Serie

Skribent

Viktor Eriksson

25 november 2023 | 22:00

Animeåret 2023: “Zom 100: Bucket List of the Dead” – den lyckliga zombieapokalypsen

MovieZine plockar pärlorna ur det gångna animeåret. Idag: “Zom 100: Bucket List of the Dead”.
Ja, det kanske finns lite mer zombiemedia än vad vi egentligen behöver. Men vem orkar bry sig om det när vi får anime som “Zom 100: Bucket List of the Dead”. Det bästa zombieverket på år och dar som dessutom visar att än så länge är inte sista skruven uppfunnen i den odöda genren.
 
Serien handlar om Akira Tendo, en 24-årig kontorsarbetare som lever i en misär av rutin och överarbete till sådan grad att han i princip blivit en zombie. Och då inträffar en riktig zombieapokalyps. Samhället rasar samman och Akira vaknar upp från sin dvala. Han inser att han inte behöver gå till jobbet idag. Han inser att han bara har ett liv och att det sker nu. Han gör en listan på alla de saker som han vill hinna göra innan han blir en zombie. Och plötsligt är han lyckligare än någonsin, samtidigt som blodet börjar spurta i regnbågens alla färger.
 
“Zom 100: Bucket List of the Dead” är en obotligt positiv serie som lyckas med konststycket att vara både livsbejakande och sentimental utan att vara vidare naiv eller provocerande. Även om det är en absurd komedi är det i allra högsta grad också ett zombiedrama. Som visar att livet ömtåligt och värt att leva. Varpå det blir så mycket brutalare när det plötsligt slits bort.
 
Det enda stora minuset som serien egentligen har är att den av någon anledning satts på paus och att det är oklart när det sista avsnitten av den första säsongen kommer släppas. Fansen håller tummarna för januari-mars 2024.
 
Men tills dess finns fortfarande nio fantastiska avsnitt tillgängliga att se idag. Och i stil med “Zom 100” så är det ju faktiskt inte slutet som är det viktiga. Utan resan dit.
 
“Zom 100: Bucket List of the Dead” är tillgänglig att se på Crunchyroll. 
 
| 25 november 2023 22:00 |