Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 november 2019 | 06:00

Allt du behöver veta inför dagens lansering av Apple TV+

Premiären för Apple TV+ är äntligen här - men var hittar du tjänsten, vad kostar den och vilka serier och filmer kommer finnas med från start?
Efter allt snack om det kommande ”streamingkriget”, när en rad olika storföretag valt att starta konkurrerande streamingtjänster, är nu alltså Apple TV+ först ut i raden av de helt nya utmanarna till (framför allt) Netflix. Här har vi försökt sammanställa allt du kan tänkas behöva veta inför dagens lansering.
 

Var hittar du Apple TV+?

 
Apple TV-appen känner säkerligen de flesta Apple-användare till sedan tidigare, samma app som knyter ihop innehållet från flera av dina andra streamingtjänster (Viaplay, HBO Nordic, C More, SVT, Amazon Prime, Hayu) på ett och samma ställe. Från och med den 1 november kommer även utbudet från Apple TV+ att finnas i samma app, som du alltså hittar i iPhone, iPad, Apple TV och på Mac-datorer.
 
Det kommer även gå att se på Apple TV+ via hemsidan tv.apple.com/se, samt en rad olika smart-tvs och streamingboxar (det är däremot fortfarande lite oklart exakt vilka dessa kommer att vara), vilket innebär att det kommer gå att ta del av tjänsten även om man inte är en Apple-kund.
 

Vad kostar det?

 
Du får Apple TV+ i ett år när du köper en ny iPhone, iPad, iPod touch, Mac eller Apple TV. Alla kan däremot ta del av 7 dagars gratis provperiod som därefter övergår i ett löpande abonnemang som kostar 59 kr/månad. Varje abonnemang kan användas av upp till sex personer samtidigt, som ingår i samma familjedelningsgrupp.
 

Vilka filmer och tv-serier släpps på Apple TV+ den 1 november?

 
 
Apple kommer att göra tre avsnitt tillgängliga ur de flesta serier man lanserar den 1 november, för att därefter släppa ett nytt avsnitt i veckan. Fler nya serier planeras därefter att släppas redan i slutet av november och början av december. När det kommer till långfilmer släpps givetvis hela filmen på en gång.
 
Här är serierna och filmerna, samt Apples egen beskrivning av dem, som släppts idag:
 
"The Morning Show" (tv-serie)
 
Den här dramakomedin utspelar sig i en amerikansk morgon-tv-studio och är ett osminkat porträtt av den moderna arbetsplatsen, sedd ur programledarnas ögon. Reese Witherspoon, Jennifer Aniston och Steve Carell spelar huvudrollerna.
 
"See" (tv-serie)
 
Ett virus har nära nog utrotat mänskligheten och alla som överlevde är blinda. Flera århundraden senare föds ett tvillingpar med den mystiska förmågan att kunna se. Jason Momoa har huvudrollen som deras far och en stanledare som måste skydda sitt folk mot en mäktig men desperat drottning. Alfre Woodard har en av huvudrollerna.
 
”Dickinson” (tv-serie)
 
Hailee Steinfeld spelar huvudrollen i den här uppväxtskildringen av Emily Dickinson; en diktare, dotter, och rebell som är fast besluten att bli världens största poet.
 
 
 
Tänk dig en värld där rymdkapplöpningen aldrig tog slut. Ronald D. Moore (”Outlander”, ”Battlestar Galactica”) utforskar det scenariot i sin fiktiva historieberättelse om NASA-astronauterna – den tidens stora hjältar – och deras familjer. Edward Baldwin spelas av Joel Kinnaman.
 
 
En episk berättelse om familj, mod och hemkomst. Den majestätiska matriarken Athena leder sin elefanthjord över ett skoningslöst afrikanskt landskap. Berättarröst av Chiwetel Ejiofor.
 
”Helpsters” (för barn)
 
Kom och träffa Cody och alla andra Helpsters (hjälpsters). De är ett gäng livliga monster som älskar att lösa problem. Vare sig det gäller att fixa fest, klättra uppför berg eller lära sig trolla, så ställer de alltid upp – och de börjar med att göra upp en plan.
 
 
 
Häng med Snobben när han förverkligar sin dröm om att bli NASA-astronaut. Tillsammans med Charlie Brown och resten av gänget tar Snobben kommandot över den internationella rymdstationen och utforskar månen och rymden.
 
”Spökskrivaren” (för äldre barn)
 
När ett spöka härjar i en bokhandel och börjar släppa ut fiktiva karaktärer i verkligheten, måste fyra av kvarterets barn gå samman för att lösa ett rafflande mysterium kring spökets ouppklarade affärer.
 
 

Läs också: Jag har testat Disney+ i en månad - så bra är nya streamingtjänsten

 
Kommer du att ge Apple TV+ en chans redan under helgen? Kommentera gärna nedan!
| 1 november 2019 06:00 |