Seventh Son 2015

Äventyr Familj Fantasy
USA
102 MIN
Engelska
Seventh Son poster

Synopsis

I en svunnen tid kommer en obeskrivlig ondska att svepa över världen och åter sätta igång kriget mellan de övernaturliga och människorna. Master Gregory är en soldat som för århundraden sedan fängslade den onda och mäktiga häxan Mother Malkin, som nu har rymt och tänker hämnas. Endast Master Gregory står i hennes väg och han har till nästa fullmåne på sig att träna upp sin lärling, Tom Ward. Mänsklighetens enda hopp står nu till den sjunde sonens sjunde son.
Ditt betyg
1.9 av 94 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Seventh Son
Biopremiär
25 februari 2015
DVD-premiär
20 juli 2015
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

18 februari 2015 | 23:05

Kioskfantasy för den utsvultne

Det är aldrig ett bra tecken när filmbolag skjuter på releasedatum. Att som i det här fallet låta filmen ligga i malpåse i drygt två år och dessutom byta studio innan den går upp på duk är rimligtvis ett ont omen. Ändå är "Seventh Son" inte fullt så värdelös som man kan tro. Snarare harmlös dussinfantasy gjord med gott humör.
Det var naturligtvis lite för bra för att vara sant. När "Sagan om Ringen"-trilogin gjorde fantasyn rumsren under några glimrande år i mitten av förra decenniet var det en förförisk illusion och inget annat. En av filmvärldens mest bespottade genrer – som på åttiotalet gav oss gyllene kalkoner som "Krull", "Beastmaster" och "Dragonslayer" – fick sin stund i solskenet. Och förpassades sedan raskt ner i källaren igen. Om inte annat drev Peter Jackson själv på utvecklingen med "Hobbit"-trilogin som fick allt fler biobesökare att gäspa käkarna ur led. Det är här vi befinner oss när vi skriver februari 2015. Tillbaka på första rutan. Och i det ljuset är Sergey Bodrovs fantasystänkare "Seventh Son" helt logisk.

Mäster Gregory (Jeff Bridges) är den siste riddaren av Falkens orden. Numera är han en lite till åren kommen halvalkoliserad kringströvande monsterjägare som är på jakt efter en ny lärling. Lotten faller på den sjunde sonen till en sjunde son,  den äventyrsdrömmande grisfarmaren Thomas Ward (Ben Barnes) som axlar rollen med entusiasm. Till en början i alla fall. Den dynamiska duon ger sig ut på jakt efter den onda häxan Moder Malkin (Julianne Moore) som hotar att ta över det namnlösa riket när månen blir blodröd. På vägen får de stifta bekantskap med den unga häxan Alice (Alicia Vikander) och ett antal av Moder Malkins blodtörstiga underhuggare. 

"Seventh Son" bygger på romanen "The Spook's Apprentice" av Joseph Delaney och är i grunden en extremt enkel berättelse om en bondpojke som visar sig vara en hjälte av klassiskt snitt. Här står kampen mellan gott och ont, och det är bara Thomas Ward och mäster Gregory som kan rädda världen. Har du någonsin läst en bok av amerikanska fantasyförfattare som David Edding, Robert Jordan eller Robin Hobb så kommer du garanterat att känna igen dig. Klyschorna duggar inte här, de fullkomligt regnar ner. Här finns magiska stenar, uråldriga profetior, nobla riddare och precis allt annat du har sett eller läst om tusen gånger förut. Det här är kioskfantasy på gott och ont.

Stundtals är det riktigt dåligt, Ben Barnes är enormt träig i huvudrollen och hans kärleksstory med Alicia Vikanders snälla häxa är minst sagt oengagerande. De många försöken till lustiga oneliners och humor faller allt som oftast platt till marken och kostymören ser stundtals ut att komma direkt från "Xena: The Warrior Princess". Men samtidigt, med rätt inställning är det en ganska underhållande och actionfylld fantasysaga som serveras. Actionscenerna sitter som de ska, CGI-effekterna gör sitt jobb och det är sällan man har direkt tråkigt. Lägg därtill en sanslöst överspelande Jeff Bridges som plirar och smackar sig igenom filmen och därtill lagt till sig med ett mycket speciellt sätt att prata – och du har en ganska underhållande häxbrygd av svingande svärd och fåniga repliker.

Säg så här, uppskattar du "Krull" och tycker "Willow" är underskattad så kommer nog "Seventh Son" att gå ner också. Ni andra gör nog klokt i att stanna hemma.
| 18 februari 2015 23:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Jag har nu sett filmen "Seventh Son" som är baserad på fantasybokserien "Väktarens Lärling" som jag har läst 8 böcker ifrån och jag ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. En ond häxa har varit inlåst i ett förseglat hål i marken, men när hon nu lyckats ta sig ut hotas mänskligheten. Mest av alla hotas Master Gregory (Jeff Bridges) som är den ende av människornas väktare som fortfarande finns vid liv. Övriga väktare har den onda häxan Malkin (Julianne Moore) och hennes anhängare dödat. Häxan Malkin tänker bli världens mörka drottning igen. Det enda hopp som finns kvar för att hindra henne är väktarens nya lärling Tom (Ben Barnes) som är den sjunde sonen till en sjunde son och därmed har ett förutbestämt öde och de övernaturliga förmågor som krävs för att bli en väktare. Om man inte har läst böckerna kanske man kan se den här filmen som ett ganska underhållande och lättsinnigt fantasyäventyr. Men eftersom jag har läst böckerna så ser jag bara fel och brister i återberättandet av böckerna. Den mörka tonen som finns i böckerna är ersatt med en lättsam och humoristisk ton som inte passar in alls. Karaktärer som inte var med i första boken har lagts till och vissa karaktärer som var med i boken har ändrats till oigenkännlighet. Framför allt Jeff Bridges gestaltning av väktaren är på tok för humoristiskt framställd. Han är en ganska mörk och bitter karaktär i böckerna. Och häxan Mother Malkin är inte så mäktig som de har framställt henne i filmen. Samt så har viktiga händelser ifrån böckerna ändrats så att det är näst intill omöjligt att fortsätta med fler uppföljare om det skulle bli aktuellt. Men om man bortser från dessa olikheter med böckerna så är filmen i princip godkänd som fantasyfilm. Julianne Moore är det roligt att se i en riktigt ondskefull roll. Och vår svenska stolthet Alicia Vikander är det kul att se i en lite större roll i en amerikansk film. Men filmen i sig tillför inte direkt något nyskapande till fantasygenren. Hela filmen känns bara som en ursäkt för att få möjligheten att använda så mycket 3D-effekter och specialeffekter som möjligt. Detta innebär att det är full fart och action i större delen av filmen. Det är just det lugna tempot och den lite mer avskalade stämningen som är själva tjusningen med "Väktarens Lärling" böckerna. Så på så vis känns det hela som ett misslyckande. Och dialogen känns inte heller direkt välskriven. Hela produktionen känns som ett slafsverk. Om det inte hade varit för Julianne Moores färgstarka gestaltande av Mother Malkin som lyfter filmen lite så hade "Seventh Son" fått en etta i betyg. Men pga Moores medverkan så ger jag filmen en svag tvåa av fem möjliga i betyg. Och för en person som inte har läst böckerna kanske filmen kan ses som underhållande om inte förväntningarna är för höga.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu