Film

Skribent

MovieZine

30 november 2018 | 12:00

Aquaman och Spider-Man kämpar om samma premiärdatum

Marvel möter DC på svenska biografer den 14 december. Vilken superhjältefilm ser du först?
Snart ställs havets härskare mot spindelgrabben från New York. Fredagen 14 december släpps två stora superhjälteäventyr på svenska biodukar, vilket förmodligen aldrig tidigare har inträffat.

DC:s "Justice League" får en spinoff i "Aquaman", som visar hur Arthur Curry (Jason Momoa) blev havens härskare. Och Sony kontrar med sin animerade Marvel-film "Spider-Man: Into the Spider-Verse" som presenterar den unge hjälten Miles Morales.

Det blir den kanske nödigaste filmkvällen på året, där inbitna superhjältefans kan boka in en härlig double-feature i serietidningarnas färgsprakande värld. Hajpen är stor kring båda filmerna, och alla trailers ser onekligen rätt lovande ut. Men om du bara ska välja en film, vilken är värd att lägga pengarna på?

Vi frågade tre experter om vilken film de väljer och varför.
 
 
Peter Kjellin är en av programledarna i podcasten Nördigt, och ett stort Marvel-fan - så svaret kom kanske inte som en överraskning:

- Även om jag är superpepp på "Aquaman", för det känns som att DC och James Wan fått till ett riktigt kul och färgspäckat superhjälteäventyr som ser bortom Zack Snyders grådeppiga ton, så måste jag ändå svara "Spider-Verse"! Mitt hjärta har alltid klappat hårdast för Marvel och Spider-Man är min absoluta favorithjälte.

- Bortser man från den rena nostalgikärleken så är jag också väldigt taggad på att se vad man gör med Miles Morales, Spider-Gwen och de andra karaktärerna. Dessutom ser animationsstilen helt fantastisk ut, typ som en serietidning som faktiskt kommer till liv på bioduken!
 
Large 516a96255fac33741feac4234fd46adc aquaman
 
Paula "Fenjima" Manrique är spelexperten från Nyhetsmorgon, som aldrig missar en pressvisning av en ny blockbuster:

- Valet är enkelt... Jag väljer lätt "Spider-Man" för jag litar på att Marvel levererar en bra film.

- Med DC är det lite som att spela på roulette, har man tur så blir det jackpot men oftast är det att kasta pengar i sjön. De har inte riktigt nått upp till mina förväntningar sedan Christian Bale var Batman. Efter att ha sett trailern till "Aquaman" tror jag inte att lyckan vänder den här omgången heller.
 
Large 516a96255fac33741feac4234fd46adc spider verse
 
Fabian Nordlander hörs i podd-duon Nörden & Jag, och är en av manusförfattarna bakom "Bamse och Dunderklockan":

- Jag hade valt att se "Aquaman" först. Främst för att jag är ett större fan av DC än Marvel, och är nyfiken vad denna film kommer göra för det problemfyllda DCEU. "Aquaman" blir intressant då den inte bara utvecklar DC:s cinematiska universum, den skapar ett helt eget mikrouniversum - världshaven. Ska bli spännande vad James Wan har kokat ihop för att konstruera en förhoppningsvis unik värld, och hur de tolkar själva karaktären Aquaman, som varit lite av ett skämt genom åren. Mycket står på spel för DC.

- "Spider-Man" är också mer riktad till mindre barn (inte för att det skulle stoppa mig) men därför väntar jag nog ut barnen och ser den när de flesta har gått.
 
"Aquaman" och "Spider-Man: Into the Spider-Verse" får båda svensk biopremiär fredagen 14 december. Kommentera nedan: vilken film ser du först?
| 30 november 2018 12:00 |