Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 december 2015 | 09:00

Andreas Samuelson listar årets filmer

Oscarsvinnaren "Birdman" var ett av 2015 års mästerverk.
Ett intressant men desto mer ojämnt filmår där smala indiefilmer överraskade medan påkostade blockbusters. Jag blev inte särskilt glad av varken ”Jurassic World” eller ”Spectre” men fann nya, debuterande regissörer vars kommande verk jag redan är pepp på.

10. Mommy

Kanadensiska, uppvuxna underbarnet Xavier Dolan fortsätter att leverera färgstarka karaktärer, häftigt bildspråk och tragikomiska historier, denna gång en dysfunktionell mor-och-son-relation.

9. Carol

Stark kärlekshistoria och skildring av flators situation på 50-talet. Cate Blanchett är typiskt lysande som societetsdam och hennes kemi med Rooney Mara bidrar till känslomässiga fyrverkerier.

8. Wild Tales

Galen, Oscarsnominerad, Pedro Almodovar-producerad (vilket märks) argentinsk antologi bestående av sex berättelser om människors vars bångstyriga känslor resulterar brott, våld och ond, bråd död.

7. The Invitation

Intelligent, spännande och oförutsägbar lågbudgetthriller som stack ut på Stockholms filmfestival med sin effektivt långsamma upptappning via små medel och subtila detaljer.

6. Dope

Där skildringen av afroamerikaner blivit en ghettokliché finner begåvade regissören/manusförfattaren Rick Famuyiwa nya vinklar sin både komiska och allvarliga berättelse om svarta rocknörden Malcolm.

5. The Babadook

Glöm Jason, Freddy eller någon annan skräckfilmsgubbe. Den som skrämde slag på oss i år var en mystisk, kuslig barnboksfigur i debutanten Jennifer Kents smarta rysare.

4. Me and Earl and the Dying Girl

I havet av high school-filmer och dramer om obotliga sjukdomar så finner den här indiepärlan sin egen stil med den både roande och gripande vänskapsberättelsen med filmbesatta Earl i centrum.

3. Dear White People

I en värld där rasism och intergration ständigt diskuteras så känns regissören Justin Siemens debut helt rätt i tiden. Livet som svart på ett snobbigt college ur fyra olika perspektiv, där även homosexuella och kvinnor får utrymme.

2. Birdman

Föga originellt att inkludera Oscarsvinnaren för Bästa film men Alejandro González Iñárritus briljant filmade och klippta satir är ett mästerverk, inte minst tack vare en suverän ensemble med Michael Keaton i täten.

1. Insidan ut

Årets comeback, rent kvalitetmässigt åtminstone. Pixar gör det igen med ett äventyr omöjligt att inte älska. För stora och små, med humor, värme, intelligens, budskap och välvalda röstaktörer. Jag skrattade, jag grät och vill se den igen och igen…
| 26 december 2015 09:00 |