Lista

Skribent

Andreas Samuelson

28 januari 2024 | 12:00

1999 var ett otroligt filmår: Här är 25 grymma filmer som fyller 25 år

Det är nu 25 år sedan vi oroade oss inför milleniumskiftet medan vi vältrade i både stora franchise-filmer och fräscha originaltitlar från nya spännande filmskapare.
Alla minns vi oron över vad som skulle ske digitalt vid midnatt nyåret 1999. Men samtidigt bjöd 1900-talets sista år på gott om nämnvärda filmtitlar. Banbrytande filmer som "Matrix", "Blair Witch Project" och "Fight Club" såg dagens ljus. Alla pratade om "Star Wars"-seriens återkomst och om twisten i "Sjätte sinnet". 1999 skulle gå till filmhistorien som det kanske starkaste filmåret någonsin.
 
Här är 25 minnesvärda filmer som fyller 25 i år.
 
 

1. Allt om min mamma

 
Efter en 25 år lång karriär lyckades Pedro Almodovar äntligen fånga Hollywoods - och världens - uppmärksamhet med mästerverket om en sörjande mammas återförening med sin döda sons pappa. Dramat blev en enorm framgång, både hos publik och kritiker och ledde till flera stora filmpriser, inklusive Oscar för Bästa utländska film. Den gav också Penélope Cruz, i rollen som HIV-positiv nunna, en fribiljett till amerikanska filmmarknaden.
 
 

2. American Beauty

 
Ett hyllat mästerverk som många idag ser i annat ljus på grund av huvudrollsinnehavaren Kevin Spaceys nedsvärtade rykte. Men då var Sam Mendes satiriska dramakomedi årets näst högst recenserade film och en av de mest inkomstbringande. På Oscarsgalan drog den dessutom hela fem priser, bland annat för Bästa film.
 
 

3. American Pie

 
Trots orgien i ”Eyes Wide Shut” så blev Jason Biggs kletiga möte med en äppelpaj årets mest omtalade sexscen. Kåta tonåringars desperation att förlora oskulden hade sällan varit så pinsam - och rolig - tidigare. Filmen blev en av årets mest framgångsrika. Den introducerade oss även för Stifler (Seann William Scott i sin filmdebut) och hans milf-drottning till mamma (blivande ”White Lotus”-stjärnan Jennifer Coolidge).
 
 

4. Austin Powers: The Spy Who Shagged Me

 
Mike Myers fortsatte att roa som den kåta, brittiska titelagenten när denne återvände i ett nytt, sexigt äventyr. Denna uppföljare introducerade förutom nya kärleksintresset Felicity Shagwell (Heather Graham) dessutom ikoniska Mini-Me (Verne Troyer). Om du inte minns hur 90-tal den är så spelar talkshow-värden Jerry Springer sig själv...
 
 

5. Blair Witch Project

 
Med tre skådespelare, en kamera och världens smartaste marknadsföring blev den här rysaren världens mest framgångsrika indiefilm någonsin. Med en budget på enbart 750 000 dollar drog den in över 248 miljoner! Den var även långt före sin genom att på allvar etablera den senare extremt populära found footage-genren.
 
 

6. Boys Don’t Cry

 
Den tragiska, verkliga historien om unga transmannen Brandon Teena var en de första kommersiellt framgångsrika skildringarna av transpersoner på film och hyllades av kritikerna. Den gjorde också huvudrollsinnehavaren Hilary Swank till stjärna och gav skådespelaren hennes första Oscar.
 
 

7. Ciderhusreglerna

 
Vår egen Lasse Hallström lyckades samla en rad imponerande stjärnor till sin filmatisering av John Irvings roman. Michael Caine belönades med en Oscar för sin roll som föreståndare på ett barnhem under andra världskriget medan Charlize Theron och Paul Rudd gör tidiga roller innan de blev stjärnor på allvar. Hallström själv fick en Oscarsnominering - hans andra efter Hollywood-genombrottet ”Mitt liv som hund”.
 
