Film

Skribent

Alexander Dunerfors

29 februari 2016 | 05:56

Äntligen! Leonardo DiCaprio har fått sin första Oscar

Oscarsgalans kanske lyckligaste och definitivt mest värdige vinnare.
Plötsligt händer det: Leonardo DiCaprio kan nu stolt titulera sig Oscarsvinnare! Inatt belönades han för Bästa manliga huvudroll i Alejandro G. Iñárritus episka hämnddrama ”The Revenant”.

Han har redan fått en Golden Globe, en BAFTA och ett SAG Award för den slitsamma rollen som Hugh Glass, men den här guldgubben måste kännas extra härlig - som en revansch efter mer än 20 års väntan.

DiCaprio tackade teamet ur ”The Revenant” och passade på att tala om ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat, miljön.

- Klimatförändring är verkligt och händer just nu. Det är det mest allvarliga hotet mot hela vår art. Låt oss inte ta den här planeten för given. Jag tar inte den här kvällen för given. Tack.

Leo blev nominerad för första gången 1994, som 19-åring, för rollen som Arnie i Lasse Hallströms ”Gilbert Grape”. Andra nomineringen kom 2005 med biografin ”The Aviator” där han spelade filmregissören Howard Hughes. Tredje Oscarsnomineringen fick han 2007 för ”Blood Diamond”. 

År 2014 var Leo dubbelt nominerad, dels för huvudrollen i Martin Scorseses ”The Wolf of Wall Street” och dels som producent, ifall den hade vunnit för Bästa film.

Årets nominering för ”The Revenant” var alltså DiCaprios sjätte. Sjätte gången gillt, som man säger!
| 29 februari 2016 05:56 |