Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

9 mars 2024 | 09:00

Snabbguide till Oscars 2024: Allt du behöver veta inför helgens gala

Sändningstiderna! Favoriterna! Svenska vinstchanser! Här har vi samlat det viktigaste.

Årets Oscarsgala

 
Årets Oscarsgala är nummer 96 i ordningen och sänds imorgon söndag, den 10 mars, i vanlig ordning från Dolby Theatre i Hollywood. Där har galan haft sitt hem sedan 2002 års upplaga, fast på den tiden kallades stället Kodak Theatre.
 
Nytt för i år är att hela härligeten börjar en timme tidigare än vanligt. Skönt för oss svenskar som gillar att sitta uppe och se spektaklet live.
 
Fast de som tycker röda mattan är evenemangets bästa inslag lär bli besvikna, då längden på den rapporteringen minskar med en hel timme från 90 till 30 minuter. 
 
Ny är inte däremot inte talkshow-värden Jimmy Kimmel, som kommer hålla i tyglarna för andra året i rad och fjärde året totalt.
 

Favoriterna

 
Christopher Nolans biopic "Oppenheimer" är den stora favoriten med hela 13 nomineringar, bland annat för bästa film, bästa regi till Nolan, bästa manliga skådespelare till Cillian Murphy och bästa manus efter förlaga. MovieZines Lucas Mass tippar att det här är filmen som kommer gå hem med flest statytetter.
 
Men det finns förstås inga garantier, och "Oppenheimer har god konkurrens. Yorgos Lanthimos mörka och färgglada scifi-fantasi "Poor Things" ligger strax efter med 11 nomineringar (inklusive bästa film, regi till Lanthimos och kvinnliga skådespelare till Emma Stone), och "Barbenheimer"-partnern "Barbie" har 8.
 
På tal om 13. Steven Spielberg har varit med och producerat Leonard Bernstein-biografen "Maestro" (av och med Bradley Cooper). Det är Spielbergs trettonde nomineringar för bästa film, och därmed rekord.
 
 

Svenska vinstchanser

 
"Oppenheimer" står för årets svenska hopp, eftersom Ludwig Göransson är nominerad för bästa musik och Hoyte van Hoytema för bästa foto i filmen.
 
Om Göransson tar hem sin guldgubbe, blir den den andra vinsten efter musiken till "Black Panther".
 
 

Sändningstider Oscarsgalan 2024 på TV4 Play och TV4:

 
23:20 - 00:00 Oscarsgalan - röda mattan
Världens filmstjärnor anländer på den röda mattan till Oscarsgalan 2024. Pär Lernström och Emma Molin leder Oscars-studion från Stockholm.
 
00:00 - 03:30 Galan på TV4 Play och TV4
Galornas gala är tillbaka. Jimmy Kimmel leder Oscarsgalan direkt från Dolby Theatre i Hollywood. Svensk kommentering från Pär Lernström och Emma Molin.
 

Läs också: "Oppenheimer" är ostoppbar när MovieZine tippar Oscarsvinnarna 2024

 
| 9 mars 2024 09:00 |