Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 februari 2012 | 19:01

Alicia Vikander om Hollywood-rollerna

Det går bra nu för Alicia. Från en såparoll på SVT gick hon raka vägen in i en guldbaggeroll med dramat "Till det som är vackert". 2011 korades hon till årets Shooting Star, och sedan dess har storrollerna rasat in.

Närmast spelar hon mot storheter Mads Mikkelsen, Keira Knightley och Jeff Bridges. MovieZine mötte upp den populära 23-åringen på filmfestivalen i Berlin, där "Kronjuvelerna" precis har visats.

- Vi hade premiär igår. Det var fullsatt och en jättestor salong. Det var ett väldigt glatt bemötande, fantastiskt kul. Och kul att vara tillbaka, jag tycker väldigt mycket om den här festivalen. Är väldigt hedrad över att ha två filmer här.

Förra året var du i Berlin som Sveriges Shooting Star, har det öppnat några dörrar för dig?

- Det som var bra är att man har träffat internationella producenter och får tillfällen att ha möten. Det har kanske mer betydelse för dem som inte har agenter, jag hade träffat de flesta tidigare. Det som jag nog har mest med mig är att det är väldigt inspirerande att träffa andra unga skådisar som är i samma position som en själv. Vi såg varandras filmer och lärde känna varandra. Jag har jobbat nu med en av dem, vi kunde skratta åt att vi satt med varandra på en pressintervju och sa: tänk om vi kunde jobba ihop någon gång! Det är Domhnall Gleeson, en irländsk skådis som nu spelar min man.

Med "Anna Karenina" och "A Royal Affair" på väg, är det en slump att det har blivit två kostymdramer på raken?

- Det är en slump. Jag har inte gjort några sådana aktiva val, utan jag väljer de historier och de människor jag vill jobba med.

Närmast är det premiär för "A Royal Affair". Hur var den inspelningen?

- Jag tror att det var en av de bästa upplevelser jag har haft. Det var ett otroligt sammansvetsat gäng, otroligt mycket bra skådisar som jag fick jobba med som jag redan kände till. Både Mads och Trine (Dyrholm) och David (Dencik)… Vi var i Tjeckien i tre månader, jag fick lära mig ett nytt språk, jag bodde i Köpenhamn i två månader och förberedde mig för det.

Är ni färdiga med inspelningen av "Anna Karenina"?

- Vi blev klara förra veckan. Jag kom just hem från Ryssland där jag gjorde mina sista dagar, i 38 minusgrader. Vi bodde på ett hotell sex timmar från civilisationen i nio graders kyla. Sista natten sov vi i ett hus på golvet, vid en brasa. Jag kunde inte hålla mig varm, det var galet. Jag och Domhnall, vi var de lyckliga skådisarna som fick spela in de scenerna.

Det är annars rätt stora namn i filmen, som Keira Knightley och Jude Law. Har du fått spela mot dem? 

- Vi hade tre veckors repetition med de sex stora huvudrollerna. Men första helgen kickstartade Joe (Wright, regissören) med att ta in 40 pers, som även har de mindre rollerna också. Han började med att säga: "Idag ska vi alla skämmas, så ni kan vara förberedda på det." Så det spelade ingen roll om man redan har sett de här människorna i filmer, alla dessa duktiga skådisar. Det var som första dagen i skolan för alla, vi var jättenervösa och våndades ganska mycket för den här helgen. Vi gjorde show-and-tells, lekte tafatt och lite namnlekar. 

Låter som en riktigt bra icebreaker.

- Jag kan tycka det är galet att man överhuvudtaget går in i filminspelningar utan flera veckors repetitioner. Att gå in och försöka låtsas att man kanske har en relation med någon... Man behöver känna in varandra och lära känna varandra innan man börjar arbeta.

Är det skillnaden mot Sverige, att de har mer tid för sånt i stora engelskspråkiga filmer?

- Jag tror att Joe är en av de få regissörer i England som kan säga "hej, jag vill ha tre veckors repetitioner". Alla gör ju det ideellt, man får inte betalt för repetitionsarbete men alla gör det Joe ber om. Så det är en ekonomisk fråga, i USA har man mer råd med pre-production.

Och nu ska du spela in en spökhistoria, "The Seventh Son".

- Ja, jag kom just från Vancouver i förrgår. Vi var där i fyra dagar och började vår pre-production. Jag har träffat de flesta i teamet och huvudrollsinnehavaren Ben (Barnes). Vi var där och provade kostymer, provade mask, träffade stuntkoordinatorer, och påbörjade vår träning.

Det låter som en actionfylld roll.

- Jag får iallafall ett sista krig som utspelas i slutet, så det är kul.

Vad kan du berätta om din karaktär?

- Det handlar om en ung pojke som ska förberedas för att ta över efter Jeff Bridges som spelar exorcist. Han behöver någon som tar över efter honom. Den här pojken är ung i böckerna men Ben är ju 30, så de har gjort sina egna versioner. Han träffar på vägen den här flickan som är hälften häxa, och hälften människa. De är båda två outsiders som inte kunnat hitta sin rätta plats. De har funnit varandra men kan ändå inte få varandra med tanke på det ödet som ligger framför dem. Vi börjar spela in i mitten av mars.

Hur var det att träffa Jeff Bridges?

- Han var precis som han är i "Big Lebowski" på riktigt! Det var då jag förstod att den där rollen var bara skriven för att gestalta honom. Han var fin, gav mig en stor björnkram och sa: "Välkommen i gänget!"

Har du många scener med honom och Julianne Moore?

- Jag spelar en del mot Julianne, som gör den ondaste av de ondaste häxorna. Jag har precis fått läsa ett nytt draft, där vi har ännu fler scener ihop. Det ska bli väldigt roligt.

Med tanke på att det finns fler böcker i serien, kan det bli aktuellt med fler filmer för dig som häxa?

- Vår film bygger mer på karaktärerna. Man tolkar böckerna fritt. Men studion hoppas på fler. Det är kanske inte nya "Twilight", de böckerna var ju gigantiskt stora från början. Men kanske "Hunger Games"?

Hur ser drömrollen ut för dig?

- Min nästa roll blir alltid min favoritroll. När man väl bestämt sig för något och förhoppningsvis är det med en regissör och skådespelare och ett manus som jag brinner för. Det är det jag älskar med det här yrket. Det är höga berg och djupa dalar och också en nyförälskelse varje gång. När man väl står inför ett nytt projekt är det också då passionen är som starkast.

"A Royal Affair" får svensk biopremiär den 13 april, och "Anna Karenina" når biograferna den 7 september. "The Seventh Son" beräknas bli klar till våren 2013. 

| 15 februari 2012 19:01 |