 

8. Den gröna milen

 
Stephen King må vara känd för sina mer skrämmande berättelser men ”Nyckeln till frihet”-regissören Frank Darabount verkar föredra de mer stillsamma, fängelse-centrerade historierna. I denna introducerades vi både för enorma men vänliga fången John Coffey, som innebar både ett välförtjänt genombrott och Oscarsnominering för den alltför tidigt framlidne Michael Clarke Duncan. 
 
 

9. Eyes Wide Shut

 
Stanley Kubricks filmatisering av Arthur Schnitzlers novell ”Drömberättelse” var ett drömprojekt för regissören sedan 1970-talet och blev mästarens sista - han avled av en hjärtattack sex dagar efter att ha visat slutversionen för Warner Bros. Då gifta Tom Cruise och Nicole Kidman spelade huvudrollerna i det erotiska, psykologiska dramat och den 400 dagar långa filmproduktionen slog rekord i längsta filminspelning.
 
 

10. Fight Club

 
David Finchers populära, analyserade - och ofta missförstådda - satir blev trots hyllningar ingen större publikframgång när den kom men har med tiden blivit en av våra största kultrullar. Edward Norton, Brad Pitt och Helena Bonham Carter gör några av sina karriärers bästa roller och finalens stora twist är en av filmhistoriens mest kända och oväntade.
 
 

11. I huvudet på John Malkovich

 
Skruvat men roligt värre blev det när båda filmdebutanterna Spike Jonze och Charlie Kaufman slog sina snurriga skallar ihop. Berättelsen om en dörr som leder in i skådespelaren John Malkovich hjärna liknar inget annat och är en av sin tids mest fascinerande originalhistorier. Dessutom med John Cusack och Cameron Diaz i sina kanske bästa roller.
 
 

12. Magnolia

 
Paul Thomas Andersons mästerliga variant på ”Short Cuts”-temat med en mosaik av karaktärer och berättelser som flätas samman på ett poetiskt sätt. Men den som trodde att skulle Anderson avsluta konventionellt hade inte väntat sig allsång till Aimee Manns ”Wise Up” - och ett bokstavligt men symboliskt regn av grodor. Ur den imponerande ensemblen sticker speciellt Tom Cruise ut med en av sina bästa insatser, som resulterade i hans tredje Oscarsnominering.
 
 

13. Matrix

 
Att Keanu Reeves i svart läderrock och i slow motion skulle vara det coolaste på bioduken i slutet av 1900-talet hade kanske ingen satsat på. Men Wachowskis cyberpunk-science fiction lanserade både dess tidigare hånade stjärna samt banbrytande bullet time-effekter inom actiongenren som aldrig mer skulle vara sig lik. Filmen blev den fjärde mest inkomstbringande filmen under året - ju mindre sagt om uppföljarna desto bättre...
 
 

14. Mumien

 
Innan Brendan Fraser blev Oscarsvinnande val så var han kaxig och komisk actionhjälte i det här "Indiana Jones"-liknande äventyret. En typiskt modern så kallad remake/reboot där det ikoniska, bandageklädda skräckfilmsmonstret uppdaterats med buller, bång och CGI. Men publiken klagade inte och gjorde den till årets sjätte mest inkomstbringande film.
 
 

15. Notting Hill

 
Bara Julia Roberts, romcom-drottningen själv, kan lyckas servera två populära filmer inom genren samma år. Vid sidan av sin återförening med ”Pretty Woman”-hunken Richard Gere i ”Runaway Bride” så var hon även ”en helt vanlig tjej som stod framför en kille och bad honom att älska henne”. Och helt plötsligt ville alla London-turister hitta en blå dörr.
 
 

16. Sjätte sinnet

 
Den enda twisten som möjligen kan konkurrera den i ”Fight Club” är Bruce Willis upptäckt i slutet av M. Night Shyamalans rysare. Den då okända regissörens tredje (!) film blev en oväntad, enorm framgång som andra mest inkomstbringande filmen under året. Den fick dessutom hela sex Oscarsnomineringar, inklusive Bästa manliga biroll varav elvaårige Haley Joel Osment blev den näst yngsta skådespelaren i kategorin.
 
 

17. South Park: Bigger, Longer & Uncut

 
Den populära TV-serien uppdaterades i långfilmsformat men skaparna Trey Parker och Matt Stone kompromissade knappast när det kom till sin elaka humor. Här driver de inte minst med den moralpanik serien själv orsakat genom ett krig mot Kanada på grund av en barnförbjuden film. Musikalnumret ”Blame Canada” var så trallvänligt att den knep en Oscarsnominering!
 
 

18. Star Wars: Episod I – Det mörka hotet

 
Inte oväntat årets mest inkomstbringande film men också en av de mest kontroversiella och hånade. Denna efterlängtade prequel om Darth Vader Junior fick många dedikerade fans att vända sig mot George Lucas, som inte riktigt lyckades föra den populära franchisen till modern tid med värdighet. Mycket kan kanske skyllas på Jar Jar Binks som snabbt blev en av filmhistoriens mest hatade karaktärer.
 
 

19. The Talented Mr. Ripley

 
Matt Damon visade att han kan spela annat än reko killar som Will Hunting i den här läckra Patricia Highsmith-filmatiseringen. Vid sidan av insatsen som Loki i ”Dogma” spelade han även smyghomosexuell psykopat som  ställer till det för Jude Law och Gwyneth Paltrow på deras Italien-semester. Även med minnesvärda roller för Cate Blanchett och Philip Seymour Hoffman, som både gjorde tre filmer var (!) under året. 
 
 

20. Tarzan

 
Den första animerade filmatiseringen av Edgar Rice Burroughs ikoniska djungelhjälte var slutet på Disneys storhetstid innan floppar som ”Dinosaurier” och ”Atlantis” . Trots att det var dåtidens dyraste animerade film någonsin så blev den ändå årets femte mest inkomstbringande film. Medan Glenn Close gör rösten till Tarzans mamma så vann Phil Collins en Oscar för ledmotivet "You'll Be in My Heart" - Phil Collins vann alltså en Oscar före Glenn Close...
 
 

21. Tomten är far till alla barnen

 
Kanske Sveriges mest klassiska julfilm även om det är mer bråk, kaos och misär än någon riktig julstämning. Men gräddan av vår skådespelarelit samlades iallafall för en hejdlöst kul komedi om dysfunktionella familjer och hemliga steriliseringar. Katarina Ewerlöf tog hem en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.
 
 

22. Toy Story 2

 
Uppföljaren till Pixars långfilmsdebut var något så ovanligt som en tvåa överlägsen originalet och räknas till en av de bästa fortsättningarna i filmhistorien. En enorm framgång med 100% kritikerpoäng på Rotten Tomatoes och den tredje mest inkomstbringande filmen under året. Är det bara en tillfällighet att just denna film i franchisen introducerade Barbie och hennes vänner...?
 
 

23. Tsatsiki, morsan och polisen

 
Moni Nilsson-Brännströms berättelser om titelpojken fick charmigt liv i Ella Lemhagens hyllade filmatisering. Unga barnstjärnan Samuel Haus tilldelades filmpriset Guldsolen för rollen som pojken med pappadrömmar och filmen tog hem fyra guldbaggar för bland annat "Bästa film".
 
 

24. Vägen ut

 
Svenska komedigenren hade ett bra år då även denna lyckades samla begåvade skådespelare (även denna gång med Peter Haber), här i en charmig berättelse om en skådespelare (Björn Kjellman) som sätter upp teater i ett fängelse. Ett testament för framlidna talanger som regissören Daniel Lind Lagerlöf samt skådespelare som Viveka Seldahl, Oliver Loftéen och en då okänd Michael Nyqvist.
 
 

25. Världen räcker inte till

 
Den nittonde Bond-filmen och Pierce Brosnans näst sista räknas knappast som en av franchisens bättre bidrag men blev ändå, kanske inte oväntat, en av årets mest inkomstbringande. Detta trots en lättklädd Denise Richards i rollen som kärnfysiker - en av värsta Bond-kvinnorna och mest hånade casting-valen. Men Garbage gjorde iallafall ett svängigt ledmotiv.
 
Vilka är dina favoritfilmer från 1999?
| 28 januari 2024 12:00 |