Film

Skribent

MovieZine

27 augusti 2019 | 19:30

"And Then We Danced" vann pris på Carl International Film Festival

Levan Akins starka drama är årets vinnare i Baltic Sea Competition. Svensk biopremiär 13 september.
Vid en prisceremoni ikväll tillkännagavs att Levan Akins Canneshyllade "And Then We Danced" mottagit pris för Bästa film under den tredje upplagan av Carl International Film Festival. Filmen belönas med en prissumma på 25 000 kr och en exklusiv statyett.

Svenske Levan Akins intensiva kärleksdrama "And Then We Danced" kammade hem priset för Best Baltic Sea Film och regissören var själv på plats i Karlskrona för att ta emot priset.
 
 
I filmen möter vi Merab som dansar i det georgiska nationalkompaniet. När den karismatiske Irakli ansluter sig till gruppen förändras allt och Merab kastas in i en känslostorm av såväl stark åtrå som avundsjuka inför sin manliga kamrat. En film om dans, ung passion och homofobi i Georgien.

"And Then We Danced" hade världspremiär under filmfestivalen i Cannes tidigare i år, har vunnit priser världen över och blev nyligen nominerad till European Film Awards. Den 13 september har filmen svensk biopremiär.
 
 
Juryn tilldelade även festivalens invigningsfilm "Oleg" av Juris Kursietis ett ”Special mention” med motiveringen: ”En underbar fängslande berättelse med nervkittlande realism och en hård och viktig påminnelse om alla de människor som lever under inhumana förhållanden i Europa”.

Filmen handlar om den statslösa migrantarbetaren Oleg som hamnar i händerna på en polsk gangster. Filmen hade världspremiär på filmfestivalen i Cannes och fick sin nordiska premiär under Carl International Film Festival.

Sammanlagt har fem långfilmer med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet tävlat i Baltic Sea Competition. Tävlingens jury har bestått av Amanda Ooms (författare, skådespelerska), Maria Domellöf-Wik (filmkritiker, journalist) och Ingebjørg Torgersen (president WIFT Norge).
| 27 augusti 2019 19:30 |