Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

10 mars 2024 | 15:00

"American Pie" fyller 25 år: Kultfilmen som lärde en hel generation om sex

MovieZine snackar med "American Pie"-farsan Eugene Levy om att folk än idag alltid känner igenom honom från den gamla 90-talsfilmen.
I år är det 25 år sedan komedifilmen "American Pie" släpptes, en film som blivit något av en kultklassiker bland alla amerikanska tonårsberättelser vi fått ta del av sedan dess. Handlingen följer vännerna Jim, Oz, Kevin, Finch och Stifler, som bestämmer sig för att oskulden måste hinna besegras innan de går ut high school. Och om du växte upp under 90-talet (eller början av 00-talet) så funkade "American Pie"-filmerna helt enkelt som en avsevärt mer rolig version av "Euphoria" (vilket väl får anses vara vår nutida men humorlösa motsvarighet). 

Sedan premiären av originalfilmen 1999 så är det publikfavoriten "Jims farsa"/Mr. Levenstein som dykt upp flest gånger genom åren, i hela sju uppföljare och spinoffer. Där skådespelaren Eugene Levy blivit tonårspappa för en hel generation. I samband med att Levys nya reseprogram "The Reluctant Traveler" kom till Sverige, så fick MovieZine chansen att snacka lite kort med Jims nu 25 år äldre farsa. Där vi givetvis frågade honom hur det känns att se tillbaka på den där allra första inspelningen, efter alla dessa år:
 
- Alltså, det är inte helt lätt att ta in att "ungarna" börja närma sig 50 år själva nu. Det har faktiskt varit särskilt kul att resa genom Europa med "The Reluctant Traveler" nu. För det är verkligen "American Pie" som kommer på tal direkt när någon känner igen mig där borta hos er. Det är alltid "American Pie". Den filmen spreds verkligen över hela världen.

- Det var en riktigt härlig film att spela in, jag älskade inspelningarna. Alla ungarna var toppen och jag håller fortfarande kontakten med Jason Biggs, som spelade min son. Vi pratar ofta med varandra. Men 25 år, wow! Det är helt galet att folk fortfarande har den så färskt i minnet.
 
 
Utöver Levy i rollen som Noah Levenstein och Biggs som hans son Jim, så dök även skådespelarna Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Seann William Scott, Eddie Kaye Thomas, Alyson Hannigan, Tara Reid, Natasha Lyonne, John Cho, Shannon Elizabeth och Jennifer Coolidge (i den nu ikoniska rollen som "Stiflers morsa") upp i "American Pie" för 25 år sedan. Filmen regisserade av Paul Weitz efter ett manus från Adam Herz.

För den som känner nostalgin flöda och att det har blivit dags att återbesöka "American Pie" på nytt, så finns filmen just nu tillgänglig hos HBO Max. 
 

Läs också: 1999 var ett otroligt filmår: Här är 25 grymma filmer som fyller 25 år

 
Hur länge sedan är det du såg "American Pie" senast? Kommentera gärna nedan!
| 10 mars 2024 15:00 |