Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 augusti 2017 | 00:00

Är detta varför Sansa var så kylig mot Brienne i "Game of Thrones"?

Littlefinger har alltid ett finger med i spelet.
Spoilervarning till alla som inte är i fas med "Game of Thrones" senaste avsnitt!
 
Nu är det inte lång tid kvar innan den sjunde säsongen av "Game of Thrones" ligger bakom oss. Vi har hunnit bjudas på några av seriens allra bästa avsnitt och (enligt många) även några av dess sämsta. Utöver Olennas och draken de flesta av oss inte ens kan namnet på (Viserions) död har det inte blivit en särskilt blodig säsong - för våra mer omtyckta karaktärer det vill säga. Har vi därför anledning att vara särskilt oroliga inför säsongsfinalen? Ja, vi får se på måndag helt enkelt. 
 
Efter den sjunde säsongens femte avsnitt, skrev jag en text om vad det var för brev som Arya lurades att hitta - och vad Littlefinger ville uppnå med detta. Om vi ska tolka dem brödsmulor (eller blickar) som lagts ut sedan dess, verkar han även haft ett lillfinger med i spelet när det kom till Sansas kyliga möte med Brienne.
 
I ärlighetens namn var detta något som jag själv missade vid den första titten, men lyckligtvis låter inte Joanna Robinson hos Vanity Fair något komma undan. För er som vill fördjupa er mer efter avsnitten så råder jag er att läsa hennes detaljerade texter! Men nog om det. Nu ska jag försöka förklara vad det var som gjorde att Sansa betedde sig så kyligt mot Brienne - innan hon skickade iväg henne hela vägen till King's Landing. 
 
 
För er som hunnit glömma bort det (det gör inget - Sansa verkar också ha glömt), så stod Brienne ute i snön i flera månader och väntade på att Sansa skulle tända ett ljus i ett fönster. Bunden av eden hon svor till Sansas och Aryas mamma, att skydda Stark-döttrarna med sitt liv, stod Brienne tålmodigt och väntade. Sedan dess har Brienne varit en av extremt få som Sansa känt att hon verkligen kunnat lita på - ett ganska välförtjänt förtroende om du frågar mig.
 
 
Under en lång tid stod hon ensam under Briennes beskydd, tills för ett par avsnitt sedan när lönnmördar-Arya plötsligt dök upp. Lägg märke till Sansas blick när hon i tystnad inser att hon från och med nu delar Briennes beskydd med sin (numera) läskiga lillasyster. Littlefinger lade i alla fall märke till det. 
 
 
Efter att Arya blivit förbannad på Sansa över brevet hon skrev (ja - här har du länken igen), sprang Sansa direkt till Littlefinger för att få lite goda råd. Precis som han hade planerat. Här sår han ett frö av oro i Sansa, skulle Brienne verkligen välja att skydda Sansa om hon var tvungen att välja en av Stark-döttrarna? Hon har trots allt mer gemensamt med den svärdfäktande Arya...
 
En av skaparna bakom "Game of Thrones" sade i en intervju efter det femte avsnittet för säsongen att Littlefingers mål med brevet var att slå en kil mellan systrarna - eftersom han inte vill att Arya (som verkligen inte gillar Littlefinger) ska få Sansa att frysa ut honom. Det känns mer än rimligt att han också försöker få bort Brienne, som delar Aryas känslor gentemot honom. 
 
Under det kyliga mötet mellan Sansa och Brienne, börjar Brienne återigen att förklara att hon är bunden av sin ed att beskydda BÅDA systrarna. Hon säger detta i hopp om att lugna Sansa, men istället blir hon bryskt avbruten och kort därefter beordrad att ta sitt pick och pack (och Pod) tillbaka till King's Landing. 
 
 
Eller är allt det här, bara något vi som minutiöst söker efter varje varsamt utlagd liten tvist i handlingen har kokat ihop själva - i hopp om att serien fortfarande bryr sig om att vara logisk när det börjar bli dags att knyta ihop alla trådar?
 
För det kan också vara en annan, mycket enklare, förklaring som ligger bakom Briennes resa till King's Landing. Vill manusförfattarna helt enkelt hinna med ett sista möte mellan Jaime och Brienne - något väldigt många fans hoppats på sedan länge.
 
Det återstår att se om systrarna Stark kan få lite hjälp av sin allseende bror och göra sig av med Littlefinger en gång för alla. Oavsett vilket så är det nu bara en helg (som alltid går för snabbt) innan det är dags för "Game of Thrones" sjunde säsongsfinal. Vi har seriens längsta avsnitt någonsin att se fram emot - innan en lång och oviss väntan drar igång inför den (sex avsnitt korta) avslutande säsongen. 
 

Läs också: Trailern inför "Game of Thrones" längsta avsnitt någonsin bådar gott

| 26 augusti 2017 00:00 |