Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 februari 2024 | 18:00

Hjärtknipande drama får kritikerna på fall: ”Det vackraste jag någonsin sett"

Bioaktuella "All of Us Strangers" fick toppbetyg av MovieZine. Men lita inte bara på oss. Vi samlat ett intryck från andra medier, för en ärlig helhetsbild.
"All of Us Strangers" är den senaste filmen från brittiske filmskaparen Andrew Haigh ("Weekend", "Looking"). Den baseras på den rätt korta romanen "Främlingar", av japanske författaren Taichi Yamada, men Haigh har använt förlagan mer som vägkarta och i allra högsta grad gjort filmen till något alldeles eget.
 
I filmen spelar Andrew Scott ("Fleabag", "Sherlock") Adam, en ensam manusförfattare som inleder en flört med en granne (Paul Mescal, från bland annat "Aftersun" och kommande "Gladiator 2"). I samma veva har han börjat träffa sin förädrar igen. Det konstiga är att de verkar vara lika gamla som Adam - eller till och med yngra. Kan det ha något att göra med att de varit döda i många år?
 
"All of Us Strangers" är en film som lämnar dig med mer teorier än raka svar, men det är en av sakerna som göra den till en sådan stark och intressant upplevelse.
 
MovieZines recensent Jonna Vanhatalo gav full pott till "All of Us Strangers", fem av fem möjliga, och hyllade bland annat slutscenen som "den mest hjärtknipande och vackra som jag någonsin sett."
 
Men en röst ingen röst, så vi har kollat runt vad våra kollegor i branschen tyckte om filmen och det visar sig finnas en viss samstämmighet.
 
Här har vi samlat ett urval av andra åsikter om "All of Us Strangers":
 
 
"Främst handlar den om psykisk ohälsa, ensamhet och din relation till mamma och pappa. Haigh vet hur han ska hitta en djupt berörande intimitet bland sina filmfigurer."
 
 
"En kärlekshistoria och spökhistoria i ett, fångad i färgsymbolik, speglingar, beröringar och finkalibrerade skiftningar i ljus, ögon och blickar mellan två högintensiva skådespelare."
 
 
"Andrew Haigh väjer inte för smärtpunkter som nuddar vid människans mindre smickrande sidor, och blir särskilt starka just för att de är så allmängiltiga."
 
 
"Alla skådespelarna träffar helt rätt också: Andrew Scott i huvudrollen med sina tveksamma leenden och ögon som inte skulle kunna komma närmare bristningsgränsen. Claire Foy och Jamie Bell är lysande som föräldrarna och det går inte annat än smälta för Paul Mescal som sorgsen hunk."
 
 
"Ordet “sensuellt” känns ofta ofräscht men med en så sinnlig film som denna måste det tas fram, tillsammans med en stilla tanke om hur befriande det är att se vackert realistiska sexscener med trevanden, fummel och plötslig blyghet."
 
 
"Filmen väcker onekligen många känslor och tankar – om vad det innebär att leva som gay idag, om fördomar, kärlek, trygghet och sorg. Och den är hjärtskärande som få."
 
"All of Us Strangers" är högaktuell på svenska biografer, så det är ett perfekt tillfälle att stötta en originell historia utan superhjältar.
 
 

Läs också: 5 utmärkta filmer från 2024 som vi redan sett

 
| 25 februari 2024 18:00 |