Film

Skribent

Katarina Emgård

1 januari 2017 | 09:00

Andreas Wilson förutspåddes en lysande karriär efter ”Ondskan”, vad hände sen?

Katarina Emgård svarar på filmfrågorna du inte vågat ställa.
Fråga: Jag och mina tjejkompisar snackade just om snygga svenska skådisar häromdagen och då nämnde någon han som spelade i ”Ondskan”. Knappast lika het som Alexander Skarsgård, men istället för att googla ihjäl kvällen tänkte vi att det var roligare att skicka in frågan hit.

Nyfiken filmnörd

Svar: Egentligen skulle jag vilja att du definierade vad som menas med en ”lysande karriär”. Bortsett från en handfull svenska stjärnskott som trotsat jantelagen och skrudat om till röda-mattan-skådisar, tenderar en lysande skådespelarkarriär i Sverige att bestå av ett dussin deckarfilmer eller en fastanställning på Dramaten.

Sett från det perspektivet har Andreas karriär varit allt annat än lysande. Han har förvisso haft en roll på Dramaten, men bara medverkat i en kriminalare, dessutom en utan Mankell eller Guillou-förlaga. Kanske beror hans bleka karriär på det faktum att han tycks använda samma min på alla filmaffischer, uppenbart inspirerad av Dylan från Beverly Hills, som byggt en hel karriär på ”min-hamster-Masse-har-precis-dött”-blicken. Tyvärr är den blicken numera lika fett ute som Ace of Bace-låten ”The Sign”.  

Andreas kan däremot stoltsera med att han tillhör en släkt som har världens största dokumenterade släktträd. Han vann också ”Jeopardy” 2008.I TV har han synts till i serien ”Äkta människor” som frihetskämpen Leo Eischer, men så verkar det också vara den största rollen han tillskansat sig efter ”Ondskan”. För jag kan knappast räkna hans insats i filmen ”Skumringslandet”, som handlar om en seriemördare som härjar runt under medeltiden. För mig låter den handlingen lika upphetsande som... Andreas hipster-juice-bar.

Likt majoriteten av 30+ män har Andreas skaffat rejält med skägg och blivit hipster. Nu pressar han juice och snackar juice i podden om juice som han startade 2010. Och vill du se en skymt av honom kan du besöka ”Juiceverket” i Stockholm i hopp om att det är han som står i ”baren”.

Nämnde jag att han skrivit en bok om juice också? I den har han döpt om smoothies till Sumos. Renässansmän i all ära, men grabben borde kanske fokuserat på sina filmroller.  Har du en filmfråga till Katarina? Maila den till fraga@moviezine.se.
| 1 januari 2017 09:00 |