Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

17 september 2017 | 15:00

"American Vandal" chockar tittarna med en av årets bästa säsonger på tv

Med en chockerande välgjord satir över true crime-dokugenren, övertygar "American Vandal" sannolikt de allra flesta skeptiker som på förhand dömt ut serien.
När "Tretton skäl varför" tågade in på banan tidigare i år blev den en av årets mest populära tv-serier för ungdomar. Mordutredningen av Jason Blossom i hyllade "Riverdale" likaså. Men "American Vandal" lyckas utklassa dem båda i sin verkliga gestalning av ungdomslivet idag.
 
Inför sin premiär har "American Vandal" bemötts av en väldigt sval pepp och förlöjligats över sin penis-premiss. Var det här verkligen det bästa Netflix kunde komma på? Men, med facit i hand lär de allra flesta av seriens skeptiker ändra sin uppfattning - om de faktiskt ger den en chans.
 
Om jag fick rekommendera en serie från i år som; ska klara av att underhålla både unga och vuxna, lära ut värdefulla värderingar och samtidigt ge vuxna en större förståelse för hur det är att vara ungdom idag - så är "American Vandal" det givna valet.
 

True crime-seriernas dragningskraft

 
Under de senaste åren har true crime-dokumentärseriernas dragningskraft fått oss att förfäras gång på gång, över den ena hemskheten eller orättvisan efter den andra. Det alla framgångsrika true crime-dokumentärer har haft gemensamt under den här perioden, är en slags berättarteknik där vi som tittat har fått känna oss delaktiga på ett nästintill förföriskt sätt.
 
 
Ett exempel på detta är den osannolikt populära podcasten "Serial" som som i sin första säsong berättade historien om en dömd mördare - som kanske var oskyldig. Lyssnarna kunde själv skicka in tips på hur podcastens berättare skulle gå tillväga för att nå fram till "sanningen". Över tid blev berättaren som en egen karaktär i historien och någon vi lärde känna.
 
Här i Sverige gjorde Aftonbladet en egen podcast, "Fallet", (inspirerad av "Serial") - där en dömd mördare faktiskt fick sin dom uppriven som följd av alla nya bevis grävpodden lyckades få fram.
 
"American Vandal" är en serie som gör satir över den här formen av berättarteknik och visar hur den går att använda för att göra något trivialt, som klottrade penisar, minst lika intressant som oskyldigt dömda mördare.
 

Ingen liten struntsak

 
Dylan, den påstådde klottraren, som passade in på profilen av den typiske klottraren, stängs av från sin skola i väntan på en rättegång. Där han som 18 åring ska åtalas (som vuxen) för grov skadegörelse - då skadorna kostade 100 000 dollar att åtgärda. För honom är det här med andra ord ingen liten struntsak, speciellt inte när han samtidigt fortsätter att hävda sin oskuld.
 
Nu är hela den här historien fiktiv, men såpass välspelad att det är lätt att glömma bort att det faktiskt är skådespelare vi följer - inte vanliga människor. Hade det här varit en verklig händelse och spelats in på samma sätt så vågar jag påstå att det hade kunnat bli en succé ändå (tack vare berättartekniken), med något mindre fokus på penisklottret möjligtvis. 
 
Likt "Tretton skäl varför" tror jag att "American Vandal" kan komma att bubbla under ytan ett tag innan den bygger upp lite mer buzz kring sig. Men här finns en doldis som definitivt lär hitta sin publik inom kort. Med endast 30 minuter per avsnitt och en förhållandevis kort säsong så är "American Vandal" väl värd en provtitt - min enda varning här är väl att den som fullkomligt hatar true crime-serier inte lär hålla med mig alls.
 
 
Hela säsongen av "American Vandal" finns att streama hos Netflix sedan i fredags. 
 

True crime-serier du inte får missa

 
 
Alla true crime-serierna nedan är bra nog att driva dig till vansinne - men på ett bra sätt. Om du av misstag snubblat in på "American Vandal" och aldrig sett en true crime-serie innan, så är det dessa du ska ta dig an:
 
1. "The Keepers" (Netflix)
2. "Making a Murderer" (Netflix)
 
Med varning för att din syn på världen kan komma att förändras till det sämre (för all framtid) - ge även dessa en chans!
 
Kommer du att ge "American Vandal" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 17 september 2017 15:00 |