EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

17 september 2017 | 13:00

Hur omtalade ”Mother!” inspirerades av en Ingmar Bergman-klassiker

Vad har Darren Aronofskys nya rysare gemensamt med en 50 år gammal svensk dramathriller? Vi träffade regissören.
Filmskaparen Darren Aronofsky är tillbaka, med en av höstens mest omtalade filmer. ”Mother!” är inte en film för mainstream-publiken, det bevisar alla splittrade reaktioner efter festivalvisningarna i Venedig och i Toronto.

Filmen börjar som en thriller där ett par får obekväma gäster på besök. Så småningom urartar det hela i en mardrömslik situation, med en del mycket obehagliga scener mot slutet. Aronofsky berättar för mig:

- Ja, det är en brutal film. Det är en skräckfilm i ordets rätta bemärkelse. Du ska gå ut ur biografen livrädd och skakis. Det är tanken.
 
- Det kan kännas konstigt för folk att se Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris och Michelle Pfeiffer - man tror att man vet vad det är för slags film, men nej. Det är en punkig film. Den är ”in your face”. Vi vill att folk ska vilja åka med på en intensiv resa, de ska vilja se något annorlunda.
 
 
Han gillar att få publiken att känna sig obekväm. Den som sett ”Requiem for a Dream” eller ”Black Swan” kan vara beredd på ännu en obehaglig och svårsmält filmupplevelse.

- Det är vad film kan göra. Några av man hjältar, som Hitchcock, Polanski och Bergman, alla de lämnar en med en väldigt märklig känsla. Mitt mål är att vara vid mästarnas fötter när jag gör mina filmer.

Aronofsky tackar Ingmar Bergman för inspirationen och förklarar hur den svenske filmskaparen inspirerat ”Mother!”. För den som inte sett ”Vargtimmen” från 1968 följer den en konstnär (Max von Sydow) som plågas av mardrömmar under semestern med sin unga hustru (Liv Ullmann). 

- ”Vargtimmen” påverkade den här filmen mycket. Jag kände först inte till den, men någon som hade läst manuset tipsade mig om att se ”Vargtimmen”. Det gjorde jag. Stämningen och känslan i den filmen influerade mig enormt.
 

Se intervjun med Darren Aronofsky:

 
 
Mer från Darren Aronofsky och skådespelarna i ”Mother!” publiceras närmare filmens svenska biopremiär, den 29 september.
| 17 september 2017 13:00 |