Film

Skribent

Lucas Mass

3 mars 2024 | 12:00

"Oppenheimer" är ostoppbar när MovieZine tippar Oscarsvinnarna 2024

Årets prissäsong går äntligen mot sitt slut. Nu är det bara Oscarsgalan kvar som utlovar många efterlängtade vinster och förhoppningsvis några överraskningar. MovieZines Oscarsexpert Lucas Mass tippar alla vinnare.
Prissäsongerna har blivit för långa. 2021 blev det så illa att nomineringarna inte avslöjades innan 15 Mars och galan inte gick av stapeln förrän 25 april. Såklart var det tack vare pandemin, men nu är det 2024 och två år i rad som galan drar igång mot slutet av andra veckan i mars. Jämförelsevis tog Oscarsgalan plats så tidigt som 9 februari när ”Parasit” vann. Det blir bättre för oss alla om galan kan göra något liknande med sitt schema nästa år.
 
Men i år tar Oscarsgalan plats 10 mars (natten till måndag svensk tid) och kommer äntligen avsluta en utmattande och repetitiv säsong. I prisutdelning efter prisutdelning har samma vinnare plockat upp statyetter för samma kategorier. För det mesta har det har varit väldigt få överraskningar längs vägen, men såklart finns det en del frågetecken kvar.
 
Vi ska försöka reda ut dem nu och gissa vinnarna i alla kategorier.
 

Nolan vinner, såklart

 
Christopher Nolan och hela teamet bakom ”Oppenheimer” har varit rent ut sagt ostoppbara hela säsongen med storvinster på bland annat Golden Globes, BAFTA, PGA, DGA, SAG och Critics Choice. Alla möjliga mått pekar på att "Inception"-regissören får sin första Oscar i år och att ”Oppenheimer” kommer gå hem med överlägset flest statyetter.
 
Med nästan en miljard dollar i intäkter betyder det även att ”Oppenheimer” kommer vara den mest inkomstbringande filmen att vinna toppriset på Oscarsgalan sedan ”Sagan om konungens återkomst” för 20 år sedan. Kommer storsuccén för en så populär film kunna hjälpa tittarsiffrorna?
 
Det återstår att se men att både ”Oppenheimer” och ”Barbie” kommer få mycket uppmärksamhet under natten kan bara hjälpa. På tal om ”Barbie”…
 

Ingen storvinst för ”Barbie”, men någon statyett blir det

 
När årets nomineringar släpptes försökte fans på sociala medier hävda att ”Barbie” hade blivit snuvad av Oscarsgalan, trots att filmen fanns listad på hela 8 kategorier. Den mentala gymnastiken som krävs för att förstå tanken i det är bortom mig.
 
Att Greta Gerwig skulle lämnas utan en reginominering för ”Barbie” är inte en chock. Att Margot Robbie lämnades utan en nominering för sin prestation är inte en större chock än att America Ferrera faktiskt blev nominerad för sin biroll i samma film.
 
Den enda solklara kategorin för ”Barbie” på Oscarsnatten kommer vara bästa låt där filmen inte bara har två nomineringar, utan båda är favorittippade att vinna. I slutändan kommer det att bli Billie Eilish med ”What Was I Made For?” som går hem hos väljarna mer än ”I’m Just Ken”.
 

Återigen är det hård konkurrens om bästa kvinnliga huvudroll

 
Lily Gladstone för ”Killers of the Flower Moon” eller Emma Stone för “Poor Things”? Andra prisutdelningar har bara gjort det svårare att lista ut hur Oscarsväljarna kommer rösta.
 
Efter båda vann på Golden Globe-galan (Gladstone för skådespelare i ett drama och Stone för komedi) var det tydligt att racet för Oscarn stod mellan två väldigt olika prestationer. Men efter det verkade Gladstone släpa efter när Emma Stone plockade upp ytterligare vinster på Critics Choice och BAFTA medan Gladstone inte ens nominerades av den sistnämnda.
 
I ett tag såg det ut som att det inte skulle vara ett särskilt tajt race, men sen vann Gladstone på SAG-ceremonin. Prisutdelningen som delar flest väljare med Oscarsgalan. Plötsligt blev kategorin svår att tippa igen, men jag tror att Lily Gladstone lyckas tillslut.
 

