Film

Skribent

MovieZine

3 januari 2024 | 18:00

5 utmärkta filmer från 2024 som vi redan sett

MovieZines recensenter har smygtittat på några av vinterns och vårens mest omtalade premiärer.
Jodå, 2024 ser ut att bli ännu ett riktigt bra filmår.
 
Tack vare internationella filmfestivaler har MovieZines recensenter fått förhandstitta på en hel del kommande filmer, och vi har redan nu några fina filmtips åt er att hålla utkik efter. Musikalen "Purpurfärgen" och danska snackisen "Bastarden" är bara ett par av recensionerna som ligger på lager - nedan bjuder vi på ett smakprov.
 
 

"Bastarden" - biopremiär 16 februari

 
Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål: att följa kungens uppmaning att bruka jorden och därigenom vinna rikedom och ära. Mads Mikkelsen får sällskap av bland annat svenske Gustav Lindh i den danska storfilmen. Vår skribent Annika Andersson delar ut 3/5 i betyg i sin kommande recension:
 
"Danmarks Oscarsbidrag är ett 1700-talsdrama om potatisodling och ambition. Mads Mikkelsen är utomordentlig i huvudrollen, och filmen ett vackert historiskt epos, dock utan att bryta mycket filmisk ny mark" skriver Annika Andersson.
 
 

"Hit Man" - premiär ej satt

 
Actionkomedin "Hit Man" har än så länge flugit under radarn och har inte ens en trailer. Men festivalvisningarna i Venedig och New York har gett den ett starkt betyg på 7,8 på IMDb. Richard Linklaters nya film med Glen Powell imponerade även på vår skribent Erik Dalström vid premiären på Venedigs filmfestival:
 
"Ta en skopa fyndig dialog, ett par heta, talangfulla skådisar och blandar med action och underbar humor. Där har du ”Hit Man”, klockren underhållning på hög nivå!"
 
 

"Purpurfärgen" - biopremiär 19 januari

 
På 1980-talet gjorde Steven Spielberg sin första seriösa film när han adapterade "Purpurfärgen", om unga svarta kvinnor under tidiga 1900-talet. Nyinspelningen som gick upp på bio i USA kring jul piffar upp den starka storyn med sång och dans:
 
"Filmatiseringen av musikalen till Alice Walkers klassiska bok är en storslagen bioupplevelse packad med mäktiga sångröster och färgglada bilder. Framför allt är det Broadway veteranerna Danielle Brooks & American Idol-vinnaren Fantasia Barrino som imponerar och kommer vara stora utmanare i den kommande Oscarsgalan" skriver vår recensent Lucas Mass.
 
"Ibland kan det mörka misshandelsdramat från källmaterialet krocka med den glädjande musikalen, men finalen ser till att filmen avslutas på en riktigt stark ton."
 
 

"American Fiction" - premiär ej satt

 
Den golden Globe-nominerade dramakomedin följer en frustrerad författare (Jeffrey Wright) som skapar ett alter ego och skriver en succéroman fylld med klyschor om svarta.
 
"En härlig satir som får en att tänka. Cord Jeffersons regidebut har många relevanta poänger om rasism, klichéer, och samhällets normer, som humoristiskt fömedlas med Jeffrey Wright i toppform" tycker Annika Andersson och delar ut 4/5 i betyg.
 
 

"All of Us Strangers" - biopremiär 26 januari

 
Vinterns starkaste drama? Andrew Haigh som tidigare imponerat med hyllade hbtq-historier som "Looking" och "Weekend" är tillbaka med en kärlekshistoria med övernaturliga förtecken. Vi möter en ensam manusförfattare som inleder en flört med en granne, samtidigt som han upptäcker att han kan kommunicera med sina döda föräldrar.
 
"Den starkaste, vackraste och mest känslosamma filmen på länge" skrev Jonna Vanhatalo och delade ut högsta betyg efter premiären på Stockholms filmfestival. "Filmen är tung och bitvis väldigt dyster, men bjuder ändå på en känsla av hopp, och uppmanar till att våga välja lyckan."
 
Läs också våra recensioner av:
 
"Snöns brödraskap" ★★★★ - Netflix-premiär 4 januari
"The Old Oak" ★★★ - biopremiär 26 januari
"Poor Things" ★★★★★ - biopremiär 26 januari
"Dream Scenario" ★★★★ - biopremiär 2 februari
"The Zone of Interest" ★★★★ - biopremiär 9 februari
"May December" ★★★★ - biopremiär 8 mars
| 3 januari 2024 18:00 |