Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 maj 2018 | 12:00

Andy Serkis förklarar idén bakom "Mowgli"

"Publiken har många förutfattade meningar om de här karaktärerna och berättelsen", säger regissören om sin nytolkning av Kiplings "Djungelboken".
Igår kväll fick vi se de första rörliga bilderna ur "Mowgli", i regi av Andy Serkis. I samma veva släppte Warner Bros också en bakom-kulisserna-featurette som ger en närmare titt på äventyrsfilmen.

Filmskaparen och studion Warner Bros är naturligtvis väl medvetna om alla jämförelser med Disneys animerade version, eller spelfilmen "Djungelboken" som kom för bara två år sedan. Här passar Serkis på att förklara sin vision, som går mot en mörkare och våldsammare ton - i linje med Kiplings bokförlaga från 1894.

- Det är inte längre en barnsaga. Det här känns verkligt, berättar Serkis och lovar att djuren inte kommer sjunga eller dansa.
 
 
Andy Serkis är såklart mest känd för sina fantastiska varelser i filmer som "Sagan om Ringen", "King Kong" och "Apornas planet"-trilogin. "Mowgli" kommer använda sig av samma performance capture-teknik för att få liv i djungelns invånare.

- Efter att jag skapade Caesar och Gollum blev det här projektet som lockade mig mest. Vi hade ofattbar tur med våra skådespelare, som Christian Bale som Bagheera. Han spelar honom så vackert, det finns en otrolig värme och kärlek mellan dem.

- Benedict Cumberbatch spelar Shere Khan. Benedict spelar inte honom som en svartvit skurk, utan som en skadad individ. Kaa, briljant spelad av Cate Blanchett, är djungelns urgamla själ. Hon är den som kan se hur världen förändras.
 

Matthew Rhys, Benedict Cumberbatch, Rohan Chand, Andy Serkis och Cate Blanchett medverkar i "Mowgli".
 
Själv såg han mest fram emot att ta sig an björnen Baloo, som inte längre plockar frukter med höger och vänster tass:

- I Kiplings bok är han mycket annorlunda än vad folk väntar sig. Han är mer av en sergeant som pushar Mowgli.

Unge Rohan Chans spelar huvudrollen som Mowgli, en av filmens få mänskliga karaktärer.

- Vi har sån tur som hittade honom. Han är en ung pojke som spelar en komplex, vuxen roll. Ett av filmens teman är "vem är jag, i djurens värld och i människornas?" Det handlar om hans jakt på hans egna identitet.
 
För Andy Serkis, som började planera filmen redan innan han hörde talas om Disneys filmatisering, var det såklart otur att "Djungelboken" hann komma före. Men han tror ändå att "Mowgli" ska överraska publiken då den ligger närmare boken:

- Det är en otrolig resa. Folk har många förutfattade meningar om karaktärerna och berättelsen, "Mowgli" kommer att krossa dem alla, avslutar Serkis.
 
 
"Mowgli" får svensk biopremiär i oktober.
| 22 maj 2018 12:00 |