Skribent

Carl Adam Anderberg

18 april 2016 | 18:30

Alla Disneys kommande live action-adaptioner

Vilka Disney-klassiker kommer få en ny version de kommande åren? Vi kollar in de 16 filmer (!) som hittills utannonserats.
Det råder minst sagt en viss hysteri i filmindustrin kring att återbesöka gamla varumärken. Allt ska göras om för nya tittare, och vem kan egentligen klandra studios för att vilja ha någon form av säkerhet kring sina mångmiljardinvesteringar? För Disneys del har det här fenomenet varit tydligare än någonsin de senaste åren, med Jon Favreaus lyckade "Djungelboken" som det senaste exemplet. Kanske var den enorma floppen "John Carter" droppen som fick bägaren att rinna över och som fick Walts gamla företag att dra åt svångremmen kring nyskaparlustan. Hur som helst kommer vi de närmsta åren få se allt från "Peter Pan" till "Mulan" på vita duken igen, men den här gången i live-action-versioner. Jag tänkte ge mig på att lista alla nyversioner som utannonserats hittills!

"Peter och draken Elliott"
Originalet kom 1977 och den 14:e oktober släpps David Lowerys version. Med Robert Redford, Karl Urban, Bryce Dallas Howard och Wes Bentley i rollerna.

"Skönheten och Odjuret"
En av de mer emotsedda filmerna på listan, där Emma Watson spelar Skönheten och Dan Stevens spelar Odjuret. Premiär 17:e mars nästa år.

"Cruella"
Kelly Marcel, som skrev manuset till "Fifty Shades of Grey", arbetar på manuset, och det senaste som hördes var att Disney siktat in sig på Emma Stone till huvudrollen.
 

"Den lilla sjöjungfrun"
Sofia Coppola hoppade av regiuppdraget (Rebecca Thomas har tagit över) efter en dispyt kring vem som borde spela huvudrollen. Coppola ville ha en okänd skådespelerska som Ariel, men nu har Chloe Grace Moretz skrivit på för att spela sjöjungfrun som blir kär i en människa. Projektet ligger inte hos Disney, utan hos Universal, men platsar ändå på listan i egenskap av gammal Disney-klassiker.

"Dumbo"
Tim Burton ska regissera en nyversion av klassikern från 1941. Johnny Depp som den flygande elefanten?

"Mulan"
Den kinesiska flickan ska rollsättas i en live action-version av Disneyfilmen från 1998, och redan nu oroas många över att det inte kommer bli en kinesiska som får spela henne.

"Pinocchio"
Manuset skrivs av Peter Hedges som tidigare bland annat skrivit "What's Eating Gilbert Grape?" och "About a Boy". En stop-motion-version är också under utveckling med Guillermo del Toro vid rodret.

"Nalle Puh"
Storyn ska fokusera på en vuxen Christopher Robin, och Alex Ross-Perry skriver manus.

"Tink"
Reese Witherspoon producerar och ska spela huvudrollen i "Tink", som såklart handlar om Peter Pans trogna älv-medhjälpare.

"Peter Pan"
David Lowery, som står i akt att släppa "Peter och draken Elliott" har fått förtroendet att även ta Peter Pan till vita duken igen. Riskabelt med tanke på hur monumentalt "Pan" floppade förra året.

"Night on Bald Mountain"
"Night on Bald Mountain" är en sekvens ur "Fantasia", där en demonliknande varelse vaknar till liv och ger sig på en stad. Som nu alltså ska bli film.

"Svärdet i stenen"
1963 kom originalet, och Disney har anlitat "Game of Thrones"-författaren Bryan Cogman för att skriva manuset till nyversionen. Betyder det massvis av ond, bråd död månne?

"Genie"
Filmen ska visa hur anden från "Aladdin" hamnade i lampan från första början, och planen är enligt rykten att även en live action-version av "Aladdin" ska följa. Hur de planerar att lösa problemet med att tragiskt bortgångne Robin Williams är fullständigt synonym med karaktären återstår att se.

"Prince Charming"
Klart grabben från "Askungen" ska få en egen film! Eller? Känslan av att Disney verkligen skrapar på botten av karaktärstunnan blir aldrig så stark som när man tänker på att "Prince Charming" ska bli film, men den är oavsett det på väg.

"Mary Poppins"
Rob Marshall ska regissera och Emily Blunt ska spela titelrollen som den paraplyflygande barnentusiasten. "Mary Poppins" från 1965 vann hela 5 Oscars, bland annat för "Bästa kvinnliga huvudroll" som Julie Andrews tog hem.

"Piff & Puff"
De hektiska ekorrarna ska få sin alldeles egna origins-historia, tro det eller ej. Med "Alvin och gänget" färskt i minnet känns det som ett omöjligt uppdrag att få det här att lyfta, men serien var trots allt rätt kunglig, så kanske?

Det var hela listan, det. Jag vill flagga för att jag mest troligt glömt någon obskyr film som är under utveckling, men det är som sagt en snårig djungel av live action-adaptioner att hålla reda på där ute.

Vilken av ovanstående nyversioner ser du mest fram emot? Och vilken är den allra sämsta idén på förhand? Kommentera nedan!
| 18 april 2016 18:30 |