggart (Walton Goggins). I andra säsongen är Joe "Bear" Graves (Barry Sloane) lagledare, och tar teamet till olika platser i Östeuropa. Teamet består av Alex Caulder (Kyle Schmid), Robert Chase III (Edwin Hodge), Armin ”Fishbait” Khan (Jaylen Moore), Trevor (Eric Ladin), and Ricky ”Buddha” Ortiz (Juan-Pablo Raba).

Den här gången samarbetar de med CIA-agenten Gina Cline (Olivia Munn), som har sista ordet i besluten samt en personlig vendetta som motivation. Till sin hjälp har hon den tillfångatagna amerikanska jihadisten Michael Nasry (Dominic Adams), och målet är att oskadliggöra Tamerlin ”The Prince” Shishoni (Nikolai Nikolaeff) och hans terroristnätverk.

Det är en underexponerad och färgfattig värld SEAL-teamet vistas i. Stundom är den riktigt snyggt filmad, men alltid med olycksbådande undertoner. Jakten leder dem ofta genom vacker natur, där det bjuds på helikopterfärder över vajande trädtoppar, och fotvandringar genom skog och gråa klippformationer.

Attackscenerna är brutala, och så är även våldsamheterna på hemmaplan, utan att för den delen frossa i blod och splatter. Hjältarna gör vad de måste göra, vilket de därefter tvingas leva med. Serien lyckas täcka in flera frågeställningar om hur man förhåller sig till fiender och offer i krigssituationer, genom soldaternas olika ståndpunkter.

Exempelvis är Trevors intressant, eftersom han till en början ger sken av att ha en hård och rentav rasistisk världsbild. Han uttalar sig nedlåtande om både minoriteter och icke-amerikaner. Han bär en avgjutning av en avrättad bin Laden-släktings finger runt halsen som en talisman, samt har ansiktena på sina dödsoffer intatuerade på bröstet.

Men när en liten östeuropeisk pojke skadas under eldstrid, är det Trevor som riskerar sitt liv för att rädda honom. Och när han får frågan om sina tatueringar visar det sig att det inte alls handlar om troféer, utan en form av högtidlighållna minnen – och så berättar han om hur en av tatueringarna visar en oskyldig som skjutits ner av misstag...

Resten av elitsoldaterna kämpar med sina egna problem, och där finns ofta inget riktigt rätt eller fel, utan serien erbjuder snarare en rad samtidskommentarer. Överlag är det en ond och orättvis värld elitsoldaterna vistas i, med många bakslag och mycket lidande. Vem kan man lita på egentligen?

Men även om frågeställningarna har många intressanta aspekter, har personporträtten dessvärre inte samma djup som världsfrågorna. Istället faller dialogen ofta tillbaka på rena klichéer, som blir till testosterontunga urladdningar mellan soldaterna, och martyrlidande i enskildhet på hemmaplan.

Generellt kan man väl säga om nischade teman att ibland är budskapet såpass universellt, att vi alla kan identifiera oss med protagonistens kamp, även om handlingen är försatt i en tillvaro helt annorlunda från vår egen. Ett mästerligt manus, iscensatt av fina skådespelarinsatser och bra regi, kan överbrygga värdarna och föra oss närmare varandra. Sådana filmer eller serier är i mitt tycke en njutning att se!

När manuset tenderar att falla tillbaka på klichéer däremot, blir det svårare att ta den till sig. Då måste man ha något litet intresse av den världen för att få någon behållning av serien. Är man ointresserad av militärdramer och amerikansk politik, till exempel, kan man uppleva ”SIX” som ganska medelmåttig. Att det inte blev någon tredje säsong kan ses som en bekräftelse på detta.
| 12 augusti 2018 15:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Six
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu