Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

24 mars 2024 | 21:00

Alyson Hannigan fyller 50 år - här är hennes 3 mest ikoniska roller

Den uppskattade skådespelerskan fyller jämnt, så vi tar tillfället i akt att titta tillbaka på hennes karriär.
Alyson Hannigan kommer inte från en familj av filmarbetare men har likväl jobbat framför kameran sedan fyra års ålder, även om den första större filmrollen kom tio år senare med "Min fru är en utomjordning".
 
Det riktiga genombrottet skulle dröja några men gav henne en permanent plats i populärkulturens eviga rullar.
 

1. Willow Rosenberg i "Buffy the Vampire Slayer"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Alyson var inte första valet att spela Willow, en skådespelare (numera pensionerad sådan) vid namn Riff Regan gjorde rollen i pilotavsnittet. När beslutet togs att ersätta Regan fick Alyson rollen efter sedvanliga auditions.
 
Och vilken roll det blev. Fanfavoriten Willows utveckling är en av seriens mest intressanta, inte sällan en orsak till värk i hela hjärtat. Hon tillåts utforska sin sexualitet, hon blir med tiden en oerhört kraftfull häxa, och hon får dessutom ofta bära väldigt söta mössor. 
 

2. Michelle Flaherty i American Pie

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Michelle med flöjten. Här var det Alyson som var påtänkt för någon annan, men hon ville hellre spela Michelle eftersom det var en roligare roll. Så blev det.
 
Ett klokt val, för övrigt. Hennes historier som vad som egentligen händer på musikläger tillhör några av de bästa stunderna i "American Pie".
 

3. Lily Aldrin i "How I Met Your Mother"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Vid det här laget kan det vara den roll Alyson Hannigan är mest känd för, vad gäller den breda massan.
 
Med sina nio säsonger blev det en populär långkörare, och Hannigans huvudroll som Marshalls (Jason Segal) vassa partner och sedermera hustru Lily är en av seriens höjdpunkter. Hon hade redan tidigare visat prov på sin komiska talang men här blommade den ut ordentligt, med en karaktär som är allt annat än tvådimensionell.
 
Och det var en roll Alyson Hannigan själv verkligen uppskattade. När serien närmade sig sitt slut fick hon i en intervju frågan om vad hon skulle sakna mest med sin motspelare Jason, och blev så tårögd att hon inte kunde svara.
 

De senaste åren

 
De senaste åren verkar Hannigan visserligen jobbat en del men verkar mer ha fokuserat på famljelivet och att uppfostra döttrarna hon har tillsammans med "Buffy"-kollegan Alexis Denisof (alias Wesley Wyndam-Pryce). Förhoppningsvis hittar hon tillbaka till fler, större och kanske även nördigare roller igen när barnen har växt upp.
 

Grattis på 50-årsdagen, Alyson Hannigan!

 
Alyson pratar om hur det känns när fans citerar en viss replik framför hennes barn:
 

Läsockså: "American Pie" fyller 25 år: Kultfilmen som lärde en hel generation om sex

 
| 24 mars 2024 21:00 |