Om ”Oppenheimer” vinner, vinner även Sverige

 
Tillbaka till ”Oppenheimer”, för att bland filmens många tippade vinster finns även svenskarna Ludwig Göransson och Hoyte Van Hoytema som storfavoriter. Göransson, som tidigare har vunnit för sin musik i ”Black Panther”, har kammat hem priser av bland annat BAFTA, Critics Choice, Golden Globes och Grammygalan.
 
Än så länge har ingen utmanat fiolsträngarna bakom J. Robert Oppenheimers arbete med atombomben och det skulle komma som en stor chock om Oscarsgalan vände på det.
 
Fotografen Hoyte Van Hoytema fick tidigare en nominering för ”Dunkirk” innan han såg sig besegrad av Roger Deakins efterlängtade vinst för ”Blade Runner 2049”. Den här gången ser möjligheterna till en vinst mycket mer lovande ut. Det är klart att han vinner.
 

MovieZine tippar vinnarna

 
Går det att tippa alla vinnare? Antagligen inte. Oscarsgalan brukar kunna komma med vissa överraskningar, både på gott och ont, men just nu tror jag det kommer att gå så här:
 
Bästa film
Kommer vinna: “Oppenheimer”
Utmanare: “The Holdovers”
 
Bästa regi
Kommer vinna: Christopher Nolan – ”Oppenheimer”
Utmanare: Yorgos Lanthimos – ”Poor Things”
 
Bästa kvinnliga huvudroll
Kommer vinna: Lily Gladstone – ”Killers of the Flower Moon
Utmanare: Emma Stone – ”Poor Things”
 
Bästa manliga huvudroll
Kommer vinna: Cillian Murphy – ”Oppenheimer”
Utmanare: Paul Giamatti – ”The Holdovers”
 
Bästa kvinnliga biroll
Kommer vinna: Da’Vine Joy Randolph – ”The Holdovers”
Utmanare: Danielle Brooks – ”Purpurfärgen”
 
Bästa manliga biroll
Kommer vinna: Robert Downey Jr. – ”Oppenheimer”
Utmanare: Ryan Gosling – ”Barbie”
 
Bästa manus på annan förlaga
Kommer vinna: ”American Fiction”
Utmanare: ”Oppenheimer”
 
Bästa originalmanus
Kommer vinna: “Fritt fall”
Utmanare: ”The Holdovers”
 
Bästa foto
Kommer vinna: ”Oppenheimer”
Utmanare: ”Killers of the Flower Moon”
 
Bästa klippning
Kommer vinna: “Oppenheimer”
Utmanare: ”Fritt fall”
 
Bästa kostym
Kommer vinna: ”Barbie”
Utmanare: ”Poor Things”
 
Bästa makeup & hår
Kommer vinna: ”Maestro”
Utmanare: ”Poor Things”
 
Bästa produktionsdesign
Kommer vinna: ”Poor Things”
Utmanare: ”Barbie”
 
Bästa ljud
Kommer vinna: ”Oppenheimer”
Utmanare: ”The Zone of Interest”
 
Bästa visuella effekter
Kommer vinna: ”Godzilla Minus One”
Utmanare: ”The Creator”
 
Bästa animerade film
Kommer vinna: ”Spider-Man: Across the Spider-Verse”
Utmanare: ”Pojken och hägern”
 
Bästa internationella film
Kommer vinna: ”The Zone of Interest”
Utmanare: ”Snöns brödraskap”
 
Bästa originalmusik
Kommer vinna: ”Oppenheimer”
Utmanare: ”Killers of the Flower Moon”
 
Bästa originalsång
Kommer vinna: ”What Was I Made For?” – ”Barbie”
Utmanare: ”I’m Just Ken” – ”Barbie”
 
Bästa dokumentär (långfilm)
Kommer vinna: ”20 Days in Mariupol”
Utmanare: ”Four Daughters”
 
Bästa dokumentär (kortfilm)
Kommer vinna: ”The Last Repair Shop”
Utmanare: ”The ABCs of Book Banning”
 
Bästa animerade kortfilm
Kommer vinna: ”WAR IS OVER! Inspired by the Music of John and Yoko”
Utmanare:  ”Letter to a Pig”
 
Bästa kortfilm
Kommer vinna: ”The Wonderful Story of Henry Sugar”
Utmanare: ”The After”
 

Läs också: Oscars 2024: "Oppenheimer" leder med 13 nomineringar - här är hela listan!

| 3 mars 2024 12:00 |