SNABBGUIDE

Skribent

Fabian Nordlander

12 november 2014 | 19:00

Allt du behöver veta om Marvels kommande filmer

Vad är Civil War, Infinity War och Inhumans? Här är vad du bör veta om Marvels Fas 3.
Härom veckan svarade Marvel sin konkurrent DC Comics filmschema med sitt eget som sträckte sig till 2019. Det var inte bara djupt in i filmuniversumet vi kom utan även långt in i den mer avancerade delen av serietidningens universum. Många frågor ställdes om vad karaktärer och filmtitlar betyder och vad deras rötter ligger. Här är vår egen ordlista på de namn och titlar som den vanliga filmentusiasten bör veta inför Marvels Fas 3.

Black Panther


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Den första icke-vita superhjälten i Marvels Universum. Hans alter ego T'Challa är från början en rik hövding i en afrikansk stam i det fiktionella landet Wakanda. I serierna börjar han som en antagonist till Fantastic Four då han bjuder dem till sitt hemland för att sedan jaga dem, han förlorar och blir upplyst att istället använda sina resurser till goddåd. Han bär även en dräkt som innehåller samma material som Captain Americas sköld, Vibrarium.

Som film: Frågan är dock om Marvel kommer köra på denna story, i mångas ögon är den en aning utdaterad. Men enligt den lilla information som finns, ska filmen plocka vissa delar från originalserien. Om man tittar på andra Marvel-filmatiseringar så har studion plockat mycket från Marvels alternativa serieuniversum, The Ultimate Universe. Där är Black Panther ett offer för samma experiment som Wolverine utsattes för, The Weapon X-program. Han räddas av Nick Fury och blir sedan tränad av Captain America.

Captain Marvel


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Titeln Captain Marvel har ägts av många, allt från utomjordingar, genmanipulerade varelser, till människor. Men i filmatiseringen kommer de porträttera den kanske populäraste Captain Marvel, Carol Danvers. Det finns några tolkningar av henne och hennes bakgrund. Men den som är den mer officiella är att Carol är en mix mellan den utomjordiska rasen Kree och människa. Hon slåss här på jorden lika mycket som ute i rymden. I Marvels "Ultimate Universe" är hon mänsklig och jobbar för SHIELD och tar över när Nick Fury försvinner.

Som film: Mycket möjligt att det blir en mix mellan versionerna i filmen. Men nu när Marvel har expanderat till rymden med hjälp av "Guardians of the Galaxy", så kan vi kanske se en Captain Marvel som mer utforskar de världar vi nu senaste blev introducerade till. Detta är ju även Marvels första kvinnocentrerade film, så mycket förväntningar och hopp vilar på denna titel. Ska bli kul att se vad de kokar ihop.

Captain America: Civil War


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Civil War var i serietidningarna ett enormt event som skakade hela Marvels Universum. I serierna startar hela eventet med att många människor har dött i och med superhjältars interventioner. En av dessa händelser är till exempel då Hulken ballade ur och förstörde stora delar av Las Vegas och var orsaken till ett hundratal människors död. Regeringen och det amerikanska folket kräver därefter ett hårdare grepp på individer med superkrafter, så regeringen lägger fram ett förslag som kallas The Superhuman Registration Act. Detta ska alltså tvinga superhjältar att träda fram inför regeringen och avslöja sina hemliga identiteter, så att regeringen nu kan ha mer koll och hålla reda på hjältarna. Detta delar superhjältarna i två läger, Iron Man som är för detta förslag och sedan Captain America som är emot. Det blir krig mellan hjältarna i Marvels Universum och Spider-Man är en av dem som går ut med sin identitet.

Som film: Denna story lär inte plockas rakt av eftersom i filmerna vet hela världen att Tony Stark är Iron Man och SHIELD är inte lika hemlig. Filmen kommer nog vara en fortsättning på "Age of Ultron" som visar ett uppbrutet Avengers med Tony Stark som syndabock och Captain America en av dem som klandrar honom för att sedan ryka ihop med Stark.

Doctor Strange


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Sorcerer Supreme och Marvels nyckel till magi. Den själviske hjärnkirurgen Stephen Strange förlorar sin förmåga att operera efter en bilkrasch, förgäves försöker han finna ett sätt att få tillbaka sin förmåga genom att hitta en mystisk eremit i Himalaya. Han får krafter som ger honom förmågan att kontrollera svart magi och telepati.

Som film: Denna version har sällan gjorts om, så filmen lär gå samma spår. Frågan är bara om Strange redan är aktiv när vi möter honom, med tanke på att hans namn dök upp på Hydras hit-list i "Captain America: The Winter Soldier". Benedict Cumberbatch som är i förhandlingar om att ta rollen är enligt många det perfekta valet och det ska bli intressant om han överlever hypen.

Avengers: Infinity War


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Infinity War var del av en eventtrilogi som startade med Infinity Gauntlet och avslutades med Infinity Crusade. Med stor sannolikhet kommer filmen plocka mer från den första delen Infinity Gauntlet som just handlar om att Thanos kommer för att förgöra allt liv, särskilt på jorden. Thanos är förälskad i den förkroppsliga Döden som han vill ge en gåva, död. Detta sammanför alla hjältar i Marvels Universum med ambitionen att besegra honom.

Som film: Marvel Studios har byggt upp inför detta sen Fas 1. Thanos är Marvels stora skurk och han har samlat sina stenar under filmerna, Lokes stav, stenen i "Guardians" och vi kommer nog få se fler stenar.

Inhumans


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: En slags rymdversion av X-Men. Inhumans är av delvis utomjordisk härkomst precis som Carol Danvers. Men de är människor vars DNA har manipulerats av Kree-folket för att försäkra sin egna evolution. Ibland blir vanliga människor direkt förändrade av DNA-manipulerande teknik. I båda fallen blir de lite mer extravaganta X-Men.

Som film: Marvel är nog rätt bittra med att de inte har rättigheterna till X-Men, så då tar de istället det närmsta de har och konkurrerar med 20th Century Fox. Det ska bli intressant att se vilken väg de går och hur mutantlika de kan bli. Time will tell.

Thor: Ragnarok


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I serierna: Ragnarok är en robotklon av Thor. När Thor tros vara död, försöker Tony Stark med hjälp av lite hår från Thor att klona honom och mixa DNA:n med sin teknologi, han lyckas då skapa Ragnarok som hjälper Tony Stark och hans sida under Civil War.

Som film: Det känns som att bitar från denna förlaga kan användas i filmen, Ultron kan nog röra till en hel del och varför inte Thor också? Stark har ju byggt robotar tidigare och kanske känner en skuld om Thor försvinner eller "dör". Sen får vi säkert se den riktige Thor återvända för att slåss mot sin egna klon.

Vilken av filmerna ser ni mest fram emot?
| 12 november 2014 19:00 |