Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

28 augusti 2017 | 21:00

Är det fortfarande någon som tittar på "Twin Peaks: The Return"?

Nästan allt i tv-världen har kretsat kring ojämna "Game of Thrones" de senaste veckorna. Under tiden har "Twin Peaks: The Return" toklevererat - utan publik.
Originalserien "Twin Peaks", från början av 90-talet, är av många ansedd att vara en av de bästa tv-serierna som någonsin har gjorts. Om inte annat en slags startpunkt eller inspiration, som gjort att vi nu kan skörda frukterna av högkvalitativa tv-serier på daglig basis.
 
David Lynch och Mark Frost (som tyvärr ofta förbises som medskapare) började sisådär drygt 20 år senare att  diskutera möjligheterna kring att besöka "Twin Peaks"-karaktärerna igen. Ett rykte som Showtime (där serien nu rullar) snappade upp.
 
Efter många om och men, förhandlingar, förseningar, avhopp, återkomster samt flera tragiska bortgångar bland skådespelarna bakom karaktärerna i originalserien - så dök "Twin Peaks: The Return" slutligen upp i början av juni i år. Men hur har det gått sen?
 
 
Det har dessvärre visat sig att det inte blev helt lätt att behålla tittarna, inte ens för en serie med ett sådant gediget rykte av kvalitet i ryggen. Om jag fick spekulera i varför tittarna har svikit.
 

1. För mycket att se ikapp. 

 
Med 30 avsnitt och en långfilm i backlogg inför årets premiär, kan det mycket väl ha funnits en och annan som gärna hade givit "Twin Peaks: The Return" en chans men helt enkelt inte orkade/har haft tid att se ikapp allt som behövts - innan den nya säsongen i 18 (!) delar drog igång.
 
Några kanske till och med provade, men efter de fyra (galna) inledande avsnitten lär många av dem ha givit upp. 
 

2. "Game of Thrones".

 
"Twin Peaks: The Return" har delat tv-dag med självaste "Game of Thrones" under de senaste sju veckorna. Under den tiden har snacket kring Peaks dippat rejält, därmed även antalet tittare.
 

3. Hemlighetsmakeri.

 
Inte ens skådespelarna vet vad som kommer att hända i "Twin Peaks: The Return". Under inspelningarna fick skådespelarna endast läsa sina egna repliker samt raden direkt innan/efter ur manuset. Inga trailers inför säsongen eller inför specifika avsnitt.
 
Eftersom skådespelarna inget vet har i princip alla intervjuer och liknande uteblivit. Det skrivs och pratas helt enkelt väldigt lite om serien - vilket leder till att folk inte får upp ögonen för den nya säsongen.
 
 
Men det är bannemej ändå något av ett konstverk, som vi (få) hängivna tittare har fått bevittna. Veckans avsnitt (det sextonde i ordningen) är exempelvis en solklar fullpoängare, med mängder av avslöjanden och tvistar, vars trådar mästerligt har knutits upp under loppet av sexton timmar. Väl spenderad tid!
 
I USA är det fortfarande omkring 300 000 tittare som följer serien hos Showtime, vilket kan jämföras med "Ray Donovans" och "Homelands" snittsiffror runt dryga miljonen (också serier hos Showtime). Styrkan med Twin Peaks är att det är en serie som kommer passa perfekt att ha liggandes på olika streamingtjänster á la HBO Nordic (där serien visas i Sverige).
 
 
Det har inte blivit någon publiksuccé, än, kanske tar det en 10-20 år innan resten av världen hinner ikapp och inser vad David Lynch (och Mark Frost) lyckats med här. Om inte annat bör "Twin Peaks: The Return" få ett erkännande på nästa års Emmygala... vilket kanske kan leda till ett litet uppsving.
 
Med två avsnitt kvar på säsongen hinner den som vill fortfarande titta ikapp och vara med under avslutningen, men då är det dags att börja titta nu!
 
Tittar du fortfarande på "Twin Peaks: The Return"? Om inte, vad fick dig att sluta?
| 28 augusti 2017 21:00 |